Jak uzupełnić niedobory witaminy D? 

Układając naszą codzienną dietę, musimy wziąć pod uwagę produkty, które pozwolą nam zbilansować odpowiednią ilość dostarczanych do organizmu witamin i mikroelementów. Szczególnie ważne jest to w miesiącach zimowych, kiedy o witaminy jest trudniej. Zwłaszcza witaminę D, którą przyswajamy przede wszystkim przez skórę. Żeby była produkowana potrzebne jest jednak słońce, a tego o tej porze roku mamy zdecydowanie za mało. Zimowa dieta powinna być zatem szczególnie bogata w potrawy, które zawierają ten cenny składnik. Gdzie znajdziemy witaminę D? Sprawdzamy!

Źródła witamiy DProdukty bogate w witaminę D
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Ryby morskie

Najlepszym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie, których jemy zdecydowanie zbyt mało. Po części wynika to z dość wysokiej ceny wielu ryb, ale na przykład śledzie, bardzo bogate w tę witaminę są stosunkowo tanie. Na naszych stołach codziennie powinny więc się pojawiać potrawy z dorsza, makreli, węgorza lub łososia i właśnie ze śledzi. Najbardziej pozytywną informacją jest ta, że witamina D nie znika z ryb nawet po mocnej obróbce cieplnej, więc ryby pieczone czy smażone są równie zdrowe jak te gotowane na przykład na parze.

Ryby z puszki

Ryby w puszkach są łatwo dostępne i w dodatku zawierają mnóstwo witaminy D. Nie ma znaczenia, jaka to ryba. Tuńczyk, makrela, sardynki, szprotki czy mało popularne, ale bardzo smaczne byczki to znakomite źródło tej niezbędnej nam witaminy. Jak wyliczyli dietetycy, wystarczy średnia puszka ryb, by pokryć prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę D. W dodatku konserwowane ryby zawierają mnóstwo kwasów omega-3, niezbędnych do prawidłowego działania organizmu.

Kawior

Rzadko jemy prawdziwy kawior, bo jest on bardzo drogi. Ikra z jesiotra kojarzy się przecież z luksusem. Ikra innych ryb może nie jest taka smaczna, ale zawiera, podobnie jak kawior z jesiotra, mnóstwo witaminy D. Jeśli więc nie możemy sobie pozwolić na najbardziej królewską odmianę kawioru, jedzmy ikrę taszy, łososia lub pstrąga albo troci. Ikra zawiera nie tylko witaminy, ale również bardzo potrzebne nam mikroelementy: fosfor, cynk, jod i magnez.

Jajka

Jajka to nie tylko znakomite źródło łatwo przyswajalnego białka, ale również wielu mikroelementów i witamin, w tym witaminy D. Dlatego też, szczególnie zimą, powinniśmy jeść jajka codziennie. Dwa jajka pokrywają 10 procent zapotrzebowania na „słoneczną” witaminę, a jest to o tyle istotne, że niedobór witaminy D powoduje osłabienie organizmu i problemy ze snem.

Grzyby

Bardzo nieoczywistym źródłem witaminy D są grzyby. Najwięcej jest jej w borowikach, grzybach shitake, pieczarkach i smardzach. Trzy pierwsze są łatwo dostępne. Problem możemy mieć ze smardzami, które są bardzo rzadkie i drogie.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu