Jak zrobić idealne frytki? Zdradzamy sekret!

Frytki są przysmakiem, którym możemy zajadać się zarówno w dobrej restauracji czy w fast foodzie, jak i we własnym domu. Najlepsze są te wypieczone na złoto, na zewnątrz chrupiące, a w środku rozpływające się w ustach. Potrafią spędzić sen z powiek nie jednego kucharza, bo wbrew pozorom dość łatwo jest zepsuć ich smak. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, na co zwrócić uwagę, aby twoje frytki już zawsze były udane!

Jak zrobić idealne frytki?
Źródło zdjęć: © 123RF

Skąd pochodzą frytki?

Ojczyzną frytek jest Belgia. Mieszkańcy tego kraju zajadają się nimi z okazji i bez okazji, a ziemniaczane smażone słupki zdążyły podbić serca ludzi na całym świecie. Królują w Wielkiej Brytanii, w USA, w Polsce także nie brakuje ich zwolenników.

Mogą być podawane jako dodatek do mięs i ryb lub stanowić oddzielne danie, razem z dipami i sosami. Jak je zrobić, aby były idealne? Poniżej znajdziesz kilka trików, które znają najlepsi szefowie kuchni. Od dziś będziesz znać je i ty!

5 sposobów na udane frytki

1. Niezwykle ważny w robieniu frytków jest dobór odpowiednich ziemniaków. Najlepsze będą uniwersalne odmiany typu B jak Irys lub Irga. Powinny być duże i zdrowe. Mączyste nie będą dobrym rozwiązaniem, bo po termicznej obróbce mogą łatwo się rozrywać.

2. Do smażenia frytek najlepszy jest olej rzepakowy - ma neutralny smak, wysoką temperaturę dymienia, a w składzie nienasycone kwasy tłuszczowe. Mimo to zawsze musimy mieć na uwadze, że frytki to posiłek pyszny, ale kaloryczny.

3. Najlepsze frytki zrobimy we frytkownicy, gdy jej jednak nie mamy, możemy w tym celu użyć garnka lub patelni.

4. Mało kto wie, że aby zachować chrupkość, frytki przed smażeniem wrzucamy na 10 minut do wrzątku z cukrem. Cukier w tym czasie wsiąknie w powierzchnię, by podczas smażenia skarmelizować się wewnątrz i na zewnątrz.

5. Na koniec najważniejsze - frytki powinniśmy smażyć dwukrotnie. Pierwsze smażenie zamknie strukturę ziemniaków i zabezpieczy je przed nadmiarem tłuszczu, pozostawiając je miękkie w środku. Powinno trwać krótko - około 2 minuty, na niewielkim palniku. Po tym czasie wyjmujemy je i odkładamy na ręcznik papierowy do wystudzenia. Następnie ponownie rozgrzewamy tłuszcz, tym razem na dużym palniku, aby utrzymać wysoką temperaturę. Tak usmażone frytki będą idealne - chrupkie na zewnątrz i delikatne w środku, a to właśnie przecież chodziło!

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu