Jak uniknąć zakalca? 5 błędów, które popełniasz podczas pieczenia ciasta

Chociaż zakalcowate ciasto może przytrafić się nawet najbardziej doświadczonej kucharce, warto wiedzieć, jak go uniknąć. Jakich błędów nie popełniać w przyszłości, by wszystkie wypieki były udane? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Pieczenie ciastaWystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad, żeby każde ciasto było udane
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki prosto z lodówki

Gdy pieczemy ciasto albo tort, pamiętajmy o tym, by potrzebne produkty wyciągnąć z lodówki przynajmniej na godzinę lub dwie przed wykorzystaniem. Uwaga: ta zasada nie dotyczy ciasta kruchego (robimy je ze składników porządnie schłodzonych!). Prosto z lodówki wyciągamy też śmietanę, którą będziemy ubijać na sztywno.

Składniki odmierzasz na oko

W przypadku wypieków dokładne odmierzanie składników ma to bardzo duże znaczenie. Zbyt dużo tłuszczu, cukru czy wody zaburzy proporcje i może sprawić, że zamiast apetycznego ciasta powstanie zakalec. Przed zrobieniem ciasta warto się ponadto upewnić, czy produkty (np. proszek do pieczenia) nie są przeterminowane.

Nie przesiewasz mąki

By ciasto było kształtne, puszyste i dobrze wypieczone, sypkie składniki warto przesiać przed wykorzystaniem. Dotyczy to zwłaszcza mąki, którą najlepiej przesiewać razem z proszkiem do pieczenia. Koniecznie przesiewajmy zmielone orzechy, można też cukier puder i kakao. W ten sposób nie tylko pozbędziemy się zanieczyszczeń, ale napowietrzymy składniki, dzięki czemu ciasto pięknie wyrośnie.

Ciasto
© 123RF

Mieszasz ciasto w różne strony

Ważne jest, aby mieszać masę tylko w jednym kierunku. To nie przesąd. Mąka zawiera gluten, a gdy mieszamy ciasto w różnych kierunkach, rozrywamy włókna, z których gluten jest zbudowany. Poza tym mieszanie w różne strony sprawia, że z ciasta uciekają pęcherzyki powietrza. W przypadku ciast ucieranych zaleca się, aby masy nie mieszać zbyt długo - wystarczy tylko do połączenia się składników. Natomiast w przypadku ciast, do przygotowania których wykorzystujemy ubitą pianę z białek, jest bardzo istotne, aby po jej dodaniu masę mieszać ostrożnie, szpatułką albo mikserem na najniższych obrotach.

Dodajesz za dużo owoców

Łatwo o zakalec, gdy robimy przysmak z owocami. Przede wszystkim nie należy przesadzać z ich ilością - mogą obciążyć ciasto, co często kończy się zakalcem. Wskazówka: żeby owoce nie opadły na dno i nie utrudniły upieczenia ciasta przy spodzie, przed dodaniem ich do masy warto obtoczyć je w mące. Owoce przed wykorzystaniem, po umyciu, trzeba także dokładnie osuszyć - nadmiar wody sprzyja powstawaniu zakalca.

Wstawiasz ciasto do zimnego piekarnika

To błąd często popełniany przez niedoświadczonych kucharzy. Zanim ciasto trafi do piekarnika, urządzenie musi być rozgrzane do temperatury podanej w przepisie!

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze