Jak ugotować zupę w thermomixie?
Thermomix jest wielofunkcyjnym urządzeniem, które może być niezwykle pomocne w kuchni. W dzisiejszych czasach większość z nas musi radzić sobie z brakiem czasu i natłokiem spraw do załatwienia, przez co coraz częściej decydujemy się na szybkie danie typu fast food. Thermomix wychodzi tym problemom na przeciw, oferując aż 12 funkcji przyrządzania posiłków, oszczędzając nasz czas i pracę. Czym jest thermomix, jakie zupy można z jego pomocą przyrządzić, w artykule poniżej.
Czym jest thermomix?
Thermomix to wszechstronne urządzenie kuchenne, łączące w sobie funkcje różnych niezbędnych w kuchni urządzeń. Jego nazwa pochodzi od kombinacji dwóch słów: thermo - ogrzewanie oraz mix - mieszanie. Przyrządzanie posiłków w nim jest przyjemne i łatwe, uzyskane zaś w nim potrawy są zdrowe i smaczne. Nie trzeba mieć bogatego doświadczenia kulinarnego, aby z powodzeniem przyrządzać w nim posiłki.
Jakie są funkcje thermomixa?
Każdy kto ceni sobie czas oraz łatwość przyrządzania potraw, z pewnością doceni zalety thermomixa. Do jego funkcji należą między innymi ważenie, miksowanie, mieszanie, blendowanie, gotowanie na parze czy ubijanie. Dzięki temu w tym jednym urządzeniu można przyrządzić od a do z cały posiłek.
Przy pomocy termomixa można sporządzić mnóstwo potraw - my dziś zajmiemy się przyrządzaniem zup. Poniżej znajdziesz kilka naszych przepisów na to danie, z termomixem w roli głównej.
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg warzyw (marchew, cebula, pietruszka, ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki);
- 1 skrzydełko kurczaka;
- 150 g fileta z kurczaka, bez skórki, pokrojonego w kostkę;
- 1 kostka bulionu drobiowego;
- 80 g wypłukanej kaszy jęczmiennej;
- 1,3 l wody;
- 2 łyżki przyprawy warzywnej uniwersalnej;
- 0,5 łyżeczki pieprzu;
- 2 liście laurowe;
- 4 ziarenka ziela angielskiego;
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego wkładamy warzywa, rozdrabniamy.
2. Dodajemy mięso i inne składniki (bez natki pietruszki). Dolewamy wody do objętości 2 litrów i gotujemy przez 25 minut w 100 °C.
3. Zupę przelewamy do wazy i posypujemy natką pietruszki. Gotowe.
Potrzebne składniki:
- 150 g szynki pokrojonej w kostkę;
- 700 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę;
- 2 suszone liście laurowe;
- 1 łyżeczka cukru;
- 2 łyżeczki soli;
- 2 kostki bulionu wołowego;
- olej;
- 3 cebule dymki, pokrojone na kawałki;
- 250 g włoszczyzny (marchewka, por, pietruszka), pokrojonej na kawałki;
- woda;
- 100 g śmietany 18 proc.;
- 3 natki posiekanej pietruszki;
- 1 łyżeczka suszonego majeranku;
- 20 g suszonych kurek;
- 0,5 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Kurki zalewamy woda i odstawiamy na godzinę, aby namokły.
2. Wkładamy włoszczyznę i cebulę dymkę do naczynia miksującego, rozdrabniamy.
3. Dodajemy olej i dusimy przez 3 minuty.
4. Dodajemy ziemniaki, namoczone grzyby razem z wodą, w której były namoczone, wodę, kostki bulionu, cukier, sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy przez 20 minut w 100 °C.
5. W tym samym czasie podsmażamy na patelni szynkę, po czym odstawiamy.
6. Po gotowaniu zupy, jej 2/3 przelewamy do innego naczynia, pozostałą w naczyniu zaś miksujemy.
7. Wcześniej odlaną zupę przelewamy do naczynia miksującego, dodajemy pozostałe składniki bez szynki, mieszamy.
8. Na koniec zupę podajemy razem z posypaną smażoną szynką. Gotowe.
Smacznego!