Kakaowy jabłecznik z budyniem. Zachwyci smakiem i zapachem

Jabłeczniki to jedne z najpopularniejszych ciast na polskim stole. Lubimy wypieki naładowane polskimi owocami. Ta propozycja z bloga "Justmydelicious" to pyszne połączenie jabłek, kakaowego ciasta i budyniu. Proste ciacho na podwieczorek lub przyjęcie.

Kakaowy jabłecznik z budyniem. Zachwyci smakiem i zapachemKakaowy jabłecznik z budyniem. Zachwyci smakiem i zapachem
Paulina Krajewska

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 6-8 łyżek kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

  • ok. 10 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g cukru

Budyń:

  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe

Przepis

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną wyłóż równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blasze, podziurkuj powierzchnię ciasta widelcem. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w plasterki i wymieszaj wraz z cynamonem oraz cukrem. Na kakaowym spodzie rozsyp równomiernie cynamonowe nadzienie z jabłek. Zagotuj 600 ml mleka wraz z dodatkiem cukru. W pozostałych 150 ml rozrób proszki budyniowe, a kiedy mleko w garnku będzie gorące dodaj do niego pozostałą część i dokładnie wymieszaj do czasu, aż masa zgęstnieje. Powstały budyń wyłóż równomiernie na jabłka. Drugą połowę ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wiórki ciasta rozsyp równomiernie na budyniu i piecz w 180 stopniach C przez ok. 50 minut.
Zobacz także: ciasto pychotka Pani Walewska
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu