Jak zrobić idealne zrazy?

Zrazy wołowe to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich potraw. Odmian tego dania jest kilka, wszystkie łączy jednak jedno – do ich przygotowania musimy użyć mięsa najlepszej jakości. Mięso nie może pochodzić ze starszych sztuk – podczas gotowania staje się coraz twardsze, co powoduje, że przygotowania zrazów staje się męczarnią.

ZrazyZrazy tradycyjnie podaje się z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©dusiowa - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Kiedy mamy już dobre mięso, czas wybrać dodatki. A te ogranicza tylko nasz wyobraźnia. Zgodnie z klasyczną recepturą zrazy przygotowujemy jednak zazwyczaj z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym. A jak to zrobić, by danie wyszło idealne?

Jak zrobić zrazy?

Zawijane zrazy to prosta potrawa, którą jednak dość łatwo zepsuć. Aby tego uniknąć, trzeba sztywno trzymać się przepisu. Najpierw przygotowujemy składniki: duży kawałek wołowiny zrazowej, dobry, naturalnie wędzony boczek lub słonina, ogórki kiszone, cebulę, musztardę, mąkę, smalec, bulion wołowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.

Mięso kroimy na plastry grubości palca i bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka. Rozbite mięso oprószamy delikatnie solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony musztardą, układamy na niej boczek, cebulę i ogórki, zawijamy i okręcamy nicią lub spinamy wykałaczkami. Zrazy od razu obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano na smalcu.

Usmażone przekładamy do płaskiego garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele angielskie, ziarna pieprzu i liść laurowy. Dusimy, aż mięso będzie miękkie, co jakiś czas mieszając, by potrawa się nie przypaliła. W razie potrzeby podczas gotowania możemy dolać trochę wrzątku.

Z czym podawać zrazy?

Zrazy tradycyjnie podaje się z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Nie używajmy kaszy w woreczkach, zróbmy to tak, jak należy. Dwie szklanki kaszy gryczanej myjemy pod zimną wodą. W garnku gotujemy cztery szklanki wody, osolonej łyżeczką soli. Gdy woda zawrze, wrzucamy kaszę, mieszamy, zmniejszamy gaz i gotujemy, aż kasza wchłonie płyn. Dodajemy na koniec łyżkę masła i kasza gotowa. Smacznego!

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm