Trwa ładowanie...

Jak zrobić idealne frytki? Zdradzamy sekret!

Frytki są przysmakiem, którym możemy zajadać się zarówno w dobrej restauracji czy w fast foodzie, jak i we własnym domu. Najlepsze są te wypieczone na złoto, na zewnątrz chrupiące, a w środku rozpływające się w ustach. Potrafią spędzić sen z powiek nie jednego kucharza, bo wbrew pozorom dość łatwo jest zepsuć ich smak. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, na co zwrócić uwagę, aby twoje frytki już zawsze były udane!

Jak zrobić idealne frytki? Zdradzamy sekret!Źródło: 123RF
d322i7d
d322i7d

Skąd pochodzą frytki?

Ojczyzną frytek jest Belgia. Mieszkańcy tego kraju zajadają się nimi z okazji i bez okazji, a ziemniaczane smażone słupki zdążyły podbić serca ludzi na całym świecie. Królują w Wielkiej Brytanii, w USA, w Polsce także nie brakuje ich zwolenników.

Mogą być podawane jako dodatek do mięs i ryb lub stanowić oddzielne danie, razem z dipami i sosami. Jak je zrobić, aby były idealne? Poniżej znajdziesz kilka trików, które znają najlepsi szefowie kuchni. Od dziś będziesz znać je i ty!

5 sposobów na udane frytki

1. Niezwykle ważny w robieniu frytków jest dobór odpowiednich ziemniaków. Najlepsze będą uniwersalne odmiany typu B jak Irys lub Irga. Powinny być duże i zdrowe. Mączyste nie będą dobrym rozwiązaniem, bo po termicznej obróbce mogą łatwo się rozrywać.

d322i7d

2. Do smażenia frytek najlepszy jest olej rzepakowy - ma neutralny smak, wysoką temperaturę dymienia, a w składzie nienasycone kwasy tłuszczowe. Mimo to zawsze musimy mieć na uwadze, że frytki to posiłek pyszny, ale kaloryczny.

3. Najlepsze frytki zrobimy we frytkownicy, gdy jej jednak nie mamy, możemy w tym celu użyć garnka lub patelni.

4. Mało kto wie, że aby zachować chrupkość, frytki przed smażeniem wrzucamy na 10 minut do wrzątku z cukrem. Cukier w tym czasie wsiąknie w powierzchnię, by podczas smażenia skarmelizować się wewnątrz i na zewnątrz.

5. Na koniec najważniejsze - frytki powinniśmy smażyć dwukrotnie. Pierwsze smażenie zamknie strukturę ziemniaków i zabezpieczy je przed nadmiarem tłuszczu, pozostawiając je miękkie w środku. Powinno trwać krótko - około 2 minuty, na niewielkim palniku. Po tym czasie wyjmujemy je i odkładamy na ręcznik papierowy do wystudzenia. Następnie ponownie rozgrzewamy tłuszcz, tym razem na dużym palniku, aby utrzymać wysoką temperaturę. Tak usmażone frytki będą idealne - chrupkie na zewnątrz i delikatne w środku, a to właśnie przecież chodziło!

Smacznego!

d322i7d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj