Jak zrobić kawę mrożoną z ekspresu?
Kawa mrożona to doskonałe połączenie pobudzającej mocy z orzeźwieniem, które idealnie sprawdza się podczas upałów. Wybrać możesz cold brew, przy którym ekstrakcja odbywa się na zimno, ujawniając kwiatowe i owocowe nuty zawarte w ziarenkach. Innym wariantem jest frappe na kruszonym lodzie. Jeśli lubisz połączenia napoju i deseru, możesz rozkoszować się kawą z lodami, a gdy ciekawią cię nowinki kulinarne, eksperymentuj z espresso tonic i innymi przepisami. Sprawdź, jak zrobić kawę mrożoną z ekspresu.
Jak zrobić kawę mrożoną w domu?
Kawa mrożona to nie tylko specjalność kawiarni, w których bariści co roku prześcigają się w tworzeniu nowych orzeźwiających przepisów, mających stać się hitem lata. Istnieje wiele sposobów schłodzenia naparu, które możesz zastosować w domu:
- Dodanie schłodzonego mleka do kawy
Najprostsza metoda to zaparzenie espresso lub kawy americano (w zależności od preferencji smakowych) oraz dolanie do naparu zimnego mleka prosto z lodówki. Aby uzyskać odpowiednią temperaturę, postaw na proporcje przynajmniej 2:1. Dzięki temu mleko będzie mogło skutecznie obniżyć ciepło kawy. Możesz je wcześniej ubić przy pomocy ręcznego spieniacza.
Lepszy efekt – porównywalny do tego, który można uzyskać przy spienianiu na ciepło – otrzymasz, wykorzystując technologię Latte Crema Cool, dostępną w ekspresie De’Longhi Eletta Explore. Ma on funkcję automatycznego tworzenia mlecznej pianki z zimnego mleka krowiego lub roślinnego. Za aksamitną konsystencję i odpowiednią gęstość odpowiedzialny jest tutaj system LatteCrema z mleczną karafką.
- Dodanie kostek lodu do ulubionej kawy
Innym prostym sposobem na uzyskanie kawy na zimno w domu jest zaparzenie ulubionego napoju, np. klasycznej kawy czarnej, latte czy flat white, a następnie dodanie do niego kostek lodu. Możesz je też zmiksować przy pomocy blendera. Minusem takiego rozwiązania jest to, że po czasie napar się rozwodni, tracąc przy tym pełnię smaku.
- Domowa kawa mrożona z lodami
Wielbiciele słodkich napojów mogą przygotować kawę mrożoną z dodatkiem lodów. Klasyczny przepis zakłada wykorzystanie tych o smaku waniliowym, ale warto spróbować innych połączeń. Jeśli masz ochotę na mały deser, dodaj lody czekoladowe, straciatella lub orzechowe. Orzeźwiającą moc napoju podbiją sorbety, np. z owoców cytrusowych, truskawek, malin. Ciekawie może też smakować gałka lodów miętowo-czekoladowych zatopionych w podwójnym espresso.
- Chłodzenie w lodówce
Ulubioną kawę lub napój kawowy możesz też po prostu wstawić do lodówki na kilka godzin. Warto ją wtedy przelać do naczynia z pokrywką, aby nie pochłonęła innych zapachów. Ta metoda, choć oczywista i łatwa do wykonania, nie jest jednak najlepsza. Kawa traci na świeżości, może nie być już tak bogata w smaku, a sam proces wymaga długiego czekania.
- Przygotowanie cold brew metodą alternatywną
Możesz również sięgnąć do metod alternatywnych i spróbować przepisu na cold brew. Wystarczy, że około 70 gramów średnio lub grubo mielonej kawy zalejesz 1 litrem zimnej wody i odstawisz na około 7-12 godzin do lodówki. Po tym czasie przecedź ją przez sitko, aby pozbyć się fusów. Uzyskany "napar", powstały podczas ekstrakcji na zimno, będzie prezentował zupełnie inną jakość i smak. Wyraźnie wyczuwalne staną się w nim nuty kwiatowe i owocowe. Cold brew jest łagodne i orzeźwiające. Możesz je łączyć z mlekiem, tonikiem lub sokiem z pomarańczy.
- Kawa mrożona z ekspresu – technologie Cold Extraction i Latte Crema Cool
Często minusem domowych metod przygotowywania kawy mrożonej jest zbyt długi czas przygotowywania. Zdarza się też, że sposób chłodzenia wpływa negatywnie na smak napoju. Aby nie tracić na jakości, a przy tym cieszyć się smakiem orzeźwiającej kawy za naciśnięciem jednego przycisku, najlepiej wykorzystaj nowoczesne technologie. Najnowsze ekspresy De’Longhi – np. wspominana już Eletta Explore, z systemami Cold Extraction i Latte Crema Cold – mogą automatycznie przyrządzić cold brew, spienić zimne mleko oraz pomóc ci w zrobieniu innych kawowych napojów.
Frappe, cold brew i inne – które kawy mrożone można zrobić przy pomocy ekspresu?
W aplikacji De’Longhi Coffe Link znajdziesz ponad 50 przepisów kawowych. Dzięki nowym funkcjom ekspresów dodano także receptury na kawy mrożone, np. Iced Espresso Mojito z nutą mięty, Vanilla Affogato z lodami czy Iced Espresso Tonic z dodatkiem gorzko-słodkiego toniku. Które kawy na zimno automatycznie potrafi zrobić ekspres?
- cold brew – przygotowana pod niskim ciśnieniem i w wodzie o temperaturze pokojowej;
- cold brew to mix – idealna do koktajli, np. z tonikiem, sokiem, syropem;
- cold americano – łagodna duża czarna, w stylu amerykańskim;
- cold coffee – klasyczna duża czarna, modniejsza od americano;
- cold espresso – podstawa wszystkich napojów kawowych, mocna dawka pobudzenia w skoncentrowanej dawce;
- cappuccino na zimno – mocna i mleczna, z wysoką pianką na zimno;
- cappuccino mix na zimno – mleczna, idealna do delikatnych koktajli;
- cold latte macchiato – warstwowy klasyk, z dużą dawką spienionego na zimno mleka;
- cold cafe latte – aksamitnie mleczna i łagodna;
- flat white na zimno – duża, z mlekiem bez pianki.
Jak zrobić cold brew z ekspresu?
Przy pomocy espresso możesz przygotować cold brew w niecałe 5 minut. To znaczna różnica w stosunku do metody tradycyjnej, w której ekstrakcja może potrwać od 7 do nawet 12 godzin (czas zależy od twoich preferencji, stopnia mielenia i rodzaju ziaren).
Cold Extraction Technology w ekspresach De’Longhi ma za zadanie wydobyć wszystkie niuanse smakowe z ziaren, przy użyciu niskiego ciśnienia oraz wody o temperaturze pokojowej. Wystarczy, że przyciśniesz jeden przycisk, by po kilku minutach cieszyć się smakiem kawy na zimno. W menu możesz wybrać również "Cold Brew to Mix", czyli bardziej skoncentrowany napój, stworzony specjalnie do mieszania z innymi składnikami i wykonywania pysznych koktajli. Ekspres przygotuje także cały dzbanek, jeśli zdecydujesz się na "Cold Brew Pot".
Inne rodzaje kawy mrożonej, które można zrobić w ekspresie
Przy pomocy ekspresu z funkcją przygotowywania kawy na zimno możesz zrobić także:
- Cold Americano
Duża czarna kawa, którą stworzono z myślą o amerykańskich żołnierzach, tęskniących za napojem podawanym w ich ojczyźnie. To propozycja dla tych, którzy nie lubią dodatków do kawy, ale preferują łagodniejsze smaki oraz większą objętość.
- Cold Coffee
Kolejna duża czarna kawa, ale tym razem w wersji mocniejszej. Ekspres przygotuje ją z wykorzystaniem innych proporcji niż w przypadku cold americano. Możesz je również zmienić w panelu użytkownika lub przy pomocy aplikacji.
- Cold Espresso
Jeśli masz ochotę na szybkie orzeźwienie i dawkę pobudzenia, ekspres może automatycznie zrobić też mrożone espresso. Aby smakowało jeszcze lepiej, warto wcześniej schłodzić filiżankę w zamrażarce.
Dzięki możliwości spieniania zimnego mleka krowiego i roślinnego, możesz także uzyskać ulubione mrożone napoje kawowe z jego dodatkiem:
- cappucino;
- latte macchiato;
- cafee latte;
- flat white.
Jak zrobić frappe – przepis z wykorzystaniem ekspresu
Jedną z najpopularniejszych kaw mrożonych jest greckie frappe. Jak wiele kultowych napojów i potraw powstała przez przypadek, przez zalanie kawy rozpuszczalnej zimną wodą i przelewanie z naczynia do naczynia, by uzyskać charakterystyczną piankę.
Dziś do zrobienia frappe często wykorzystuje się szlachetniejsze cold brew. Można wykorzystać też cold espresso i zmieszać je z lodem i spienionym zimnym mlekiem zrobionym przy użyciu tego samego ekspresu z technologią Latte Crema Cool. Przygotowanie frappe w ten sposób jest błyskawiczne i bardzo proste:
- Krok 1. Ustaw ulubione parametry młynka do kawy w ekspresie. Do zrobienia cold brew zalecany jest średni lub grubszy stopień mielenia. Do cold espresso wybierz taki, na jaki decydujesz się podczas standardowego zaparzania na ciepło.
- Krok 2. Podstaw wysoką szklankę i w menu ekspresu wybierz cold brew lub espresso cold (frappe możesz zrobić również na klasycznym espresso. Wymagać ono będzie jednak schłodzenia w lodówce lub przy pomocy kostek lodu). Czekaj na efekt.
- Krok 3. Spień mleko przy pomocy systemu mlecznego w ekspresie. Najlepiej zrób to na zimno w urządzeniu z technologią Latte Crema Cool;
- Krok 4. Połącz kawę ze spienionym mlekiem.
Do domowego frappe z ekspresu możesz też dodać zblendowany lub pokruszony lód.
WP Kuchnia na: