Już nie awokado i komosa. W 2018 roku królować będą... buraki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Ermel

/ 5Superfood

Obraz
© 123RF.COM

Do tej pory superfood traktowane były w kategoriach mniej popularnych produktów, które nie tak łatwo znaleźć. Awokado, chia, komosa, algi - wiemy, że są wartościowe i smaczne, ale nie wszędzie dostępne. Mamy jednak bardzo dobrą wiadomość. W 2018 roku znów królować będzie warzywo, które mamy praktycznie "pod nosem". Jest pyszne, nadaje się do wielu potraw, a do tego niewiele kosztuje. Mowa o buraku.

Niezależnie do tego, czy jemy buraki surowe, marynowane, palone czy pijemy buraczane soki, warto zawsze wrzucić kilka sztuk tego warzywa do koszyka sklepowego. Przysmak o intensywnie różowym kolorze zawiera w sobie mnóstwo właściwości odżywczych, o których nie wolno zapominać. A jest na wyciągnięcie ręki - buraki można dostać niemal w każdym markecie.

/ 5Cudowne właściwości

Obraz
© Shutterstock.com

Dzięki burakom mamy lepszą odporność i wolniej się starzejemy. Do tego zapobiegają one nowotworom i sprawdzają się w przypadku łagodniejszych dolegliwości: obniżają ciśnieni krwi, a także zwalczają zgagę.

To różowe warzywo ma zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny. Nie dość, że obniża ciśnienie krwi, jest także naturalnym środkiem krwiotwórczym. Dzięki temu zapobiega anemii. Nie bez powodu również buraki zalecane są kobietom w ciąży. Zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Do tego regulują poziom cholesterolu we krwi.

/ 5Zapobiegają nowotworom

Obraz
© 123RF.COM

Buraki mają także niebagatelne znaczenie w leczeniu nowotworów. Już kilkadziesiąt lat temu naukowcy odkryli, że osoby chorujące na raka pęcherza czy przewodu pokarmowego, po przyjmowaniu 2 szklanek soku z buraka dziennie czuli się lepiej. A ich stan się poprawiał.

Jest jedno ale. Buraków nie poleca się osobom, chorującym na cukrzycę. Mają one wysoki indeks glikemiczny ze względu na wysoką zawartość cukru.

Ze swoich właściwości leczniczych słynęły już 4000 lat temu. I choć początkowo wykorzystywano buraki dzikie, z czasem odmian tego warzywa przybyło. Dzisiaj jemy buraki cukrowe, pastewne i ćwikłowe. Te pierwsze stały się popularne w Europie w czasach, kiedy zabrakło tutaj jedynego źródła cukru, czyli trzciny.

/ 5Która odmiana jest najzdrowsza?

Obraz
© Fotolia

Na pewno warto zwrócić uwagę na wielkość i wygląd warzywa. Najlepiej jeść te, których średnica nie przekracza 8 cm. Powinny mieć też cienką skórkę, a w przekroju w miarę jednolitą barwę. Im większy burak, tym większe prawdopodobieństwo, że został nafaszerowany chemicznymi substancjami.

/ 5Sposoby na buraki

Obraz
© Shutterstock.com

Nie ma co ukrywać – gotowanie buraków jest czasochłonne. Ale i na to producenci żywności znaleźli sposób. W dyskontach dostępne są teraz gotowane i obrane buraki. Wystarczy je zetrzeć i dodać do drugiego dania. Są łatwo dostępne, gotowe do spożycia i przede wszystkim tanie – paczka kosztuje ok. 3 złotych.

Buraki można jeść jako dodatek do obiadu. Można z nich zrobić smaczny sok – jeśli sam smak buraczanego soku wam nie odpowiada, wystarczy dodać do niego sok z jabłka. Chyba każdemu znany jest krem z buraków. Ale wśród potraw, które można z nich przyrządzić, znajdziemy również buraczany hummus i ciasto z buraków.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść