Jak uniknąć zakalca? 5 błędów, które popełniasz podczas pieczenia ciasta

Chociaż zakalcowate ciasto może przytrafić się nawet najbardziej doświadczonej kucharce, warto wiedzieć, jak go uniknąć. Jakich błędów nie popełniać w przyszłości, by wszystkie wypieki były udane? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Pieczenie ciastaWystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad, żeby każde ciasto było udane
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki prosto z lodówki

Gdy pieczemy ciasto albo tort, pamiętajmy o tym, by potrzebne produkty wyciągnąć z lodówki przynajmniej na godzinę lub dwie przed wykorzystaniem. Uwaga: ta zasada nie dotyczy ciasta kruchego (robimy je ze składników porządnie schłodzonych!). Prosto z lodówki wyciągamy też śmietanę, którą będziemy ubijać na sztywno.

Składniki odmierzasz na oko

W przypadku wypieków dokładne odmierzanie składników ma to bardzo duże znaczenie. Zbyt dużo tłuszczu, cukru czy wody zaburzy proporcje i może sprawić, że zamiast apetycznego ciasta powstanie zakalec. Przed zrobieniem ciasta warto się ponadto upewnić, czy produkty (np. proszek do pieczenia) nie są przeterminowane.

Nie przesiewasz mąki

By ciasto było kształtne, puszyste i dobrze wypieczone, sypkie składniki warto przesiać przed wykorzystaniem. Dotyczy to zwłaszcza mąki, którą najlepiej przesiewać razem z proszkiem do pieczenia. Koniecznie przesiewajmy zmielone orzechy, można też cukier puder i kakao. W ten sposób nie tylko pozbędziemy się zanieczyszczeń, ale napowietrzymy składniki, dzięki czemu ciasto pięknie wyrośnie.

Ciasto
© 123RF

Mieszasz ciasto w różne strony

Ważne jest, aby mieszać masę tylko w jednym kierunku. To nie przesąd. Mąka zawiera gluten, a gdy mieszamy ciasto w różnych kierunkach, rozrywamy włókna, z których gluten jest zbudowany. Poza tym mieszanie w różne strony sprawia, że z ciasta uciekają pęcherzyki powietrza. W przypadku ciast ucieranych zaleca się, aby masy nie mieszać zbyt długo - wystarczy tylko do połączenia się składników. Natomiast w przypadku ciast, do przygotowania których wykorzystujemy ubitą pianę z białek, jest bardzo istotne, aby po jej dodaniu masę mieszać ostrożnie, szpatułką albo mikserem na najniższych obrotach.

Dodajesz za dużo owoców

Łatwo o zakalec, gdy robimy przysmak z owocami. Przede wszystkim nie należy przesadzać z ich ilością - mogą obciążyć ciasto, co często kończy się zakalcem. Wskazówka: żeby owoce nie opadły na dno i nie utrudniły upieczenia ciasta przy spodzie, przed dodaniem ich do masy warto obtoczyć je w mące. Owoce przed wykorzystaniem, po umyciu, trzeba także dokładnie osuszyć - nadmiar wody sprzyja powstawaniu zakalca.

Wstawiasz ciasto do zimnego piekarnika

To błąd często popełniany przez niedoświadczonych kucharzy. Zanim ciasto trafi do piekarnika, urządzenie musi być rozgrzane do temperatury podanej w przepisie!

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg