WAŻNE
TERAZ

Trump zareagował ws. dronów nad Polską

Jak uzupełnić niedobory witaminy D? 

Układając naszą codzienną dietę, musimy wziąć pod uwagę produkty, które pozwolą nam zbilansować odpowiednią ilość dostarczanych do organizmu witamin i mikroelementów. Szczególnie ważne jest to w miesiącach zimowych, kiedy o witaminy jest trudniej. Zwłaszcza witaminę D, którą przyswajamy przede wszystkim przez skórę. Żeby była produkowana potrzebne jest jednak słońce, a tego o tej porze roku mamy zdecydowanie za mało. Zimowa dieta powinna być zatem szczególnie bogata w potrawy, które zawierają ten cenny składnik. Gdzie znajdziemy witaminę D? Sprawdzamy!

Źródła witamiy DProdukty bogate w witaminę D
Źródło zdjęć: © 123RF

Ryby morskie

Najlepszym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie, których jemy zdecydowanie zbyt mało. Po części wynika to z dość wysokiej ceny wielu ryb, ale na przykład śledzie, bardzo bogate w tę witaminę są stosunkowo tanie. Na naszych stołach codziennie powinny więc się pojawiać potrawy z dorsza, makreli, węgorza lub łososia i właśnie ze śledzi. Najbardziej pozytywną informacją jest ta, że witamina D nie znika z ryb nawet po mocnej obróbce cieplnej, więc ryby pieczone czy smażone są równie zdrowe jak te gotowane na przykład na parze.

Ryby z puszki

Ryby w puszkach są łatwo dostępne i w dodatku zawierają mnóstwo witaminy D. Nie ma znaczenia, jaka to ryba. Tuńczyk, makrela, sardynki, szprotki czy mało popularne, ale bardzo smaczne byczki to znakomite źródło tej niezbędnej nam witaminy. Jak wyliczyli dietetycy, wystarczy średnia puszka ryb, by pokryć prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę D. W dodatku konserwowane ryby zawierają mnóstwo kwasów omega-3, niezbędnych do prawidłowego działania organizmu.

Kawior

Rzadko jemy prawdziwy kawior, bo jest on bardzo drogi. Ikra z jesiotra kojarzy się przecież z luksusem. Ikra innych ryb może nie jest taka smaczna, ale zawiera, podobnie jak kawior z jesiotra, mnóstwo witaminy D. Jeśli więc nie możemy sobie pozwolić na najbardziej królewską odmianę kawioru, jedzmy ikrę taszy, łososia lub pstrąga albo troci. Ikra zawiera nie tylko witaminy, ale również bardzo potrzebne nam mikroelementy: fosfor, cynk, jod i magnez.

Jajka

Jajka to nie tylko znakomite źródło łatwo przyswajalnego białka, ale również wielu mikroelementów i witamin, w tym witaminy D. Dlatego też, szczególnie zimą, powinniśmy jeść jajka codziennie. Dwa jajka pokrywają 10 procent zapotrzebowania na „słoneczną” witaminę, a jest to o tyle istotne, że niedobór witaminy D powoduje osłabienie organizmu i problemy ze snem.

Grzyby

Bardzo nieoczywistym źródłem witaminy D są grzyby. Najwięcej jest jej w borowikach, grzybach shitake, pieczarkach i smardzach. Trzy pierwsze są łatwo dostępne. Problem możemy mieć ze smardzami, które są bardzo rzadkie i drogie.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie