Trwa ładowanie...

Jak zmielić mak? Przygotowanie maku do świątecznych wypieków

Choć zakup gotowej masy makowej w puszce jest dużym uproszczeniem, to nie gwarantuje sukcesu świątecznych wypieków. Wręcz przeciwnie – często jest to przyczyną niepowodzeń, dlatego mak lepiej przygotować samemu. Jak zmielić mak w domu?

Jak zmielić mak?Jak zmielić mak?Źródło: 123RF
d3ocltd
d3ocltd

Jak zmielić mak – przygotowanie

Choć nie każdy o tym wie, to mak można kupić w dwóch postaciach. Przede wszystkim jest to mak suchy, taki, który wymaga zmielenia. Ale można dostać także mak już zmielony – również wymaga moczenia i gotowania, lecz nie trzeba go już mielić. Wybór takiego maku nie tylko skraca proces przygotowania masy makowej do ciast, ale przede wszystkim jest dużym ułatwieniem dla tych, którzy nie posiadają maszynki do mielenia lub też nie mają ochoty na żmudne mielenie maku.

Jak zmielić mak?

W przypadku zakupu maku w tradycyjnej formie najpierw należy opłukać go na sicie pod bieżącą wodą. Jest to pierwszy krok do przygotowania pysznego mielonego maku.

Następnie mak należy zalać wrzątkiem i gotować przez około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Alternatywą dla gotowania maku w wodzie jest mleko – choć mak gotowany w mleku wymaga mieszania i doglądania, to tak przygotowana masa makowa na pewno będzie smaczniejsza.

Po upływie 20 minut należy zdjąć garnek z makiem z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Płynu nie wolno odlewać, ponieważ przez następnych kilka godzin mak będzie pęczniał pod wpływem wody lub mleka, co jest bardzo istotne.

d3ocltd

Gdy masa całkowicie wystygnie, nadmiar płynu należy odlać, a następnie za pomocą dłoni dokładnie odcisnąć mak.

Jeżeli mimo to mak nadal jest wilgotny, warto pozostawić go na 2-3 godziny w ściereczce lnianej lub tetrowej. Dobrym rozwiązaniem jest ugotowanie maku wieczorem i pozostawienie go w materiałowym zawiniątku na całą noc.

Decydujący etap przygotowania masy makowej to mielenie maku – w tym celu należy użyć maszynki o gęstym sicie. Mak należy przepuścić przez sitko dwukrotnie.

Masa makowa. Bez niej makowiec się nie uda

Jak zmielić mak – przygotowanie masy makowej

Gdy mak zostanie zmielony, należy pomyśleć o dodatkach do niego. Na pół kilograma suchego maku można użyć 200 g drobnego cukru oraz 200 g bakalii (w tym rodzynek, orzechów, żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej w równych proporcjach).

d3ocltd

Dla wzmocnienia smaku opcjonalnym dodatkiem jest 50 ml whiskey oraz kilka kropli ulubionego ekstraktu lub aromatu (rumowy, waniliowy, migdałowy).

Tak przygotowana masa będzie idealnym nadzieniem do wielu makowców, a także do innych świątecznych potraw z wykorzystaniem maku. Z pewnością żadna gotowa masa makowa z puszki nie będzie w stanie dorównać smakowi oraz aromatowi tak przygotowanego maku mielonego w domu.

Makowiec na świątecznym stole 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d3ocltd
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3ocltd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ocltd
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj