ycipk-1gl5pn
ycipk-1gl5pn
www.justmydelicious.com

Kakaowy jabłecznik z budyniem. Zachwyci smakiem i zapachem

Przepis

Jabłeczniki to jedne z najpopularniejszych ciast na polskim stole. Lubimy wypieki naładowane polskimi owocami. Ta propozycja z bloga "Justmydelicious" to pyszne połączenie jabłek, kakaowego ciasta i budyniu. Proste ciacho na podwieczorek lub przyjęcie.

Trwa ładowanie...
ycipk-1gl5pn
Pyszne połączenie ciasta, kakao, budyniu i owoców. www.justmydelicious.com
Podziel się
Składniki

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 6-8 łyżek kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

  • ok. 10 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g cukru

Budyń:

  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe
ycipk-1gl5pn
Przepis

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną wyłóż równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blasze, podziurkuj powierzchnię ciasta widelcem. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w plasterki i wymieszaj wraz z cynamonem oraz cukrem. Na kakaowym spodzie rozsyp równomiernie cynamonowe nadzienie z jabłek. Zagotuj 600 ml mleka wraz z dodatkiem cukru. W pozostałych 150 ml rozrób proszki budyniowe, a kiedy mleko w garnku będzie gorące dodaj do niego pozostałą część i dokładnie wymieszaj do czasu, aż masa zgęstnieje. Powstały budyń wyłóż równomiernie na jabłka. Drugą połowę ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wiórki ciasta rozsyp równomiernie na budyniu i piecz w 180 stopniach C przez ok. 50 minut.
Zobacz także: ciasto pychotka Pani Walewska
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".

Polecamy wideo: pyszne ciasto bananowe

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-1gl5pn
ycipk-1gl5pn
ycipk-1gl5pn
ycipk-1gl5pn
ycipk-1gl5pn