Jak wykorzystać w kuchni brzoskwinię?
Pochodzi z Chin i jest uprawiana od ponad 4000 lat, a w naszym kraju możemy ją aktualnie spotkać w wielu sadach. Mowa oczywiście o brzoskwini! Najczęściej jadamy ją na surowo albo wykorzystujemy do różnego rodzaju deserów i ciast – szczególnie tę z puszki. Okazuje się jednak, że brzoskwinie można łączyć również z mięsem czy rybami. Jakie potrawy mogą zachwycić nasze podniebienia niecodziennymi połączeniami?
Grillowane brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem
Składniki:
- 4 brzoskwinie,
- 180 ml śmietanki 30 proc.,
- 50 ml oleju,
- 2 łyżki posiekanych liści tymianku,
- 2 łyżki posiekanych liści rozmarynu,
- 180 g mascarpone,
- 5 łyżek płynnego miodu,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- 75 g masła,
- aromat waniliowy.
Przygotowanie:
- Brzoskwinie myjemy i przekrawamy na połówki. Pozbywamy się pestek. Śmietankę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej tymianek i rozmaryn.
- Przykrywamy na 2 godziny wstawiamy do lodówki. Potem śmietankę z ziołami przelewamy przez sitko do innej miseczki. Dodajemy do niej mascarpone, 2 łyżki miodu i sól. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Masło wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy. Zagotowujemy i chwilę trzymamy na ogniu ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Gdy osiągnie złoty kolor, zdejmujemy je z ognia.
- Przelewamy masło do miski, dodajemy resztę miodu, cynamon i aromat waniliowy. Połówki brzoskwiń rozkładamy na tackach do grillowania.
- Smarujemy je niewielką ilością oleju i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z przygotowanym serkiem i sosem.
Przepis na pyszne placki bananowe. Idealne na zdrowe śniadanie lub podwieczorek
Kluski leniwe z pieczonymi owocami
Składniki:
- 300 g twarogu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- ½ szkl. mąki pszennej + 1 garść mąki do podsypania ciasta,
- 1 jajko,
- 10 g cukru waniliowego,
- 2 świeże brzoskwinie,
- 4 świeże śliwki,
- 1 cytryna,
- 1 pomarańcza,
- 2 łyżki masła,
- 1 szkl. kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytrusów,
- 2 łyżki bułki tartej.
Przygotowanie:
- Twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cukier waniliowy. Szybko mieszamy, aż utworzy się jednolite zwarte ciasto. Odstawiamy na ok. 10 minut.
- Podsypujemy mąką i dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, z których tworzymy wałki. Te z kolei kroimy na romby. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty.
- Brzoskwinie i śliwki dzielimy na cząstki, pozbywamy się pestek. Na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy owoce. Dodajemy cukier, cynamon, sok wyciśnięty z cytrusów oraz skórkę z cytrusów.
- Owoce podduszamy kilka minut, by zachowały swój kształt. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy wcześniej ugotowane kluski.
- Polewamy śmietaną i posypujemy bułką tartą. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Kurczak z brzoskwiniami
Składniki:
- ½ kg piersi z kurczaka bez skóry,
- 340 g świeżych brzoskwiń,
- 50 g masła,
- 45 ml soku cytrynowego,
- 25 ml oliwy z oliwek,
- 100 g cebuli,
- 200 ml bulionu drobiowego.
- pieprz,
- świeży imbir,
- sos Worcestershire,
- sos piri piri.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i sok cytrynowy. Podsmażamy, aż będą miękkie i nabiorą złocistej barwy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią pierś z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez ok. 12 minut.
- Wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Patelnię znów skrapiamy oliwą. Podsmażamy na niej przez 2 minuty posiekaną cebulę i imbir.
- Dodajemy do nich brzoskwinie, bulion, sos piri piri i sos Worcestershire. Doprawiamy pieprzem do smaku. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pierś podajemy z przygotowanym sosem.
Filet z kurczaka w sosie brzoskwiniowym
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- 30 dag brzoskwiń z puszki,
- 5 dag masła,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 łyżeczka curry,
- 10 dag żółtego sera,
- sól morska, pieprz,
- słodka papryka w proszku – do smaku.
Przygotowanie:
- Brzoskwinie kroimy i wkładamy do rondla. Dodajemy musztardę i masło. Podgrzewamy, aż masło roztopi się. Dodajemy przyprawy i jogurt. Wszystko razem blendujemy.
- Następnie dodajemy mąkę i zagotowujemy. Filet z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy.
- Na tarce o małych oczkach ścieramy ser żółty. Dodajemy go pod koniec smażenia filetu. Kurczaka podajemy z ryżem i przygotowanym sosem.
Ryba z brzoskwiniami
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych (może być morszczuk, mintaj albo panga),
- 2 małe cebule,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 1 czerwona papryka,
- 1 szklanka soku z brzoskwiń,
- 1 małej wielkości ketchup.
Przygotowanie:
- Rybę kroimy na mniejsze części, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oliwie. Odstawiamy.
- Cebulę kroimy w piórka, paprykę w słupki. Podsmażamy je na patelni. Zalewamy sokiem brzoskwiniowym i dodajemy brzoskwinie pokrojone w cienkie księżyce.
- Wszystko chwilę razem podgotowujemy. Dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy. Całość studzimy.
- Rybę układamy na dnie naczynia i zalewamy powstałą z brzoskwiń, cebuli i papryki zalewą. Odstawiamy na 3 godziny.
Jeśli masz sporą ilość brzoskwiń, zawsze możesz część wykorzystać do różnego rodzaju dań – nie tylko do ciast. Warto też przygotować z nich dżem, dzięki czemu smak owoców będzie ci towarzyszył również zimą.