WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

Jak wybrać dobre owoce i warzywa? Podpowiadamy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Ermel

/ 8Jabłka

Obraz
© 123RF.COM

Pewnie nie raz zdarzyło ci się przynieść do domu owoce, którego już następnego dnia do niczego się nie nadawały. Podpowiadamy zatem, jak wybrać te świeże i smaczne.

Jak kupić dobre, zdrowe i świeże jabłko? Wszystko wypisane jest na jego skórce. Jeśli znajdują się na niej suche, brązowe plamy, takie jabłko nie jest dobre. To samo, jeśli zauważymy na niej szarawy nalot. Najprawdopodobniej jest to pleśń.

Warto przyjrzeć się także strukturze skórki - jeśli jest pomarszczona, owoc nie jest najświeższy i mógł długo leżeć w sklepie. Nie zauważasz żadnej z wymienionych "wad", śmiało kupuj i ciesz się jego smakiem.

/ 8Pomarańcze

Obraz
© 123RF.COM

W przypadku cytrusów obowiązuje podoba zasada, co w przypadku jabłek - należy uważnie obserwować skórkę. Choć nie tylko.

By nie trafić na "suche” okazy pomarańczy, należy wybierać owoce ciężkie w stosunku do swojej wielkości - to gwarantuje, że będą soczyste. Bezpestkowe i słodkie są zaś owoce z charakterystycznym "pępkiem" , czyli z maleńką nierozwiniętą pomarańczą w środku. Pomarańcze z dużą ilością pestek zazwyczaj przeznacza się na sok.

W czasie zakupów najczęściej zwracamy uwagę na skórkę. Ale nie dajmy się zwieść – pięknie błyszcząca wcale nie świadczy o jakości. Oznacza po prostu, że pomarańcza została pokryta grubą warstwą spożywczego wosku, tak by nie dopuścić do szybkiego gnicia i wydłużyć jej okres przydatności do spożycia.

/ 8Winogrono

Obraz
© Shutterstock.com

Żeby wybrać dobre winogrons należy nimi lekko... potrząsnąć. Jeżeli owoce odrywają się od gałązek i spadają, wybierz inną kiść. Ta jest już nieświeża.

/ 8Banany

Obraz
© flickr.com | Pedro Alonso

I tu najistotniejszy jest kolor skórki. Żółte banany to te bardziej dojrzałe, które trzeba zjeść od razu, natomiast zielone na pewno dłużej poleżą w domu.

Przy wyborze banana należy zwrócić także uwagę na obecność tzw. plam cukrowych - to nic innego jak brązowe plamki, które występują na skórce. Tak "ozdobione" banany są najlepsze, bo najsłodsze.

Unikaj bananów, które są twarde i całkowicie brązowe. Istnieje prawdopodobieństwo, że źle je przetransportowano i nie nadają się do jedzenia. To samo z bananami, które mają białe końcówki - to nic innego, jak oznaka użycia wielu środków chemicznych i mocnego zakonserwowania.

/ 8Awokado

Obraz
© 123RF.COM

Aby wybrać dobre awokado lekko nim potrząśnij. Jeśli "usłyszysz" pestkę, bierz bez zastanowienia.

/ 8Truskawki

Obraz
© Shutterstock.com

Truskawki o jednolitej barwie, kształcie diamentu i kusząco połyskujące to te najlepsze, które możemy znaleźć na targu czy w warzywniaku. Ale z tymi owocami sytuacja jest prostsza - przed zakupem warto spróbować, czy są wystarczająco słodkie.

/ 8Arbuz i melon

Obraz
© 123RF.COM

Pewnie nie raz słyszeliście, jak mama, wybierając arbuza, stukała w jego skórkę. Dobry owoc wybierała na podstawie głębokiego dźwięku, który wówczas się z niego wydobywał.

Z kolei melona należy wybierać przede wszystkim na podstawie koloru i wyglądu skórki. Ten dobry nie będzie miał plam.

/ 8Mango

Obraz
© 123RF.COM

Świeże, ale jednocześnie dojrzałe i smaczne mango powinno mieć wyczuwalną pod naciskiem palca konsystencję. Dobrze jeśli jest miękkie i ma też jędrną skórkę. Naprawdę dobry owoc powinien też delikatnie pachnieć, nie może się kleić, a jego skórka powinna być zarumieniona.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki