Jak wykorzystać w kuchni brzoskwinię?

Pochodzi z Chin i jest uprawiana od ponad 4000 lat, a w naszym kraju możemy ją aktualnie spotkać w wielu sadach. Mowa oczywiście o brzoskwini! Najczęściej jadamy ją na surowo albo wykorzystujemy do różnego rodzaju deserów i ciast – szczególnie tę z puszki. Okazuje się jednak, że brzoskwinie można łączyć również z mięsem czy rybami. Jakie potrawy mogą zachwycić nasze podniebienia niecodziennymi połączeniami?

Świeże brzoskwinieŚwieże brzoskwinie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Grillowane brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem

Składniki:

  • 4 brzoskwinie,
  • 180 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 ml oleju,
  • 2 łyżki posiekanych liści tymianku,
  • 2 łyżki posiekanych liści rozmarynu,
  • 180 g mascarpone,
  • 5 łyżek płynnego miodu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 75 g masła,
  • aromat waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy i przekrawamy na połówki. Pozbywamy się pestek. Śmietankę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej tymianek i rozmaryn.
  2. Przykrywamy na 2 godziny wstawiamy do lodówki. Potem śmietankę z ziołami przelewamy przez sitko do innej miseczki. Dodajemy do niej mascarpone, 2 łyżki miodu i sól. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  3. Masło wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy. Zagotowujemy i chwilę trzymamy na ogniu ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Gdy osiągnie złoty kolor, zdejmujemy je z ognia.
  4. Przelewamy masło do miski, dodajemy resztę miodu, cynamon i aromat waniliowy. Połówki brzoskwiń rozkładamy na tackach do grillowania.
  5. Smarujemy je niewielką ilością oleju i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z przygotowanym serkiem i sosem.

Przepis na pyszne placki bananowe. Idealne na zdrowe śniadanie lub podwieczorek

Kluski leniwe z pieczonymi owocami

Składniki:

  • 300 g twarogu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ½ szkl. mąki pszennej + 1 garść mąki do podsypania ciasta,
  • 1 jajko,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 2 świeże brzoskwinie,
  • 4 świeże śliwki,
  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytrusów,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cukier waniliowy. Szybko mieszamy, aż utworzy się jednolite zwarte ciasto. Odstawiamy na ok. 10 minut.
  2. Podsypujemy mąką i dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, z których tworzymy wałki. Te z kolei kroimy na romby. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty.
  3. Brzoskwinie i śliwki dzielimy na cząstki, pozbywamy się pestek. Na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy owoce. Dodajemy cukier, cynamon, sok wyciśnięty z cytrusów oraz skórkę z cytrusów.
  4. Owoce podduszamy kilka minut, by zachowały swój kształt. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy wcześniej ugotowane kluski.
  5. Polewamy śmietaną i posypujemy bułką tartą. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Kurczak z brzoskwiniami

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka bez skóry,
  • 340 g świeżych brzoskwiń,
  • 50 g masła,
  • 45 ml soku cytrynowego,
  • 25 ml oliwy z oliwek,
  • 100 g cebuli,
  • 200 ml bulionu drobiowego.
  • pieprz,
  • świeży imbir,
  • sos Worcestershire,
  • sos piri piri.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i sok cytrynowy. Podsmażamy, aż będą miękkie i nabiorą złocistej barwy.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią pierś z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez ok. 12 minut.
  3. Wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Patelnię znów skrapiamy oliwą. Podsmażamy na niej przez 2 minuty posiekaną cebulę i imbir.
  4. Dodajemy do nich brzoskwinie, bulion, sos piri piri i sos Worcestershire. Doprawiamy pieprzem do smaku. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pierś podajemy z przygotowanym sosem.

Filet z kurczaka w sosie brzoskwiniowym

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 30 dag brzoskwiń z puszki,
  • 5 dag masła,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 10 dag żółtego sera,
  • sól morska, pieprz,
  • słodka papryka w proszku – do smaku.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie kroimy i wkładamy do rondla. Dodajemy musztardę i masło. Podgrzewamy, aż masło roztopi się. Dodajemy przyprawy i jogurt. Wszystko razem blendujemy.
  2. Następnie dodajemy mąkę i zagotowujemy. Filet z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy.
  3. Na tarce o małych oczkach ścieramy ser żółty. Dodajemy go pod koniec smażenia filetu. Kurczaka podajemy z ryżem i przygotowanym sosem.

Ryba z brzoskwiniami

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (może być morszczuk, mintaj albo panga),
  • 2 małe cebule,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 szklanka soku z brzoskwiń,
  • 1 małej wielkości ketchup.

Przygotowanie:

  1. Rybę kroimy na mniejsze części, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oliwie. Odstawiamy.
  2. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w słupki. Podsmażamy je na patelni. Zalewamy sokiem brzoskwiniowym i dodajemy brzoskwinie pokrojone w cienkie księżyce.
  3. Wszystko chwilę razem podgotowujemy. Dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy. Całość studzimy.
  4. Rybę układamy na dnie naczynia i zalewamy powstałą z brzoskwiń, cebuli i papryki zalewą. Odstawiamy na 3 godziny.

Jeśli masz sporą ilość brzoskwiń, zawsze możesz część wykorzystać do różnego rodzaju dań – nie tylko do ciast. Warto też przygotować z nich dżem, dzięki czemu smak owoców będzie ci towarzyszył również zimą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości