Jak zrobić idealne zrazy?

Zrazy wołowe to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich potraw. Odmian tego dania jest kilka, wszystkie łączy jednak jedno – do ich przygotowania musimy użyć mięsa najlepszej jakości. Mięso nie może pochodzić ze starszych sztuk – podczas gotowania staje się coraz twardsze, co powoduje, że przygotowania zrazów staje się męczarnią.

ZrazyZrazy tradycyjnie podaje się z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©dusiowa - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Kiedy mamy już dobre mięso, czas wybrać dodatki. A te ogranicza tylko nasz wyobraźnia. Zgodnie z klasyczną recepturą zrazy przygotowujemy jednak zazwyczaj z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym. A jak to zrobić, by danie wyszło idealne?

Jak zrobić zrazy?

Zawijane zrazy to prosta potrawa, którą jednak dość łatwo zepsuć. Aby tego uniknąć, trzeba sztywno trzymać się przepisu. Najpierw przygotowujemy składniki: duży kawałek wołowiny zrazowej, dobry, naturalnie wędzony boczek lub słonina, ogórki kiszone, cebulę, musztardę, mąkę, smalec, bulion wołowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.

Mięso kroimy na plastry grubości palca i bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka. Rozbite mięso oprószamy delikatnie solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony musztardą, układamy na niej boczek, cebulę i ogórki, zawijamy i okręcamy nicią lub spinamy wykałaczkami. Zrazy od razu obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano na smalcu.

Usmażone przekładamy do płaskiego garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele angielskie, ziarna pieprzu i liść laurowy. Dusimy, aż mięso będzie miękkie, co jakiś czas mieszając, by potrawa się nie przypaliła. W razie potrzeby podczas gotowania możemy dolać trochę wrzątku.

Z czym podawać zrazy?

Zrazy tradycyjnie podaje się z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Nie używajmy kaszy w woreczkach, zróbmy to tak, jak należy. Dwie szklanki kaszy gryczanej myjemy pod zimną wodą. W garnku gotujemy cztery szklanki wody, osolonej łyżeczką soli. Gdy woda zawrze, wrzucamy kaszę, mieszamy, zmniejszamy gaz i gotujemy, aż kasza wchłonie płyn. Dodajemy na koniec łyżkę masła i kasza gotowa. Smacznego!

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯