Już nie awokado i komosa. W 2018 roku królować będą... buraki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Ermel

/ 5Superfood

Obraz
© 123RF.COM

Do tej pory superfood traktowane były w kategoriach mniej popularnych produktów, które nie tak łatwo znaleźć. Awokado, chia, komosa, algi - wiemy, że są wartościowe i smaczne, ale nie wszędzie dostępne. Mamy jednak bardzo dobrą wiadomość. W 2018 roku znów królować będzie warzywo, które mamy praktycznie "pod nosem". Jest pyszne, nadaje się do wielu potraw, a do tego niewiele kosztuje. Mowa o buraku.

Niezależnie do tego, czy jemy buraki surowe, marynowane, palone czy pijemy buraczane soki, warto zawsze wrzucić kilka sztuk tego warzywa do koszyka sklepowego. Przysmak o intensywnie różowym kolorze zawiera w sobie mnóstwo właściwości odżywczych, o których nie wolno zapominać. A jest na wyciągnięcie ręki - buraki można dostać niemal w każdym markecie.

/ 5Cudowne właściwości

Obraz
© Shutterstock.com

Dzięki burakom mamy lepszą odporność i wolniej się starzejemy. Do tego zapobiegają one nowotworom i sprawdzają się w przypadku łagodniejszych dolegliwości: obniżają ciśnieni krwi, a także zwalczają zgagę.

To różowe warzywo ma zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny. Nie dość, że obniża ciśnienie krwi, jest także naturalnym środkiem krwiotwórczym. Dzięki temu zapobiega anemii. Nie bez powodu również buraki zalecane są kobietom w ciąży. Zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Do tego regulują poziom cholesterolu we krwi.

/ 5Zapobiegają nowotworom

Obraz
© 123RF.COM

Buraki mają także niebagatelne znaczenie w leczeniu nowotworów. Już kilkadziesiąt lat temu naukowcy odkryli, że osoby chorujące na raka pęcherza czy przewodu pokarmowego, po przyjmowaniu 2 szklanek soku z buraka dziennie czuli się lepiej. A ich stan się poprawiał.

Jest jedno ale. Buraków nie poleca się osobom, chorującym na cukrzycę. Mają one wysoki indeks glikemiczny ze względu na wysoką zawartość cukru.

Ze swoich właściwości leczniczych słynęły już 4000 lat temu. I choć początkowo wykorzystywano buraki dzikie, z czasem odmian tego warzywa przybyło. Dzisiaj jemy buraki cukrowe, pastewne i ćwikłowe. Te pierwsze stały się popularne w Europie w czasach, kiedy zabrakło tutaj jedynego źródła cukru, czyli trzciny.

/ 5Która odmiana jest najzdrowsza?

Obraz
© Fotolia

Na pewno warto zwrócić uwagę na wielkość i wygląd warzywa. Najlepiej jeść te, których średnica nie przekracza 8 cm. Powinny mieć też cienką skórkę, a w przekroju w miarę jednolitą barwę. Im większy burak, tym większe prawdopodobieństwo, że został nafaszerowany chemicznymi substancjami.

/ 5Sposoby na buraki

Obraz
© Shutterstock.com

Nie ma co ukrywać – gotowanie buraków jest czasochłonne. Ale i na to producenci żywności znaleźli sposób. W dyskontach dostępne są teraz gotowane i obrane buraki. Wystarczy je zetrzeć i dodać do drugiego dania. Są łatwo dostępne, gotowe do spożycia i przede wszystkim tanie – paczka kosztuje ok. 3 złotych.

Buraki można jeść jako dodatek do obiadu. Można z nich zrobić smaczny sok – jeśli sam smak buraczanego soku wam nie odpowiada, wystarczy dodać do niego sok z jabłka. Chyba każdemu znany jest krem z buraków. Ale wśród potraw, które można z nich przyrządzić, znajdziemy również buraczany hummus i ciasto z buraków.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości