Jak przygotować zapiekankę pasterską?

Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska, to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni brytyjskiej. Podobno pochodzi ze Szkocji, gdzie przed laty wypasano ogromne stada owiec, a pasterze po ciężkim dniu pracy musieli odpowiednio się najeść.

Zapiekanka pasterskaKlasyk brytyjskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OKSANA SHUFRYCH
Magda Bukowska

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami była idealnym daniem. Zazwyczaj do zrobienia zapiekanki pasterskiej używa się jagnięciny, ale jeśli ktoś nie lubi tego mięsa, można je zastąpić wołowiną.

Zacznijmy jednak od składników. Potrzebujemy: pół kilograma jagnięciny lub wołowiny, cebulę, dwa ząbki czosnku, trzy marchewki, dwie łodygi selera naciowego, szklankę mrożonego groszku, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilogram ziemniaków, masło, mleko, bulion wołowy, sos Worcestershire, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz i olej.

Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oleju rzepakowego. Cebulę, marchewkę i seler siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i wyciśnięty czosnek. Smażymy, aż mięso będzie zrumienione.

Dodajemy rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, koncentrat, sos Worcestershire i gorący bulion. Mieszamy i gotujemy przez 30-35 minut. Gdy mięso i warzywa się gotują, przygotujmy ziemniaki – gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Dodajemy do nich masło i ubijamy.

Gdy minie czas gotowania mięsa, zdejmujemy je z ognia i dodajemy groszek. Mieszamy i przekładamy mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je ziemniaczanym puree. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Ci pieczemy 25 minut, aż ziemniaki będą zrumienione.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane