Jak zrobić chrupiącą panierkę? Wystarczy ten dodatek

Chrupiąca panierka to podstawa dobrych kotletów schabowych, ale panierujemy też ryby, czy nawet warzywa. Zdarza się, że podczas smażenia panierka rozmaka i w efekcie psuje smak całego dania. Jeśli chcecie tego uniknąć, wystarczy dodać ten składnik.

Kotlet panierowanyKotlet panierowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Co dodać do panierki?

Żeby panierka przyjemnie chrupała, należy dodać do niej odrobinę sody oczyszczonej. Soda spulchnia panierkę, dzięki czemu nie twardnieje. Soda zmienia odczyn pH produktów, z którymi wchodzi w interakcje i rozbija związki peptydowe, przez co panierka szybko nabiera złotego koloru.

Panierując kotlety, filety czy warzywa dodajemy do bułki pół łyżeczki lub łyżeczkę sody (w zależności od ilości bułki). Reszta kroków wygląda tak samo, jak zwykle. Produkt najpierw obtaczamy w mące, następie w jajko, a na koniec w bułce. Zamiast tradycyjnej bułki możemy użyć też jej zamiennika, np. Pokruszonych płatków kukurydzianych, zmielonych orzechów lub panko. Sodę można dodać do każdego rodzaju panierki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panierka Panko. Idealna do schabowego

Co jeszcze można zrobić, aby panierka była chrupiąca?

Obtaczając produkty w mące, powinniśmy zwracać uwagę na to, ile mąki zostaje na produkcie. Warto taki produkt lekko otrzepać po obtoczeniu, aby pozbyć się nadmiaru mąki.

Jeśli lubimy grubą warstwę panierki, nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby obtoczyć produkt w bułce dwa razy. Dzięki temu bułka nie rozmoknie i będzie bardziej chrupiąca.

Panierowane mięso, ryby i warzywa należy smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. W przeciwnym razie produkt wsiąknie mnóstwo oleju, a tego przecież chcemy uniknąć. Ważne też, aby przed panierowaniem dobrze osuszyć produkt. Zwłaszcza mrożone filety rybne, które mają w sobie dużo wody. Filety można łatwo osuszyć, używając kilku ręczników papierowych.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟