Jak wyczyścić deskę do krojenia? Domowe sposoby na pozbycie się brudu i przykrego zapachu
Deski do krojenia to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Niestety, nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak ważne jest regularne czyszczenie deski. Jak należy to robić prawidłowo?
Deska drewniana, plastikowa a może szklana? Tyle możliwości do wyboru, ale jedno jest pewne. Deskę do krojenia należy regularnie czyścić i dezynfekować. Niektórzy nie zdają sobie sprawy, że te niepozorne przedmioty mogą być siedliskiem bakterii i grzybów. Resztki pozostawione w szczelinach to zagrożenie, które powinniśmy wyeliminować. A dodatkowo pojawia się przykry zapach.
Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia?
Przede wszystkim należy pamiętać, że drewno nie lubi wody. Takiej deski nie należy namaczać lub myć w zmywarce. Może ulec wtedy odbarwieniu, a nawet popękać.
Przy czyszczeniu najlepiej sprawdzają się środki, które na pewno każdy z nas ma w kuchni. Wystarczą cytryna i płyn do mycia naczyń.
Po każdym użyciu deski powinniśmy umyć ją gąbką przy użyciu odrobiny ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. Po czyszczeniu deskę należy wytrzeć do sucha. Jeśli kroiliśmy coś o intensywnym zapachu, to pomocna będzie cytryna. Wystarczy natrzeć deskę połową owocu, a następnie ją umyć.
Jak czyścić plastikową deskę do krojenia?
Tutaj niezawodne okażą się soda oczyszczona i woda utleniona. Przynajmniej raz w tygodniu deskę należy przemyć wodą utlenioną, a następnie zasypać sodą. Tak "przygotowaną" zostawiamy na około 15 minut, a następnie przemywamy ciepłą wodą z płynem i gotowe.
Jak czyścić szklaną deskę do krojenia?
Deska wykonana ze szkła jest naszym zdecydowanym faworytem. Nie gromadzą się na niej bakterie, a dodatkowo nie pochłania zapachów. Do jej czyszczenia wystarczy odrobina płynu do mycia naczyń i jest gotowa do ponownego użycia.
Zobacz też: Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl