Kakaowy jabłecznik z budyniem. Zachwyci smakiem i zapachem

Jabłeczniki to jedne z najpopularniejszych ciast na polskim stole. Lubimy wypieki naładowane polskimi owocami. Ta propozycja z bloga "Justmydelicious" to pyszne połączenie jabłek, kakaowego ciasta i budyniu. Proste ciacho na podwieczorek lub przyjęcie.

Kakaowy jabłecznik z budyniem. Zachwyci smakiem i zapachemKakaowy jabłecznik z budyniem. Zachwyci smakiem i zapachem
Paulina Krajewska

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 6-8 łyżek kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

  • ok. 10 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g cukru

Budyń:

  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe

Przepis

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną wyłóż równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blasze, podziurkuj powierzchnię ciasta widelcem. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w plasterki i wymieszaj wraz z cynamonem oraz cukrem. Na kakaowym spodzie rozsyp równomiernie cynamonowe nadzienie z jabłek. Zagotuj 600 ml mleka wraz z dodatkiem cukru. W pozostałych 150 ml rozrób proszki budyniowe, a kiedy mleko w garnku będzie gorące dodaj do niego pozostałą część i dokładnie wymieszaj do czasu, aż masa zgęstnieje. Powstały budyń wyłóż równomiernie na jabłka. Drugą połowę ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wiórki ciasta rozsyp równomiernie na budyniu i piecz w 180 stopniach C przez ok. 50 minut.
Zobacz także: ciasto pychotka Pani Walewska
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀