Trwa ładowanie...

Jak przygotować zapiekankę pasterską?

Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska, to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni brytyjskiej. Podobno pochodzi ze Szkocji, gdzie przed laty wypasano ogromne stada owiec, a pasterze po ciężkim dniu pracy musieli odpowiednio się najeść.

Klasyk brytyjskiej kuchni Klasyk brytyjskiej kuchni Źródło: Adobe Stock, fot: OKSANA SHUFRYCH
df0rco1
df0rco1

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami była idealnym daniem. Zazwyczaj do zrobienia zapiekanki pasterskiej używa się jagnięciny, ale jeśli ktoś nie lubi tego mięsa, można je zastąpić wołowiną.

Zacznijmy jednak od składników. Potrzebujemy: pół kilograma jagnięciny lub wołowiny, cebulę, dwa ząbki czosnku, trzy marchewki, dwie łodygi selera naciowego, szklankę mrożonego groszku, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilogram ziemniaków, masło, mleko, bulion wołowy, sos Worcestershire, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz i olej.

Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oleju rzepakowego. Cebulę, marchewkę i seler siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i wyciśnięty czosnek. Smażymy, aż mięso będzie zrumienione.

Dodajemy rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, koncentrat, sos Worcestershire i gorący bulion. Mieszamy i gotujemy przez 30-35 minut. Gdy mięso i warzywa się gotują, przygotujmy ziemniaki – gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Dodajemy do nich masło i ubijamy.

df0rco1

Gdy minie czas gotowania mięsa, zdejmujemy je z ognia i dodajemy groszek. Mieszamy i przekładamy mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je ziemniaczanym puree. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Ci pieczemy 25 minut, aż ziemniaki będą zrumienione.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
df0rco1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj