Jak wykorzystać w kuchni brzoskwinię?

Pochodzi z Chin i jest uprawiana od ponad 4000 lat, a w naszym kraju możemy ją aktualnie spotkać w wielu sadach. Mowa oczywiście o brzoskwini! Najczęściej jadamy ją na surowo albo wykorzystujemy do różnego rodzaju deserów i ciast – szczególnie tę z puszki. Okazuje się jednak, że brzoskwinie można łączyć również z mięsem czy rybami. Jakie potrawy mogą zachwycić nasze podniebienia niecodziennymi połączeniami?

Świeże brzoskwinieŚwieże brzoskwinie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
SKOMENTUJ

Grillowane brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem

Składniki:

  • 4 brzoskwinie,
  • 180 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 ml oleju,
  • 2 łyżki posiekanych liści tymianku,
  • 2 łyżki posiekanych liści rozmarynu,
  • 180 g mascarpone,
  • 5 łyżek płynnego miodu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 75 g masła,
  • aromat waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy i przekrawamy na połówki. Pozbywamy się pestek. Śmietankę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej tymianek i rozmaryn.
  2. Przykrywamy na 2 godziny wstawiamy do lodówki. Potem śmietankę z ziołami przelewamy przez sitko do innej miseczki. Dodajemy do niej mascarpone, 2 łyżki miodu i sól. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  3. Masło wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy. Zagotowujemy i chwilę trzymamy na ogniu ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Gdy osiągnie złoty kolor, zdejmujemy je z ognia.
  4. Przelewamy masło do miski, dodajemy resztę miodu, cynamon i aromat waniliowy. Połówki brzoskwiń rozkładamy na tackach do grillowania.
  5. Smarujemy je niewielką ilością oleju i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z przygotowanym serkiem i sosem.

Przepis na pyszne placki bananowe. Idealne na zdrowe śniadanie lub podwieczorek

Kluski leniwe z pieczonymi owocami

Składniki:

  • 300 g twarogu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ½ szkl. mąki pszennej + 1 garść mąki do podsypania ciasta,
  • 1 jajko,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 2 świeże brzoskwinie,
  • 4 świeże śliwki,
  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytrusów,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cukier waniliowy. Szybko mieszamy, aż utworzy się jednolite zwarte ciasto. Odstawiamy na ok. 10 minut.
  2. Podsypujemy mąką i dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, z których tworzymy wałki. Te z kolei kroimy na romby. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty.
  3. Brzoskwinie i śliwki dzielimy na cząstki, pozbywamy się pestek. Na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy owoce. Dodajemy cukier, cynamon, sok wyciśnięty z cytrusów oraz skórkę z cytrusów.
  4. Owoce podduszamy kilka minut, by zachowały swój kształt. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy wcześniej ugotowane kluski.
  5. Polewamy śmietaną i posypujemy bułką tartą. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Kurczak z brzoskwiniami

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka bez skóry,
  • 340 g świeżych brzoskwiń,
  • 50 g masła,
  • 45 ml soku cytrynowego,
  • 25 ml oliwy z oliwek,
  • 100 g cebuli,
  • 200 ml bulionu drobiowego.
  • pieprz,
  • świeży imbir,
  • sos Worcestershire,
  • sos piri piri.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i sok cytrynowy. Podsmażamy, aż będą miękkie i nabiorą złocistej barwy.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią pierś z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez ok. 12 minut.
  3. Wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Patelnię znów skrapiamy oliwą. Podsmażamy na niej przez 2 minuty posiekaną cebulę i imbir.
  4. Dodajemy do nich brzoskwinie, bulion, sos piri piri i sos Worcestershire. Doprawiamy pieprzem do smaku. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pierś podajemy z przygotowanym sosem.

Filet z kurczaka w sosie brzoskwiniowym

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 30 dag brzoskwiń z puszki,
  • 5 dag masła,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 10 dag żółtego sera,
  • sól morska, pieprz,
  • słodka papryka w proszku – do smaku.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie kroimy i wkładamy do rondla. Dodajemy musztardę i masło. Podgrzewamy, aż masło roztopi się. Dodajemy przyprawy i jogurt. Wszystko razem blendujemy.
  2. Następnie dodajemy mąkę i zagotowujemy. Filet z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy.
  3. Na tarce o małych oczkach ścieramy ser żółty. Dodajemy go pod koniec smażenia filetu. Kurczaka podajemy z ryżem i przygotowanym sosem.

Ryba z brzoskwiniami

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (może być morszczuk, mintaj albo panga),
  • 2 małe cebule,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 szklanka soku z brzoskwiń,
  • 1 małej wielkości ketchup.

Przygotowanie:

  1. Rybę kroimy na mniejsze części, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oliwie. Odstawiamy.
  2. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w słupki. Podsmażamy je na patelni. Zalewamy sokiem brzoskwiniowym i dodajemy brzoskwinie pokrojone w cienkie księżyce.
  3. Wszystko chwilę razem podgotowujemy. Dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy. Całość studzimy.
  4. Rybę układamy na dnie naczynia i zalewamy powstałą z brzoskwiń, cebuli i papryki zalewą. Odstawiamy na 3 godziny.

Jeśli masz sporą ilość brzoskwiń, zawsze możesz część wykorzystać do różnego rodzaju dań – nie tylko do ciast. Warto też przygotować z nich dżem, dzięki czemu smak owoców będzie ci towarzyszył również zimą.

Wybrane dla Ciebie

Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka