Jak zrobić chrupiącą panierkę? Wystarczy ten dodatek

Chrupiąca panierka to podstawa dobrych kotletów schabowych, ale panierujemy też ryby, czy nawet warzywa. Zdarza się, że podczas smażenia panierka rozmaka i w efekcie psuje smak całego dania. Jeśli chcecie tego uniknąć, wystarczy dodać ten składnik.

Kotlet panierowanyKotlet panierowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Co dodać do panierki?

Żeby panierka przyjemnie chrupała, należy dodać do niej odrobinę sody oczyszczonej. Soda spulchnia panierkę, dzięki czemu nie twardnieje. Soda zmienia odczyn pH produktów, z którymi wchodzi w interakcje i rozbija związki peptydowe, przez co panierka szybko nabiera złotego koloru.

Panierując kotlety, filety czy warzywa dodajemy do bułki pół łyżeczki lub łyżeczkę sody (w zależności od ilości bułki). Reszta kroków wygląda tak samo, jak zwykle. Produkt najpierw obtaczamy w mące, następie w jajko, a na koniec w bułce. Zamiast tradycyjnej bułki możemy użyć też jej zamiennika, np. Pokruszonych płatków kukurydzianych, zmielonych orzechów lub panko. Sodę można dodać do każdego rodzaju panierki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panierka Panko. Idealna do schabowego

Co jeszcze można zrobić, aby panierka była chrupiąca?

Obtaczając produkty w mące, powinniśmy zwracać uwagę na to, ile mąki zostaje na produkcie. Warto taki produkt lekko otrzepać po obtoczeniu, aby pozbyć się nadmiaru mąki.

Jeśli lubimy grubą warstwę panierki, nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby obtoczyć produkt w bułce dwa razy. Dzięki temu bułka nie rozmoknie i będzie bardziej chrupiąca.

Panierowane mięso, ryby i warzywa należy smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. W przeciwnym razie produkt wsiąknie mnóstwo oleju, a tego przecież chcemy uniknąć. Ważne też, aby przed panierowaniem dobrze osuszyć produkt. Zwłaszcza mrożone filety rybne, które mają w sobie dużo wody. Filety można łatwo osuszyć, używając kilku ręczników papierowych.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm