Jakich owoców nie dodawać do galaretki?
Galaretka owocowa jest wyjątkowo efektowna i pyszna, w dodatku niezwykle prosty sposób, w jaki można ją przyrządzić, sprawia, że często po nią sięgamy. Doskonale sprawdza się, jako samodzielne danie, ale również, jako dodatek do wszelkich ciast i deserów. Można z niej wyczarować bajecznie kolorowe desery, które z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
W samym środku sezonu owocowego to właśnie galaretka z owocami (i jeszcze bitą śmietaną), jest jedną z głównych gwiazd w świecie deserów. Zwłaszcza że wybór owoców jest przeolbrzymi i warto zaszaleć ze smakami. Do galaretki szczególnie polecane są truskawki, brzoskwinie maliny, poziomki, borówki, jabłka, gruszki, banany, jagody, mandarynki i winogrona.
Nawet poczciwy rabarbar, będący warzywem, również znakomicie sprawdzi się w tym letnim deserze. Jak widać pole do eksperymentów jest ogromne, ale nie nieograniczone. Istnieją bowiem pewne wyjątki. Poniżej przedstawiamy owoce, które nie nadają się do galaretki, nie dodawaj ich do niej, a unikniesz kulinarnej klapy:
- świeże kiwi,
- ananas,
- papaja,
- mango.
Owoce te zawierają w sobie enzymy, które rozkładają cząsteczki białek, więc nie nadają się do łączenia z żelatyną. Jednak i na tę sytuację mistrzowie cukiernictwa posiadają swoje sposoby, które pozwolą wykorzystać również wskazane owoce i usunąć z nich enzymy.
Orzeźwiające ciasto z kiwi bez pieczenia. Najlepszy deser na upalne dni
Poniżej zdradzamy skuteczne triki:
- na krótką chwilę wrzuć owoce do gotującej się wody albo możesz je zblanszować, (czyli zalać wrzątkiem, a później lodowatą wodą),
- pamiętaj, żeby nie wrzucać owoców od razu do gorącej galaretki, tylko poczekaj, aż galaretka lekko stężeje.
- do przygotowania galaretki możesz użyć wody, w której uprzednio gotowała się papryczka chili (kapsaicyna, którą posiada papryczka, zneutralizuje enzym),
- żeby galaretka stężała możesz również obgotować owoce w syropie cukrowym
- możesz używać ananasów z puszki.
- jeżeli koniecznie chcesz zalać świeże owoce, w miejsce galaretki na bazie żelatyny, użyj środka żelującego agar wytwarzanego z krasnorostów (agar jest cukrem, a nie białkiem jak żelatyna, więc enzymy go nie rozłożą i galaretka stężeje).
Dla wszystkich przekornych i lubiących wyzwania, przedstawiam poniżej efektowny galaretkowy deser z kiwi (a także z bananem, jogurtem i tartą czekoladą). Jeśli podejmiecie wyzwanie, czeka Was istne orzeźwiające przepyszne niebo w gębie.
Deser z galaretki, kiwi (i innymi pysznościami)
Składniki (ilość dla przygotowania 4 porcji):
- 1 opakowanie agrestowej galaretki,
- 400 ml wody,
- 1 banan,
- 4 owoce kiwi,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 6 biszkoptów,
- kawałek mlecznej czekolady,
- 2 łyżeczki ziaren łuskanego słonecznika,
- 2 czubate łyżeczki cukru pudru,
- 4 kieliszki (bądź pucharki, ew. inne dekoracyjne naczynia).
Sposób przygotowania:
- Przygotuj galaretkę: go garnka wlej odmierzoną ilość wody i postaw do na ogniu, zagotuj, a gdy będzie wrzeć, zestaw z ognia i dodaj całe opakowanie galaretki. Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.
- Schłodzoną galaretkę wlej do uprzednio przygotowanych kieliszków, które następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki (tak, aby galaretka całkowicie stężała).
- Kiedy galaretka już zastygnie, wyciągnij kieliszki z lodówki układaj pozostałe składniki. Wierzch galaretki oprósz cukrem pudrem, a potem nałóż łyżkę jogurtu naturalnego. Następnie pokrusz 1 biszkopta i dodaj plasterki banana.
- Kiwi obierz ze skórki, pokrój w ćwierć plasterki, które następnie ułóż na plasterkach banana. Przyprósz cukrem pudrem pokrojone kiwi i dodaj łyżkę jogurtu naturalnego na wierzch.
- Na koniec posyp deser z wierzchu słonecznikiem oraz startą czekoladą. Galaretka gotowa. Smacznego!