Jak zrobić idealne zrazy?

Zrazy wołowe to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich potraw. Odmian tego dania jest kilka, wszystkie łączy jednak jedno – do ich przygotowania musimy użyć mięsa najlepszej jakości. Mięso nie może pochodzić ze starszych sztuk – podczas gotowania staje się coraz twardsze, co powoduje, że przygotowania zrazów staje się męczarnią.

ZrazyZrazy tradycyjnie podaje się z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©dusiowa - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Kiedy mamy już dobre mięso, czas wybrać dodatki. A te ogranicza tylko nasz wyobraźnia. Zgodnie z klasyczną recepturą zrazy przygotowujemy jednak zazwyczaj z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym. A jak to zrobić, by danie wyszło idealne?

Jak zrobić zrazy?

Zawijane zrazy to prosta potrawa, którą jednak dość łatwo zepsuć. Aby tego uniknąć, trzeba sztywno trzymać się przepisu. Najpierw przygotowujemy składniki: duży kawałek wołowiny zrazowej, dobry, naturalnie wędzony boczek lub słonina, ogórki kiszone, cebulę, musztardę, mąkę, smalec, bulion wołowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.

Mięso kroimy na plastry grubości palca i bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka. Rozbite mięso oprószamy delikatnie solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony musztardą, układamy na niej boczek, cebulę i ogórki, zawijamy i okręcamy nicią lub spinamy wykałaczkami. Zrazy od razu obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano na smalcu.

Usmażone przekładamy do płaskiego garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele angielskie, ziarna pieprzu i liść laurowy. Dusimy, aż mięso będzie miękkie, co jakiś czas mieszając, by potrawa się nie przypaliła. W razie potrzeby podczas gotowania możemy dolać trochę wrzątku.

Z czym podawać zrazy?

Zrazy tradycyjnie podaje się z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Nie używajmy kaszy w woreczkach, zróbmy to tak, jak należy. Dwie szklanki kaszy gryczanej myjemy pod zimną wodą. W garnku gotujemy cztery szklanki wody, osolonej łyżeczką soli. Gdy woda zawrze, wrzucamy kaszę, mieszamy, zmniejszamy gaz i gotujemy, aż kasza wchłonie płyn. Dodajemy na koniec łyżkę masła i kasza gotowa. Smacznego!

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości