Jak wykorzystać w kuchni brzoskwinię?

Pochodzi z Chin i jest uprawiana od ponad 4000 lat, a w naszym kraju możemy ją aktualnie spotkać w wielu sadach. Mowa oczywiście o brzoskwini! Najczęściej jadamy ją na surowo albo wykorzystujemy do różnego rodzaju deserów i ciast – szczególnie tę z puszki. Okazuje się jednak, że brzoskwinie można łączyć również z mięsem czy rybami. Jakie potrawy mogą zachwycić nasze podniebienia niecodziennymi połączeniami?

Świeże brzoskwinieŚwieże brzoskwinie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Grillowane brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem

Składniki:

  • 4 brzoskwinie,
  • 180 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 ml oleju,
  • 2 łyżki posiekanych liści tymianku,
  • 2 łyżki posiekanych liści rozmarynu,
  • 180 g mascarpone,
  • 5 łyżek płynnego miodu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 75 g masła,
  • aromat waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy i przekrawamy na połówki. Pozbywamy się pestek. Śmietankę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej tymianek i rozmaryn.
  2. Przykrywamy na 2 godziny wstawiamy do lodówki. Potem śmietankę z ziołami przelewamy przez sitko do innej miseczki. Dodajemy do niej mascarpone, 2 łyżki miodu i sól. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  3. Masło wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy. Zagotowujemy i chwilę trzymamy na ogniu ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Gdy osiągnie złoty kolor, zdejmujemy je z ognia.
  4. Przelewamy masło do miski, dodajemy resztę miodu, cynamon i aromat waniliowy. Połówki brzoskwiń rozkładamy na tackach do grillowania.
  5. Smarujemy je niewielką ilością oleju i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z przygotowanym serkiem i sosem.

Przepis na pyszne placki bananowe. Idealne na zdrowe śniadanie lub podwieczorek

Kluski leniwe z pieczonymi owocami

Składniki:

  • 300 g twarogu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ½ szkl. mąki pszennej + 1 garść mąki do podsypania ciasta,
  • 1 jajko,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 2 świeże brzoskwinie,
  • 4 świeże śliwki,
  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytrusów,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cukier waniliowy. Szybko mieszamy, aż utworzy się jednolite zwarte ciasto. Odstawiamy na ok. 10 minut.
  2. Podsypujemy mąką i dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, z których tworzymy wałki. Te z kolei kroimy na romby. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty.
  3. Brzoskwinie i śliwki dzielimy na cząstki, pozbywamy się pestek. Na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy owoce. Dodajemy cukier, cynamon, sok wyciśnięty z cytrusów oraz skórkę z cytrusów.
  4. Owoce podduszamy kilka minut, by zachowały swój kształt. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy wcześniej ugotowane kluski.
  5. Polewamy śmietaną i posypujemy bułką tartą. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Kurczak z brzoskwiniami

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka bez skóry,
  • 340 g świeżych brzoskwiń,
  • 50 g masła,
  • 45 ml soku cytrynowego,
  • 25 ml oliwy z oliwek,
  • 100 g cebuli,
  • 200 ml bulionu drobiowego.
  • pieprz,
  • świeży imbir,
  • sos Worcestershire,
  • sos piri piri.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i sok cytrynowy. Podsmażamy, aż będą miękkie i nabiorą złocistej barwy.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią pierś z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez ok. 12 minut.
  3. Wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Patelnię znów skrapiamy oliwą. Podsmażamy na niej przez 2 minuty posiekaną cebulę i imbir.
  4. Dodajemy do nich brzoskwinie, bulion, sos piri piri i sos Worcestershire. Doprawiamy pieprzem do smaku. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pierś podajemy z przygotowanym sosem.

Filet z kurczaka w sosie brzoskwiniowym

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 30 dag brzoskwiń z puszki,
  • 5 dag masła,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 10 dag żółtego sera,
  • sól morska, pieprz,
  • słodka papryka w proszku – do smaku.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie kroimy i wkładamy do rondla. Dodajemy musztardę i masło. Podgrzewamy, aż masło roztopi się. Dodajemy przyprawy i jogurt. Wszystko razem blendujemy.
  2. Następnie dodajemy mąkę i zagotowujemy. Filet z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy.
  3. Na tarce o małych oczkach ścieramy ser żółty. Dodajemy go pod koniec smażenia filetu. Kurczaka podajemy z ryżem i przygotowanym sosem.

Ryba z brzoskwiniami

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (może być morszczuk, mintaj albo panga),
  • 2 małe cebule,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 szklanka soku z brzoskwiń,
  • 1 małej wielkości ketchup.

Przygotowanie:

  1. Rybę kroimy na mniejsze części, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oliwie. Odstawiamy.
  2. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w słupki. Podsmażamy je na patelni. Zalewamy sokiem brzoskwiniowym i dodajemy brzoskwinie pokrojone w cienkie księżyce.
  3. Wszystko chwilę razem podgotowujemy. Dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy. Całość studzimy.
  4. Rybę układamy na dnie naczynia i zalewamy powstałą z brzoskwiń, cebuli i papryki zalewą. Odstawiamy na 3 godziny.

Jeśli masz sporą ilość brzoskwiń, zawsze możesz część wykorzystać do różnego rodzaju dań – nie tylko do ciast. Warto też przygotować z nich dżem, dzięki czemu smak owoców będzie ci towarzyszył również zimą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane