Kakaowy jabłecznik z budyniem. Zachwyci smakiem i zapachem
Jabłeczniki to jedne z najpopularniejszych ciast na polskim stole. Lubimy wypieki naładowane polskimi owocami. Ta propozycja z bloga "Justmydelicious" to pyszne połączenie jabłek, kakaowego ciasta i budyniu. Proste ciacho na podwieczorek lub przyjęcie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 200 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 6-8 łyżek kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie:
- ok. 10 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60 g cukru
Budyń:
- 750 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe
Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną wyłóż równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blasze, podziurkuj powierzchnię ciasta widelcem. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w plasterki i wymieszaj wraz z cynamonem oraz cukrem. Na kakaowym spodzie rozsyp równomiernie cynamonowe nadzienie z jabłek. Zagotuj 600 ml mleka wraz z dodatkiem cukru. W pozostałych 150 ml rozrób proszki budyniowe, a kiedy mleko w garnku będzie gorące dodaj do niego pozostałą część i dokładnie wymieszaj do czasu, aż masa zgęstnieje. Powstały budyń wyłóż równomiernie na jabłka. Drugą połowę ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wiórki ciasta rozsyp równomiernie na budyniu i piecz w 180 stopniach C przez ok. 50 minut.
Zobacz także: ciasto pychotka Pani Walewska
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".
src="https://d.wpimg.pl/576205196--193871776/okladka-ksiazki.jpg"/>
Polecamy wideo: pyszne ciasto bananowe
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze