5 sposobów na wykorzystanie resztek z rosołu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Galareta

Obraz
© 123RF

Na niedzielny obiad ugotowałaś rosół, i jak zwykle w takiej ilości, jak dla całego batalionu wojskowego.To klasyczny problem każdej gospodyni domowej. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was 5 łatwych sposobów, co z niego zrobić, by nie jeść dwa dni z rzędu tego samego.

Wyjęte z rosołu mięso można również zamienić w galaretę. Wystarczy obrać je z kości, pokroić na małe kawałki, a następnie przygotować zalewę. Do gorącego rosołu należy dodać odpowiednią ilość żelatyny i dokładnie wymieszać. Następnie do miski nałożyć porcję mięsa i zalać je przygotowaną zalewą. Tak przygotowaną galaretę należy włożyć do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.

/ 5Chińska zupa jarzynowa

Obraz
© 123RF

Ugotować makron chiński. Oczyścić pieczarki i pokrojone w plasterki podsmażyć na oleju. Umyć warzywa: paprykę, pora i cebulę pokroić w niewielkie paski i podsmażać na oleju przez około 5 minut. Następnie przełożyć warzywa i pieczarki do rosołu. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku sosem sojowym, imbirem i solą.

/ 5Krokiety

Obraz
© 123RF

Gotowane mięso z rosołu doskonale nadaje się również do zrobienia farszu do krokietów. Mięso należy drobno pokroić lub zmielić. Można do niego dodać gotowaną, kiszoną kapustę albo podsmażone pieczarki.

/ 5Sałatka z mięsa z rosołu

Obraz
© 123RF

Wystarczy do miski wrzucić torebkę gotowanego i schłodzonego ryżu, pół puszki kukurydzy, pół puszki pokrojonego ananasa oraz mięso. Następnie dodać kilka łyżek majonezu i doprawić do smaku.

/ 5Domowe kostki rosołowe

Obraz
© 123RF

Do domowych kostek wystarczy jedynie włoszczyzna i wywar z rosołu. Włożyć ugotowaną włoszczyznę do miski. Dodać wywar. Całość zmiksować na gładką konsystencję. Przenieść masę do pojemnika na kostki lodu. Mrozić przez noc.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu