Jak rozmrozić lodówkę? Podpowiadamy, jak to zrobić, aby lodówka służyła przez lata
W jaki sposób łatwo i skutecznie rozmrozić lodówkę? Podajemy najprostszy sposób. Skorzystaj z naszych rad i zadbaj o lodówkę, aby móc cieszyć się nią jak najdłużej.
Niewiele osób wie, że zgromadzony we wnętrzu lodówki lód może doprowadzić do poważnych uszkodzeń. Korzystanie z zaniedbanego urządzenia jest także mało higieniczne. Dzięki naszym prostym radom rozmrażanie lodówki stanie się mniej uciążliwe.
Jak rozmrozić lodówkę?
- Rozłóż pod lodówką ręczniki, szmatki lub stare gazety, aby topniejący lód nie zalał kuchennej podłogi
- Wyjmij z urządzenia wszystkie produkty spożywcze
- Zmniejsz temperaturę do minimum, a gdy lód zacznie topnieć, odłącz sprzęt od prądu (pilnuj, aby woda nie miała styczności z elektrycznymi częściami!)
- Wyciągnij z lodówki wszystkie półki oraz szuflady. W sytuacji, gdy niektóre elementy będą jednak mocno przymrożone, nie próbuj wyjmować ich na siłę. Spokojnie poczekaj, aż się rozmrożą i zacznij od usuwania części, które bez problemu możesz wyjąć
- Namocz wszystkie półki w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń i dokładnie je umyj
- Drzwi od lodówki pozostaw otwarte, a w razie potrzeby usuń nadmiar lodu tępym narzędziem. Pamiętaj, że cały proces możesz także przyspieszyć, używając suszarki do włosów
- Po usunięciu lodu dokładnie umyj powierzchnię lodówki i gumową uszczelkę za pomocą mleczka typu Cif. Na koniec opłucz całość i dokładne wysusz
- Włóż do środka wypłukane i suche półki oraz szuflady. Po umieszczeniu produktów spożywczych w lodówce podłącz ją do prądu
Zobacz także: Zastosowanie sody oczyszczonej w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl