Jesteś miłośnikiem truskawek? Zapamiętaj te triki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 7O tym powinien wiedzieć każdy, kto uwielbia truskawki

Obraz
© 123RF

Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami. Jak myć truskawki, jak je ekspresowo pozbawić szypułek i przede wszystkim – jak przedłużyć trwałość tych delikatnych owoców? Te triki warto zapamiętać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Jak myć truskawki?

Obraz
© 123RF

Truskawki myjemy bezpośrednio przed spożyciem – nigdy z wyprzedzeniem. Wystarczy delikatnie opłukać owoce i pozostawić na durszlaku, by obciekły. Szypułkę wyciągamy dopiero po umyciu owoców, w przeciwnym wypadku staną się wodniste i niesmaczne.

/ 7Trik na błyskawiczne pozbawienie truskawek szypułek

Obraz
© 123RF

Mozolne wydłubywanie szypułek za pomocą paznokci? Jest szybszy i czystszy sposób – wystarczy, że masz plastikową słomkę do napojów. Wbij ją energicznie w koniuszek truskawki tak, by przeszła przez nią na wylot, przy okazji wypychając szypułkę.

/ 7Przechowywanie truskawek

Obraz
© 123RF

Najlepszym miejscem do przechowywania truskawek jest dolna szuflada lodówki – tam, gdzie wkładamy warzywa i owoce. Warto pamiętać, że truskawki powinny być suche, najlepiej luźno ułożone w misce tak, by pod wpływem ciężaru nie uszkadzały się. Egzemplarze zgniecione lepiej zjeść od razu albo przerobić na mus do deserów. Nie należy wkładać truskawek do lodówki w foliowych opakowaniach – bardzo szybko zaczną pleśnieć.

/ 7Trik na zachowanie świeżości na dłużej

Obraz
© 123RF

Truskawki bardzo szybko się psują – najlepiej spożyć je tego samego dnia, w którym je kupiliśmy. A gdyby tak przedłużyć ich świeżość? Wystarczy, że po zakupie przesypiesz truskawki do miski wypełnionej wodą z octem w proporcji 5:1. Później osusz owoce na ręczniku papierowym i schowaj do lodówki. Ocet zabija wolne rodniki i patogeny odpowiedzialne za procesy gnilne.

/ 7Zwiędłe i nieładne? Przywróć im jędrność

Obraz
© 123RF

Co zrobić, gdy truskawki po jednym lub dwóch dniach w lodówce nie wyglądają tak ładnie, jak zaraz po zakupie? Wystarczy, że włożysz je na 20 minut do lodowato zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu. Truskawki znów będą jędrne, soczyste i kuszące.

/ 7Jak mrozić truskawki na zimę?

Obraz
© 123RF

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych owoców, ale sezon na nie trwa krótko. Warto więc zamrozić część letnich zbiorów na zimę. Jak to zrobić? Truskawki opłukujemy, pozbawiamy szypułek i osuszamy. Układamy na tackach i wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika, a po upływie tego czasu przesypujemy np. do woreczków strunowych. Jeśli nie mamy zbyt wiele miejsca w zamrażalniku, możemy truskawki rozdrobnić w blenderze i zamrozić pulpę truskawkową – idealna do wypieków, deserów, jogurtu i owsianki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości