Jak uniknąć zakalca? 5 błędów, które popełniasz podczas pieczenia ciasta

Chociaż zakalcowate ciasto może przytrafić się nawet najbardziej doświadczonej kucharce, warto wiedzieć, jak go uniknąć. Jakich błędów nie popełniać w przyszłości, by wszystkie wypieki były udane? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Pieczenie ciastaWystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad, żeby każde ciasto było udane
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki prosto z lodówki

Gdy pieczemy ciasto albo tort, pamiętajmy o tym, by potrzebne produkty wyciągnąć z lodówki przynajmniej na godzinę lub dwie przed wykorzystaniem. Uwaga: ta zasada nie dotyczy ciasta kruchego (robimy je ze składników porządnie schłodzonych!). Prosto z lodówki wyciągamy też śmietanę, którą będziemy ubijać na sztywno.

Składniki odmierzasz na oko

W przypadku wypieków dokładne odmierzanie składników ma to bardzo duże znaczenie. Zbyt dużo tłuszczu, cukru czy wody zaburzy proporcje i może sprawić, że zamiast apetycznego ciasta powstanie zakalec. Przed zrobieniem ciasta warto się ponadto upewnić, czy produkty (np. proszek do pieczenia) nie są przeterminowane.

Nie przesiewasz mąki

By ciasto było kształtne, puszyste i dobrze wypieczone, sypkie składniki warto przesiać przed wykorzystaniem. Dotyczy to zwłaszcza mąki, którą najlepiej przesiewać razem z proszkiem do pieczenia. Koniecznie przesiewajmy zmielone orzechy, można też cukier puder i kakao. W ten sposób nie tylko pozbędziemy się zanieczyszczeń, ale napowietrzymy składniki, dzięki czemu ciasto pięknie wyrośnie.

Ciasto
© 123RF

Mieszasz ciasto w różne strony

Ważne jest, aby mieszać masę tylko w jednym kierunku. To nie przesąd. Mąka zawiera gluten, a gdy mieszamy ciasto w różnych kierunkach, rozrywamy włókna, z których gluten jest zbudowany. Poza tym mieszanie w różne strony sprawia, że z ciasta uciekają pęcherzyki powietrza. W przypadku ciast ucieranych zaleca się, aby masy nie mieszać zbyt długo - wystarczy tylko do połączenia się składników. Natomiast w przypadku ciast, do przygotowania których wykorzystujemy ubitą pianę z białek, jest bardzo istotne, aby po jej dodaniu masę mieszać ostrożnie, szpatułką albo mikserem na najniższych obrotach.

Dodajesz za dużo owoców

Łatwo o zakalec, gdy robimy przysmak z owocami. Przede wszystkim nie należy przesadzać z ich ilością - mogą obciążyć ciasto, co często kończy się zakalcem. Wskazówka: żeby owoce nie opadły na dno i nie utrudniły upieczenia ciasta przy spodzie, przed dodaniem ich do masy warto obtoczyć je w mące. Owoce przed wykorzystaniem, po umyciu, trzeba także dokładnie osuszyć - nadmiar wody sprzyja powstawaniu zakalca.

Wstawiasz ciasto do zimnego piekarnika

To błąd często popełniany przez niedoświadczonych kucharzy. Zanim ciasto trafi do piekarnika, urządzenie musi być rozgrzane do temperatury podanej w przepisie!

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇