Jak zrobić chrupiącą panierkę? Wystarczy ten dodatek

Chrupiąca panierka to podstawa dobrych kotletów schabowych, ale panierujemy też ryby, czy nawet warzywa. Zdarza się, że podczas smażenia panierka rozmaka i w efekcie psuje smak całego dania. Jeśli chcecie tego uniknąć, wystarczy dodać ten składnik.

Kotlet panierowanyKotlet panierowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Co dodać do panierki?

Żeby panierka przyjemnie chrupała, należy dodać do niej odrobinę sody oczyszczonej. Soda spulchnia panierkę, dzięki czemu nie twardnieje. Soda zmienia odczyn pH produktów, z którymi wchodzi w interakcje i rozbija związki peptydowe, przez co panierka szybko nabiera złotego koloru.

Panierując kotlety, filety czy warzywa dodajemy do bułki pół łyżeczki lub łyżeczkę sody (w zależności od ilości bułki). Reszta kroków wygląda tak samo, jak zwykle. Produkt najpierw obtaczamy w mące, następie w jajko, a na koniec w bułce. Zamiast tradycyjnej bułki możemy użyć też jej zamiennika, np. Pokruszonych płatków kukurydzianych, zmielonych orzechów lub panko. Sodę można dodać do każdego rodzaju panierki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panierka Panko. Idealna do schabowego

Co jeszcze można zrobić, aby panierka była chrupiąca?

Obtaczając produkty w mące, powinniśmy zwracać uwagę na to, ile mąki zostaje na produkcie. Warto taki produkt lekko otrzepać po obtoczeniu, aby pozbyć się nadmiaru mąki.

Jeśli lubimy grubą warstwę panierki, nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby obtoczyć produkt w bułce dwa razy. Dzięki temu bułka nie rozmoknie i będzie bardziej chrupiąca.

Panierowane mięso, ryby i warzywa należy smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. W przeciwnym razie produkt wsiąknie mnóstwo oleju, a tego przecież chcemy uniknąć. Ważne też, aby przed panierowaniem dobrze osuszyć produkt. Zwłaszcza mrożone filety rybne, które mają w sobie dużo wody. Filety można łatwo osuszyć, używając kilku ręczników papierowych.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki