O tym powinien wiedzieć każdy, kto uwielbia truskawki
Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami. Jak myć truskawki, jak je ekspresowo pozbawić szypułek i przede wszystkim – jak przedłużyć trwałość tych delikatnych owoców? Te triki warto zapamiętać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jak myć truskawki?
Truskawki myjemy bezpośrednio przed spożyciem – nigdy z wyprzedzeniem. Wystarczy delikatnie opłukać owoce i pozostawić na durszlaku, by obciekły. Szypułkę wyciągamy dopiero po umyciu owoców, w przeciwnym wypadku staną się wodniste i niesmaczne.
Trik na błyskawiczne pozbawienie truskawek szypułek
Mozolne wydłubywanie szypułek za pomocą paznokci? Jest szybszy i czystszy sposób – wystarczy, że masz plastikową słomkę do napojów. Wbij ją energicznie w koniuszek truskawki tak, by przeszła przez nią na wylot, przy okazji wypychając szypułkę.
Przechowywanie truskawek
Najlepszym miejscem do przechowywania truskawek jest dolna szuflada lodówki – tam, gdzie wkładamy warzywa i owoce. Warto pamiętać, że truskawki powinny być suche, najlepiej luźno ułożone w misce tak, by pod wpływem ciężaru nie uszkadzały się. Egzemplarze zgniecione lepiej zjeść od razu albo przerobić na mus do deserów. Nie należy wkładać truskawek do lodówki w foliowych opakowaniach – bardzo szybko zaczną pleśnieć.
Trik na zachowanie świeżości na dłużej
Truskawki bardzo szybko się psują – najlepiej spożyć je tego samego dnia, w którym je kupiliśmy. A gdyby tak przedłużyć ich świeżość? Wystarczy, że po zakupie przesypiesz truskawki do miski wypełnionej wodą z octem w proporcji 5:1. Później osusz owoce na ręczniku papierowym i schowaj do lodówki. Ocet zabija wolne rodniki i patogeny odpowiedzialne za procesy gnilne.
Zwiędłe i nieładne? Przywróć im jędrność
Co zrobić, gdy truskawki po jednym lub dwóch dniach w lodówce nie wyglądają tak ładnie, jak zaraz po zakupie? Wystarczy, że włożysz je na 20 minut do lodowato zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu. Truskawki znów będą jędrne, soczyste i kuszące.
Jak mrozić truskawki na zimę?
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych owoców, ale sezon na nie trwa krótko. Warto więc zamrozić część letnich zbiorów na zimę. Jak to zrobić? Truskawki opłukujemy, pozbawiamy szypułek i osuszamy. Układamy na tackach i wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika, a po upływie tego czasu przesypujemy np. do woreczków strunowych. Jeśli nie mamy zbyt wiele miejsca w zamrażalniku, możemy truskawki rozdrobnić w blenderze i zamrozić pulpę truskawkową – idealna do wypieków, deserów, jogurtu i owsianki.