Trwa ładowanie...
d3i0c51
03-11-2014 11:38

Kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym

Przepis
4.4
(7 głosów)
Oceń:
d3i0c51
Składniki
  • 4-5 kaczych piersi
  • 6 brzoskwiń
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki gęstego octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz
    • Do podania:
  • ziemniaki z koperkiem
  • fasola szparagowa
Przepis

1. Umyte i osuszone piersi z kaczki solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i nakłuwamy gałązkami rozmarynu. Pozostawiamy na 2 godziny w lodówce pod przykryciem. Wyjmujemy z lodówki i nacinamy pierś po stronie ze skórą (wykonujemy delikatne nacięcia na krzyż).

Klarowane masło roztapiamy na patelni i smażymy kaczkę, zaczynając od strony z tłuszczem. Piersi smażymy z dwóch stron, każdą stronę po ok. 12 minut. Po usmażeniu powstały tłuszcz przelewamy do rondla, dodajemy ćwiartki brzoskwiń, ocet balsamiczny, miód i pozostałe gałązki rozmarynu. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut, aż brzoskwinie się pomarszczą.

2. Piersi kroimy w plastry i podajemy z gorącym sosem z brzoskwiń.

Komentarz Czytelnika: Zosiu, kolejny przepis do wypróbowania. Twoje przepisy już na stałe zadomowiły się w naszej kuchni. Ania z Mężem i wesołą gromadką.

Przepis poleca Zosia Cudny "Przepisy na cztery pory roku"

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
Więcej tematów
d3i0c51