Jak zmielić mak? Przygotowanie maku do świątecznych wypieków

Choć zakup gotowej masy makowej w puszce jest dużym uproszczeniem, to nie gwarantuje sukcesu świątecznych wypieków. Wręcz przeciwnie – często jest to przyczyną niepowodzeń, dlatego mak lepiej przygotować samemu. Jak zmielić mak w domu?

Zmielony mak w miseczceJak zmielić mak?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zmielić mak – przygotowanie

Choć nie każdy o tym wie, to mak można kupić w dwóch postaciach. Przede wszystkim jest to mak suchy, taki, który wymaga zmielenia. Ale można dostać także mak już zmielony – również wymaga moczenia i gotowania, lecz nie trzeba go już mielić. Wybór takiego maku nie tylko skraca proces przygotowania masy makowej do ciast, ale przede wszystkim jest dużym ułatwieniem dla tych, którzy nie posiadają maszynki do mielenia lub też nie mają ochoty na żmudne mielenie maku.

Jak zmielić mak?

W przypadku zakupu maku w tradycyjnej formie najpierw należy opłukać go na sicie pod bieżącą wodą. Jest to pierwszy krok do przygotowania pysznego mielonego maku.

Następnie mak należy zalać wrzątkiem i gotować przez około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Alternatywą dla gotowania maku w wodzie jest mleko – choć mak gotowany w mleku wymaga mieszania i doglądania, to tak przygotowana masa makowa na pewno będzie smaczniejsza.

Po upływie 20 minut należy zdjąć garnek z makiem z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Płynu nie wolno odlewać, ponieważ przez następnych kilka godzin mak będzie pęczniał pod wpływem wody lub mleka, co jest bardzo istotne.

Gdy masa całkowicie wystygnie, nadmiar płynu należy odlać, a następnie za pomocą dłoni dokładnie odcisnąć mak.

Jeżeli mimo to mak nadal jest wilgotny, warto pozostawić go na 2-3 godziny w ściereczce lnianej lub tetrowej. Dobrym rozwiązaniem jest ugotowanie maku wieczorem i pozostawienie go w materiałowym zawiniątku na całą noc.

Decydujący etap przygotowania masy makowej to mielenie maku – w tym celu należy użyć maszynki o gęstym sicie. Mak należy przepuścić przez sitko dwukrotnie.

Masa makowa. Bez niej makowiec się nie uda

Jak zmielić mak – przygotowanie masy makowej

Gdy mak zostanie zmielony, należy pomyśleć o dodatkach do niego. Na pół kilograma suchego maku można użyć 200 g drobnego cukru oraz 200 g bakalii (w tym rodzynek, orzechów, żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej w równych proporcjach).

Dla wzmocnienia smaku opcjonalnym dodatkiem jest 50 ml whiskey oraz kilka kropli ulubionego ekstraktu lub aromatu (rumowy, waniliowy, migdałowy).

Tak przygotowana masa będzie idealnym nadzieniem do wielu makowców, a także do innych świątecznych potraw z wykorzystaniem maku. Z pewnością żadna gotowa masa makowa z puszki nie będzie w stanie dorównać smakowi oraz aromatowi tak przygotowanego maku mielonego w domu.

Makowiec na świątecznym stole
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać