WAŻNE
TERAZ

NFZ na krawędzi. Rząd chce zmienić prawo

Jak przygotować zapiekankę pasterską?

Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska, to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni brytyjskiej. Podobno pochodzi ze Szkocji, gdzie przed laty wypasano ogromne stada owiec, a pasterze po ciężkim dniu pracy musieli odpowiednio się najeść.

Zapiekanka pasterskaKlasyk brytyjskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OKSANA SHUFRYCH
Magda Bukowska

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami była idealnym daniem. Zazwyczaj do zrobienia zapiekanki pasterskiej używa się jagnięciny, ale jeśli ktoś nie lubi tego mięsa, można je zastąpić wołowiną.

Zacznijmy jednak od składników. Potrzebujemy: pół kilograma jagnięciny lub wołowiny, cebulę, dwa ząbki czosnku, trzy marchewki, dwie łodygi selera naciowego, szklankę mrożonego groszku, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilogram ziemniaków, masło, mleko, bulion wołowy, sos Worcestershire, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz i olej.

Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oleju rzepakowego. Cebulę, marchewkę i seler siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i wyciśnięty czosnek. Smażymy, aż mięso będzie zrumienione.

Dodajemy rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, koncentrat, sos Worcestershire i gorący bulion. Mieszamy i gotujemy przez 30-35 minut. Gdy mięso i warzywa się gotują, przygotujmy ziemniaki – gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Dodajemy do nich masło i ubijamy.

Gdy minie czas gotowania mięsa, zdejmujemy je z ognia i dodajemy groszek. Mieszamy i przekładamy mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je ziemniaczanym puree. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Ci pieczemy 25 minut, aż ziemniaki będą zrumienione.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀