Jak wybrać najlepszą kaszę? Zwróć uwagę na kilka szczegółów

Kasze to produkty bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni. Wykorzystujemy kilka ich rodzajów, a przygotować z nich można wiele bardzo smacznych i, przede wszystkim, zdrowych dań. W kaszach znajduje się mnóstwo witamin, bardzo nam potrzebnych mikroelementów i błonnika, który jest odpowiedzialny za prawidłowe trawienie. Kasza kaszy jednak nierówna. Różnią się one nie tylko wielkością i smakiem, ale również właściwościami. Poznajmy najbardziej znane rodzaje kaszy.

KaszaJaką kaszę wybrać na obiad?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kasza jęczmienna

To najbardziej popularna odmiana kaszy. Jak sama nazwa wskazuje, robi się ją z jęczmienia. Mamy kilka rodzajów kaszy jęczmienne. Największe ziarna ma pęczak, wyrabiany z całego ziarna, pozbawionego jedynie łuski. Kasza perłowa to z kolei ziarna pocięte na dość duże kawałki, choć jej odmiany mogą się różnić wielkością. Kasza jęczmienna idealnie nadaje się do przygotowywania farszów, jest świetnym dodatkiem do dań pełnych sosów, takich jak gulasze czy potrawki. Możemy z niej również przygotowywać placki czy słone wypieki.

Kasza gryczana

Wytwarzana z gryki kasza gryczana ma dwie odmiany: nieprażoną i prażoną. Nieprażona kasza jest delikatna i łagodna w smaku, w odróżnieniu od kaszy prażonej, mającej bardziej wyrazisty smak, z delikatną orzechową nutą. To kasza bezglutenowa, więc jeść ją mogą nawet osoby na gluten uczulone. Kasza ta pasuje do wielu dań: do farszów na gołąbki, do nadziewania warzyw, idealnie sprawdzi się w połączeniu na przykład z sosami grzybowymi czy z mięsem. Z kaszy nieprażonej możemy przygotować również coraz popularniejsze kaszotto, dusząc ją w bulionie z dodatkiem warzyw.

Kasza manna

Kasza ta kojarzy nam się z dzieciństwem, bo każdy z nas, jako dziecko miał okazję ją jeść pod różnymi postaciami. Kojarzy się również z dietą, gdyż jest lekkostrawna. Kaszę manną wytwarza się z drobno przemielonej pszenicy, najczęściej jest składnikiem ubocznym takiego przemiału. Używa jej się przede wszystkim w zupach mlecznych, w deserach czy w wypiekach. Świetnie pasują do niej owoce, zarówno świeże, jak i przetworzone, syropy i soki. Możemy jej również używać zamiast bułki tartej do zagęszczania farszów czy jako panierki.

Kasza jaglana

Zdobywająca coraz większą popularność kasza jaglana jest produkowana z prosa, jednego z najstarszych uprawianych przez człowieka zbóż. Jest bezglutenowa i jest nieocenionym sojusznikiem w walce z zakwaszeniem organizmu. Gotując ją musimy pamiętać, by wcześniej dokładnie ją umyć pod bieżącą wodą. W ten sposób usuwamy resztki jaglanej mąki i kasza będzie o wiele bardziej smaczna. Używamy jej praktycznie bez ograniczeń: jako dodatek do dań mięsnych czy warzywnych, jako składnik klusek do zupy, do wypieków i deserów. Jest również znakomita po prostu ugotowana na mleku i podana z owocami.

Kasza kukurydziana

I na koniec kolejna bezglutenowa kasza. Drobny grysik z kukurydzy to tradycyjna potrawa na południu Europy. Z kaszy kukurydzianej przygotowuje się tam przede wszystkim mamałygę, bardzo popularny dodatek do obiadu. Kaszę piecze się lub gotuje w wodzie albo na mleku i podaje w formie puree lub pociętych na kawałki upieczonych placków. Możemy ją również wykorzystać jako zagęszczacz do sosów i zup, jako składnik klusek czy ciast. Jest również częstym składnikiem deserów.

Jedzenie, które leczy. Oto najzdrowsza z kasz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯