Jesteś miłośnikiem truskawek? Zapamiętaj te triki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 7O tym powinien wiedzieć każdy, kto uwielbia truskawki

Obraz
© 123RF

Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami. Jak myć truskawki, jak je ekspresowo pozbawić szypułek i przede wszystkim – jak przedłużyć trwałość tych delikatnych owoców? Te triki warto zapamiętać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Jak myć truskawki?

Obraz
© 123RF

Truskawki myjemy bezpośrednio przed spożyciem – nigdy z wyprzedzeniem. Wystarczy delikatnie opłukać owoce i pozostawić na durszlaku, by obciekły. Szypułkę wyciągamy dopiero po umyciu owoców, w przeciwnym wypadku staną się wodniste i niesmaczne.

/ 7Trik na błyskawiczne pozbawienie truskawek szypułek

Obraz
© 123RF

Mozolne wydłubywanie szypułek za pomocą paznokci? Jest szybszy i czystszy sposób – wystarczy, że masz plastikową słomkę do napojów. Wbij ją energicznie w koniuszek truskawki tak, by przeszła przez nią na wylot, przy okazji wypychając szypułkę.

/ 7Przechowywanie truskawek

Obraz
© 123RF

Najlepszym miejscem do przechowywania truskawek jest dolna szuflada lodówki – tam, gdzie wkładamy warzywa i owoce. Warto pamiętać, że truskawki powinny być suche, najlepiej luźno ułożone w misce tak, by pod wpływem ciężaru nie uszkadzały się. Egzemplarze zgniecione lepiej zjeść od razu albo przerobić na mus do deserów. Nie należy wkładać truskawek do lodówki w foliowych opakowaniach – bardzo szybko zaczną pleśnieć.

/ 7Trik na zachowanie świeżości na dłużej

Obraz
© 123RF

Truskawki bardzo szybko się psują – najlepiej spożyć je tego samego dnia, w którym je kupiliśmy. A gdyby tak przedłużyć ich świeżość? Wystarczy, że po zakupie przesypiesz truskawki do miski wypełnionej wodą z octem w proporcji 5:1. Później osusz owoce na ręczniku papierowym i schowaj do lodówki. Ocet zabija wolne rodniki i patogeny odpowiedzialne za procesy gnilne.

/ 7Zwiędłe i nieładne? Przywróć im jędrność

Obraz
© 123RF

Co zrobić, gdy truskawki po jednym lub dwóch dniach w lodówce nie wyglądają tak ładnie, jak zaraz po zakupie? Wystarczy, że włożysz je na 20 minut do lodowato zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu. Truskawki znów będą jędrne, soczyste i kuszące.

/ 7Jak mrozić truskawki na zimę?

Obraz
© 123RF

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych owoców, ale sezon na nie trwa krótko. Warto więc zamrozić część letnich zbiorów na zimę. Jak to zrobić? Truskawki opłukujemy, pozbawiamy szypułek i osuszamy. Układamy na tackach i wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika, a po upływie tego czasu przesypujemy np. do woreczków strunowych. Jeśli nie mamy zbyt wiele miejsca w zamrażalniku, możemy truskawki rozdrobnić w blenderze i zamrozić pulpę truskawkową – idealna do wypieków, deserów, jogurtu i owsianki.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru