Trwa ładowanie...

Jak wykorzystać w kuchni brzoskwinię?

Pochodzi z Chin i jest uprawiana od ponad 4000 lat, a w naszym kraju możemy ją aktualnie spotkać w wielu sadach. Mowa oczywiście o brzoskwini! Najczęściej jadamy ją na surowo albo wykorzystujemy do różnego rodzaju deserów i ciast – szczególnie tę z puszki. Okazuje się jednak, że brzoskwinie można łączyć również z mięsem czy rybami. Jakie potrawy mogą zachwycić nasze podniebienia niecodziennymi połączeniami?

Świeże brzoskwinieŚwieże brzoskwinieŹródło: Adobe Stock, fot: africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
d4kelzn
d4kelzn

Grillowane brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem

Składniki:

  • 4 brzoskwinie,
  • 180 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 ml oleju,
  • 2 łyżki posiekanych liści tymianku,
  • 2 łyżki posiekanych liści rozmarynu,
  • 180 g mascarpone,
  • 5 łyżek płynnego miodu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 75 g masła,
  • aromat waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy i przekrawamy na połówki. Pozbywamy się pestek. Śmietankę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej tymianek i rozmaryn.
  2. Przykrywamy na 2 godziny wstawiamy do lodówki. Potem śmietankę z ziołami przelewamy przez sitko do innej miseczki. Dodajemy do niej mascarpone, 2 łyżki miodu i sól. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  3. Masło wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy. Zagotowujemy i chwilę trzymamy na ogniu ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Gdy osiągnie złoty kolor, zdejmujemy je z ognia.
  4. Przelewamy masło do miski, dodajemy resztę miodu, cynamon i aromat waniliowy. Połówki brzoskwiń rozkładamy na tackach do grillowania.
  5. Smarujemy je niewielką ilością oleju i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z przygotowanym serkiem i sosem.

Przepis na pyszne placki bananowe. Idealne na zdrowe śniadanie lub podwieczorek

Kluski leniwe z pieczonymi owocami

Składniki:

  • 300 g twarogu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ½ szkl. mąki pszennej + 1 garść mąki do podsypania ciasta,
  • 1 jajko,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 2 świeże brzoskwinie,
  • 4 świeże śliwki,
  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytrusów,
  • 2 łyżki bułki tartej.
d4kelzn

Przygotowanie:

  1. Twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cukier waniliowy. Szybko mieszamy, aż utworzy się jednolite zwarte ciasto. Odstawiamy na ok. 10 minut.
  2. Podsypujemy mąką i dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, z których tworzymy wałki. Te z kolei kroimy na romby. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty.
  3. Brzoskwinie i śliwki dzielimy na cząstki, pozbywamy się pestek. Na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy owoce. Dodajemy cukier, cynamon, sok wyciśnięty z cytrusów oraz skórkę z cytrusów.
  4. Owoce podduszamy kilka minut, by zachowały swój kształt. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy wcześniej ugotowane kluski.
  5. Polewamy śmietaną i posypujemy bułką tartą. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Kurczak z brzoskwiniami

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka bez skóry,
  • 340 g świeżych brzoskwiń,
  • 50 g masła,
  • 45 ml soku cytrynowego,
  • 25 ml oliwy z oliwek,
  • 100 g cebuli,
  • 200 ml bulionu drobiowego.
  • pieprz,
  • świeży imbir,
  • sos Worcestershire,
  • sos piri piri.
d4kelzn

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i sok cytrynowy. Podsmażamy, aż będą miękkie i nabiorą złocistej barwy.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią pierś z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez ok. 12 minut.
  3. Wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Patelnię znów skrapiamy oliwą. Podsmażamy na niej przez 2 minuty posiekaną cebulę i imbir.
  4. Dodajemy do nich brzoskwinie, bulion, sos piri piri i sos Worcestershire. Doprawiamy pieprzem do smaku. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pierś podajemy z przygotowanym sosem.

Filet z kurczaka w sosie brzoskwiniowym

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 30 dag brzoskwiń z puszki,
  • 5 dag masła,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 10 dag żółtego sera,
  • sól morska, pieprz,
  • słodka papryka w proszku – do smaku.
d4kelzn

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie kroimy i wkładamy do rondla. Dodajemy musztardę i masło. Podgrzewamy, aż masło roztopi się. Dodajemy przyprawy i jogurt. Wszystko razem blendujemy.
  2. Następnie dodajemy mąkę i zagotowujemy. Filet z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy.
  3. Na tarce o małych oczkach ścieramy ser żółty. Dodajemy go pod koniec smażenia filetu. Kurczaka podajemy z ryżem i przygotowanym sosem.

Ryba z brzoskwiniami

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (może być morszczuk, mintaj albo panga),
  • 2 małe cebule,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 szklanka soku z brzoskwiń,
  • 1 małej wielkości ketchup.
d4kelzn

Przygotowanie:

  1. Rybę kroimy na mniejsze części, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oliwie. Odstawiamy.
  2. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w słupki. Podsmażamy je na patelni. Zalewamy sokiem brzoskwiniowym i dodajemy brzoskwinie pokrojone w cienkie księżyce.
  3. Wszystko chwilę razem podgotowujemy. Dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy. Całość studzimy.
  4. Rybę układamy na dnie naczynia i zalewamy powstałą z brzoskwiń, cebuli i papryki zalewą. Odstawiamy na 3 godziny.

Jeśli masz sporą ilość brzoskwiń, zawsze możesz część wykorzystać do różnego rodzaju dań – nie tylko do ciast. Warto też przygotować z nich dżem, dzięki czemu smak owoców będzie ci towarzyszył również zimą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4kelzn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4kelzn
Więcej tematów