Jak zrobić chrupiącą panierkę? Wystarczy ten dodatek

Chrupiąca panierka to podstawa dobrych kotletów schabowych, ale panierujemy też ryby, czy nawet warzywa. Zdarza się, że podczas smażenia panierka rozmaka i w efekcie psuje smak całego dania. Jeśli chcecie tego uniknąć, wystarczy dodać ten składnik.

Kotlet panierowanyKotlet panierowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Co dodać do panierki?

Żeby panierka przyjemnie chrupała, należy dodać do niej odrobinę sody oczyszczonej. Soda spulchnia panierkę, dzięki czemu nie twardnieje. Soda zmienia odczyn pH produktów, z którymi wchodzi w interakcje i rozbija związki peptydowe, przez co panierka szybko nabiera złotego koloru.

Panierując kotlety, filety czy warzywa dodajemy do bułki pół łyżeczki lub łyżeczkę sody (w zależności od ilości bułki). Reszta kroków wygląda tak samo, jak zwykle. Produkt najpierw obtaczamy w mące, następie w jajko, a na koniec w bułce. Zamiast tradycyjnej bułki możemy użyć też jej zamiennika, np. Pokruszonych płatków kukurydzianych, zmielonych orzechów lub panko. Sodę można dodać do każdego rodzaju panierki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panierka Panko. Idealna do schabowego

Co jeszcze można zrobić, aby panierka była chrupiąca?

Obtaczając produkty w mące, powinniśmy zwracać uwagę na to, ile mąki zostaje na produkcie. Warto taki produkt lekko otrzepać po obtoczeniu, aby pozbyć się nadmiaru mąki.

Jeśli lubimy grubą warstwę panierki, nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby obtoczyć produkt w bułce dwa razy. Dzięki temu bułka nie rozmoknie i będzie bardziej chrupiąca.

Panierowane mięso, ryby i warzywa należy smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. W przeciwnym razie produkt wsiąknie mnóstwo oleju, a tego przecież chcemy uniknąć. Ważne też, aby przed panierowaniem dobrze osuszyć produkt. Zwłaszcza mrożone filety rybne, które mają w sobie dużo wody. Filety można łatwo osuszyć, używając kilku ręczników papierowych.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥