WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Jak wyczyścić mikrofalówkę? Domowe i ekologiczne sposoby

Wielu nie wyobraża sobie życia bez mikrofalówki. Jest zabawieniem dla zapracowanych i zabieganych osób. Używamy jej niemal codziennie, a często zapominamy o jej czyszczeniu. Oto kilka sprawdzonych i domowych sposobów, jak dbać o naszą mikrofalówkę.

Jak wyczyścić mikrofalówkę? Domowe sposoby
Źródło zdjęć: © 123RF

Najważniejsza jest systematyczność. Mikrofalówkę powinniśmy myć po każdym użyciu. Trzeba pamiętać o dokładnym wytarciu ścianek i talerza urządzenia. Do tego wystarczy jedynie zwilżona szmatka i odrobina płynu do mycia naczyń, który świetnie poradzi sobie z tłustymi plamami.

Jak myć mikrofalówkę?

Brudne wnętrze mikrofalówki nie wpływa tylko na działanie urządzenia, ale też na jedzenie, które w nim podgrzewamy. Dlatego najlepiej mikrofalę czyścić przy użyciu ekologicznych i sprawdzonych sposobów.

Podgrzewanie wody z cytryną – kilka plasterków cytryny należy wrzucić do miseczki z wodą i podgrzewać w mikrofalówce przez około 5 minut. Para wodna rozpuści brud i tłuszcz, który o wiele łatwiej będzie usunąć mokrą gąbką z płynem do mycia naczyń. Poza tym w kuchence mikrofalowej pozostanie świeży zapach cytryny.

Działanie octem – w miseczce należy zmieszać ocet z wodą w proporcjach 1:1, a następnie podobnie jak w metodzie z cytryną podgrzać w mikrofali. Efekt będzie taki sam, jednak w urządzeniu może unosić się zapach octu. Dlatego warto pozostawić mikrofalówkę do wywietrzenia.

Czyszczenie mikrofalówki sodą oczyszczoną – znów taki sam scenariusz: 2 lub 3 łyżki sody oczyszczonej należy rozpuścić w wodzie, a tę podgrzewać w urządzeniu przez 5 minut. Soda to dobre rozwiązanie przy naprawdę bardzo trudnych do usunięcia zabrudzeniach.

Zobacz także: Ona vs on u… fryzjera

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki