Jak smakują bąbelki?

Napoje gazowane nie tylko ?łaskoczą" nasze podniebienie, pobudzając tym samym receptory dotykowe, działają również na nasze receptory smakowe.

Jak smakują bąbelki?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
6

Napoje gazowane nie tylko „łaskoczą" nasze podniebienie, pobudzając tym samym receptory dotykowe, działają również na nasze receptory smakowe.

Większość z nas największą przyjemność z picia napojów gazowanych odczuwa zaraz po ich otwarciu. Dzieje się tak, ponieważ wówczas trunek jest najbardziej nasycony bąbelkami, a tym samym najmocniej działa na nasze receptory smakowe.

Sprawą odczuwania smaku bąbelków zajął się zespół badawczy pod kierownictwem Charlesa Zuckera z Uniwersytetu Columbia - czytamy w „Gazecie Wyborczej".

Naukowcy swoje doświadczenia postanowili przeprowadzić na myszach - ich receptory smakowe są bowiem zbliżone do ludzkich. Zespół badaczy zauważył, że podając gryzoniom wodę gazowaną lub pobudzając ich język sprężonym powietrzem u myszy uruchamia się również działanie receptorów smaku.

W kolejnej części doświadczenia, naukowcy podzielili myszy wyhodowane z genetycznie zmodyfikowanym smakiem na kilka grup. Zwierzęta z każdej grupy pozbawione zostały zdolności odczuwania jednego z pięciu podstawowych smaków: kwaśnego, słodkiego, gorzkiego, słonego lub umami - czytamy w „Gazecie Wyborczej".

Doświadczenie pokazało, że myszy, które pozbawiono możliwości odczuwania smaku kwaśnego nie reagowały również na smak bąbelków.

Dzięki temu badaniu naukowcy po przebadaniu receptorów smaku kwaśnego wyróżnili gen, który odpowiada za odczuwanie dwutlenku węgla. Nazwano go Car4.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny