Jak uniknąć zakalca? 5 błędów, które popełniasz podczas pieczenia ciasta

Chociaż zakalcowate ciasto może przytrafić się nawet najbardziej doświadczonej kucharce, warto wiedzieć, jak go uniknąć. Jakich błędów nie popełniać w przyszłości, by wszystkie wypieki były udane? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Pieczenie ciastaWystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad, żeby każde ciasto było udane
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki prosto z lodówki

Gdy pieczemy ciasto albo tort, pamiętajmy o tym, by potrzebne produkty wyciągnąć z lodówki przynajmniej na godzinę lub dwie przed wykorzystaniem. Uwaga: ta zasada nie dotyczy ciasta kruchego (robimy je ze składników porządnie schłodzonych!). Prosto z lodówki wyciągamy też śmietanę, którą będziemy ubijać na sztywno.

Składniki odmierzasz na oko

W przypadku wypieków dokładne odmierzanie składników ma to bardzo duże znaczenie. Zbyt dużo tłuszczu, cukru czy wody zaburzy proporcje i może sprawić, że zamiast apetycznego ciasta powstanie zakalec. Przed zrobieniem ciasta warto się ponadto upewnić, czy produkty (np. proszek do pieczenia) nie są przeterminowane.

Nie przesiewasz mąki

By ciasto było kształtne, puszyste i dobrze wypieczone, sypkie składniki warto przesiać przed wykorzystaniem. Dotyczy to zwłaszcza mąki, którą najlepiej przesiewać razem z proszkiem do pieczenia. Koniecznie przesiewajmy zmielone orzechy, można też cukier puder i kakao. W ten sposób nie tylko pozbędziemy się zanieczyszczeń, ale napowietrzymy składniki, dzięki czemu ciasto pięknie wyrośnie.

Ciasto
© 123RF

Mieszasz ciasto w różne strony

Ważne jest, aby mieszać masę tylko w jednym kierunku. To nie przesąd. Mąka zawiera gluten, a gdy mieszamy ciasto w różnych kierunkach, rozrywamy włókna, z których gluten jest zbudowany. Poza tym mieszanie w różne strony sprawia, że z ciasta uciekają pęcherzyki powietrza. W przypadku ciast ucieranych zaleca się, aby masy nie mieszać zbyt długo - wystarczy tylko do połączenia się składników. Natomiast w przypadku ciast, do przygotowania których wykorzystujemy ubitą pianę z białek, jest bardzo istotne, aby po jej dodaniu masę mieszać ostrożnie, szpatułką albo mikserem na najniższych obrotach.

Dodajesz za dużo owoców

Łatwo o zakalec, gdy robimy przysmak z owocami. Przede wszystkim nie należy przesadzać z ich ilością - mogą obciążyć ciasto, co często kończy się zakalcem. Wskazówka: żeby owoce nie opadły na dno i nie utrudniły upieczenia ciasta przy spodzie, przed dodaniem ich do masy warto obtoczyć je w mące. Owoce przed wykorzystaniem, po umyciu, trzeba także dokładnie osuszyć - nadmiar wody sprzyja powstawaniu zakalca.

Wstawiasz ciasto do zimnego piekarnika

To błąd często popełniany przez niedoświadczonych kucharzy. Zanim ciasto trafi do piekarnika, urządzenie musi być rozgrzane do temperatury podanej w przepisie!

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀