Trwa ładowanie...
d2cnfso
29-08-2017 10:20

Kakaowy jabłecznik z budyniem. Zachwyci smakiem i zapachem

Przepis

Jabłeczniki to jedne z najpopularniejszych ciast na polskim stole. Lubimy wypieki naładowane polskimi owocami. Ta propozycja z bloga "Justmydelicious" to pyszne połączenie jabłek, kakaowego ciasta i budyniu. Proste ciacho na podwieczorek lub przyjęcie.

d2cnfso
4.6
(54 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.justmydelicious.com
Źródło: www.justmydelicious.com, fot: Marcin Urban
Składniki

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 6-8 łyżek kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

  • ok. 10 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g cukru

Budyń:

  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe
Przepis

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną wyłóż równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blasze, podziurkuj powierzchnię ciasta widelcem. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w plasterki i wymieszaj wraz z cynamonem oraz cukrem. Na kakaowym spodzie rozsyp równomiernie cynamonowe nadzienie z jabłek. Zagotuj 600 ml mleka wraz z dodatkiem cukru. W pozostałych 150 ml rozrób proszki budyniowe, a kiedy mleko w garnku będzie gorące dodaj do niego pozostałą część i dokładnie wymieszaj do czasu, aż masa zgęstnieje. Powstały budyń wyłóż równomiernie na jabłka. Drugą połowę ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wiórki ciasta rozsyp równomiernie na budyniu i piecz w 180 stopniach C przez ok. 50 minut.
Zobacz także: ciasto pychotka Pani Walewska
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".
src="https://d.wpimg.pl/576205196--193871776/okladka-ksiazki.jpg"/>

Polecamy wideo: pyszne ciasto bananowe

Kakaowy jabłecznik z budyniem. Zachwyci smakiem i zapachem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

30
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj