Jogurtowe mini pączki w syropie. Miękkie i puszyste
Jogurtowe mini pączki w syropie to deser inspirowany turecką kuchnią. Pączki są bardzo mięciutkie i delikatne. Wymarzony dodatek do popołudniowej kawy. Przepis przetestowała Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 0,5 szklanki + 1 łyżka naturalnego jogurtu
- 0,5 + 1 łyżka łagodnej w smaku oliwy lub oleju – ja użyłam oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
Syrop:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- Syrop: do garnka wlać 2 szklanki wody i wsypać 2 szklanki cukru. Zagotować syrop, mieszając co jakiś czas. Zmniejszyć ogień i na średnim gotować go przez około 10-15 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.
- Jogurt wymieszać lekko z olejem. Przelać do miski z mąką i proszkiem.
- W tym czasie do garnka z grubym dnem lub do wyższej patelni wlać olej do smażenia. Ustawić na średnim ogniu, aby zagrzał się. Nie powinien być ani zbyt gorący, ani za zimny, a taki jak do smażenia na przykład faworków.
- Zagnieść dłonią elastyczne ciasto i podzielić je na 2-3 kawałki.
- Każdy kawałek rozwałkować na grubość około 2 cm. Następnie ostrym nożem pokroić na niezbyt szerokie paski, a paski na kawałeczki.
- Wkładać partiami wykrojone kawałki ciasta i smażyć do zrumienienia z obu stron. Od razu po wyjęciu z tłuszczu przekładać pączki do zimnego syropu. Im dłużej pączki będą zanurzone w syropie, tym będą słodsze i delikatniejsze, ja wyciągam je po około 15 sekundach.
- Na koniec mini pączki obsypać wiórkami kokosowymi.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze