Jak rozmrozić lodówkę? Podpowiadamy, jak to zrobić, aby lodówka służyła przez lata

W jaki sposób łatwo i skutecznie rozmrozić lodówkę? Podajemy najprostszy sposób. Skorzystaj z naszych rad i zadbaj o lodówkę, aby móc cieszyć się nią jak najdłużej.

Jak rozmrozić lodówkę?
Źródło zdjęć: © 123RF

Niewiele osób wie, że zgromadzony we wnętrzu lodówki lód może doprowadzić do poważnych uszkodzeń. Korzystanie z zaniedbanego urządzenia jest także mało higieniczne. Dzięki naszym prostym radom rozmrażanie lodówki stanie się mniej uciążliwe.

Jak rozmrozić lodówkę?

  • Rozłóż pod lodówką ręczniki, szmatki lub stare gazety, aby topniejący lód nie zalał kuchennej podłogi
  • Wyjmij z urządzenia wszystkie produkty spożywcze
  • Zmniejsz temperaturę do minimum, a gdy lód zacznie topnieć, odłącz sprzęt od prądu (pilnuj, aby woda nie miała styczności z elektrycznymi częściami!)
  • Wyciągnij z lodówki wszystkie półki oraz szuflady. W sytuacji, gdy niektóre elementy będą jednak mocno przymrożone, nie próbuj wyjmować ich na siłę. Spokojnie poczekaj, aż się rozmrożą i zacznij od usuwania części, które bez problemu możesz wyjąć
  • Namocz wszystkie półki w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń i dokładnie je umyj
  • Drzwi od lodówki pozostaw otwarte, a w razie potrzeby usuń nadmiar lodu tępym narzędziem. Pamiętaj, że cały proces możesz także przyspieszyć, używając suszarki do włosów
  • Po usunięciu lodu dokładnie umyj powierzchnię lodówki i gumową uszczelkę za pomocą mleczka typu Cif. Na koniec opłucz całość i dokładne wysusz
  • Włóż do środka wypłukane i suche półki oraz szuflady. Po umieszczeniu produktów spożywczych w lodówce podłącz ją do prądu

Zobacz także: Zastosowanie sody oczyszczonej w kuchni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie