Jak zmielić mak? Przygotowanie maku do świątecznych wypieków

Choć zakup gotowej masy makowej w puszce jest dużym uproszczeniem, to nie gwarantuje sukcesu świątecznych wypieków. Wręcz przeciwnie – często jest to przyczyną niepowodzeń, dlatego mak lepiej przygotować samemu. Jak zmielić mak w domu?

Zmielony mak w miseczceJak zmielić mak?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zmielić mak – przygotowanie

Choć nie każdy o tym wie, to mak można kupić w dwóch postaciach. Przede wszystkim jest to mak suchy, taki, który wymaga zmielenia. Ale można dostać także mak już zmielony – również wymaga moczenia i gotowania, lecz nie trzeba go już mielić. Wybór takiego maku nie tylko skraca proces przygotowania masy makowej do ciast, ale przede wszystkim jest dużym ułatwieniem dla tych, którzy nie posiadają maszynki do mielenia lub też nie mają ochoty na żmudne mielenie maku.

Jak zmielić mak?

W przypadku zakupu maku w tradycyjnej formie najpierw należy opłukać go na sicie pod bieżącą wodą. Jest to pierwszy krok do przygotowania pysznego mielonego maku.

Następnie mak należy zalać wrzątkiem i gotować przez około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Alternatywą dla gotowania maku w wodzie jest mleko – choć mak gotowany w mleku wymaga mieszania i doglądania, to tak przygotowana masa makowa na pewno będzie smaczniejsza.

Po upływie 20 minut należy zdjąć garnek z makiem z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Płynu nie wolno odlewać, ponieważ przez następnych kilka godzin mak będzie pęczniał pod wpływem wody lub mleka, co jest bardzo istotne.

Gdy masa całkowicie wystygnie, nadmiar płynu należy odlać, a następnie za pomocą dłoni dokładnie odcisnąć mak.

Jeżeli mimo to mak nadal jest wilgotny, warto pozostawić go na 2-3 godziny w ściereczce lnianej lub tetrowej. Dobrym rozwiązaniem jest ugotowanie maku wieczorem i pozostawienie go w materiałowym zawiniątku na całą noc.

Decydujący etap przygotowania masy makowej to mielenie maku – w tym celu należy użyć maszynki o gęstym sicie. Mak należy przepuścić przez sitko dwukrotnie.

Masa makowa. Bez niej makowiec się nie uda

Jak zmielić mak – przygotowanie masy makowej

Gdy mak zostanie zmielony, należy pomyśleć o dodatkach do niego. Na pół kilograma suchego maku można użyć 200 g drobnego cukru oraz 200 g bakalii (w tym rodzynek, orzechów, żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej w równych proporcjach).

Dla wzmocnienia smaku opcjonalnym dodatkiem jest 50 ml whiskey oraz kilka kropli ulubionego ekstraktu lub aromatu (rumowy, waniliowy, migdałowy).

Tak przygotowana masa będzie idealnym nadzieniem do wielu makowców, a także do innych świątecznych potraw z wykorzystaniem maku. Z pewnością żadna gotowa masa makowa z puszki nie będzie w stanie dorównać smakowi oraz aromatowi tak przygotowanego maku mielonego w domu.

Makowiec na świątecznym stole
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru