Galareta
Na niedzielny obiad ugotowałaś rosół, i jak zwykle w takiej ilości, jak dla całego batalionu wojskowego.To klasyczny problem każdej gospodyni domowej. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was 5 łatwych sposobów, co z niego zrobić, by nie jeść dwa dni z rzędu tego samego.
Wyjęte z rosołu mięso można również zamienić w galaretę. Wystarczy obrać je z kości, pokroić na małe kawałki, a następnie przygotować zalewę. Do gorącego rosołu należy dodać odpowiednią ilość żelatyny i dokładnie wymieszać. Następnie do miski nałożyć porcję mięsa i zalać je przygotowaną zalewą. Tak przygotowaną galaretę należy włożyć do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
Chińska zupa jarzynowa
Ugotować makron chiński. Oczyścić pieczarki i pokrojone w plasterki podsmażyć na oleju. Umyć warzywa: paprykę, pora i cebulę pokroić w niewielkie paski i podsmażać na oleju przez około 5 minut. Następnie przełożyć warzywa i pieczarki do rosołu. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku sosem sojowym, imbirem i solą.
Krokiety
Gotowane mięso z rosołu doskonale nadaje się również do zrobienia farszu do krokietów. Mięso należy drobno pokroić lub zmielić. Można do niego dodać gotowaną, kiszoną kapustę albo podsmażone pieczarki.
Sałatka z mięsa z rosołu
Wystarczy do miski wrzucić torebkę gotowanego i schłodzonego ryżu, pół puszki kukurydzy, pół puszki pokrojonego ananasa oraz mięso. Następnie dodać kilka łyżek majonezu i doprawić do smaku.
Domowe kostki rosołowe
Do domowych kostek wystarczy jedynie włoszczyzna i wywar z rosołu. Włożyć ugotowaną włoszczyznę do miski. Dodać wywar. Całość zmiksować na gładką konsystencję. Przenieść masę do pojemnika na kostki lodu. Mrozić przez noc.