Jak wybrać najlepszą kaszę? Zwróć uwagę na kilka szczegółów

Kasze to produkty bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni. Wykorzystujemy kilka ich rodzajów, a przygotować z nich można wiele bardzo smacznych i, przede wszystkim, zdrowych dań. W kaszach znajduje się mnóstwo witamin, bardzo nam potrzebnych mikroelementów i błonnika, który jest odpowiedzialny za prawidłowe trawienie. Kasza kaszy jednak nierówna. Różnią się one nie tylko wielkością i smakiem, ale również właściwościami. Poznajmy najbardziej znane rodzaje kaszy.

KaszaJaką kaszę wybrać na obiad?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kasza jęczmienna

To najbardziej popularna odmiana kaszy. Jak sama nazwa wskazuje, robi się ją z jęczmienia. Mamy kilka rodzajów kaszy jęczmienne. Największe ziarna ma pęczak, wyrabiany z całego ziarna, pozbawionego jedynie łuski. Kasza perłowa to z kolei ziarna pocięte na dość duże kawałki, choć jej odmiany mogą się różnić wielkością. Kasza jęczmienna idealnie nadaje się do przygotowywania farszów, jest świetnym dodatkiem do dań pełnych sosów, takich jak gulasze czy potrawki. Możemy z niej również przygotowywać placki czy słone wypieki.

Kasza gryczana

Wytwarzana z gryki kasza gryczana ma dwie odmiany: nieprażoną i prażoną. Nieprażona kasza jest delikatna i łagodna w smaku, w odróżnieniu od kaszy prażonej, mającej bardziej wyrazisty smak, z delikatną orzechową nutą. To kasza bezglutenowa, więc jeść ją mogą nawet osoby na gluten uczulone. Kasza ta pasuje do wielu dań: do farszów na gołąbki, do nadziewania warzyw, idealnie sprawdzi się w połączeniu na przykład z sosami grzybowymi czy z mięsem. Z kaszy nieprażonej możemy przygotować również coraz popularniejsze kaszotto, dusząc ją w bulionie z dodatkiem warzyw.

Kasza manna

Kasza ta kojarzy nam się z dzieciństwem, bo każdy z nas, jako dziecko miał okazję ją jeść pod różnymi postaciami. Kojarzy się również z dietą, gdyż jest lekkostrawna. Kaszę manną wytwarza się z drobno przemielonej pszenicy, najczęściej jest składnikiem ubocznym takiego przemiału. Używa jej się przede wszystkim w zupach mlecznych, w deserach czy w wypiekach. Świetnie pasują do niej owoce, zarówno świeże, jak i przetworzone, syropy i soki. Możemy jej również używać zamiast bułki tartej do zagęszczania farszów czy jako panierki.

Kasza jaglana

Zdobywająca coraz większą popularność kasza jaglana jest produkowana z prosa, jednego z najstarszych uprawianych przez człowieka zbóż. Jest bezglutenowa i jest nieocenionym sojusznikiem w walce z zakwaszeniem organizmu. Gotując ją musimy pamiętać, by wcześniej dokładnie ją umyć pod bieżącą wodą. W ten sposób usuwamy resztki jaglanej mąki i kasza będzie o wiele bardziej smaczna. Używamy jej praktycznie bez ograniczeń: jako dodatek do dań mięsnych czy warzywnych, jako składnik klusek do zupy, do wypieków i deserów. Jest również znakomita po prostu ugotowana na mleku i podana z owocami.

Kasza kukurydziana

I na koniec kolejna bezglutenowa kasza. Drobny grysik z kukurydzy to tradycyjna potrawa na południu Europy. Z kaszy kukurydzianej przygotowuje się tam przede wszystkim mamałygę, bardzo popularny dodatek do obiadu. Kaszę piecze się lub gotuje w wodzie albo na mleku i podaje w formie puree lub pociętych na kawałki upieczonych placków. Możemy ją również wykorzystać jako zagęszczacz do sosów i zup, jako składnik klusek czy ciast. Jest również częstym składnikiem deserów.

Jedzenie, które leczy. Oto najzdrowsza z kasz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam