Jak przygotować zapiekankę pasterską?

Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska, to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni brytyjskiej. Podobno pochodzi ze Szkocji, gdzie przed laty wypasano ogromne stada owiec, a pasterze po ciężkim dniu pracy musieli odpowiednio się najeść.

Zapiekanka pasterskaKlasyk brytyjskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OKSANA SHUFRYCH
Magda Bukowska

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami była idealnym daniem. Zazwyczaj do zrobienia zapiekanki pasterskiej używa się jagnięciny, ale jeśli ktoś nie lubi tego mięsa, można je zastąpić wołowiną.

Zacznijmy jednak od składników. Potrzebujemy: pół kilograma jagnięciny lub wołowiny, cebulę, dwa ząbki czosnku, trzy marchewki, dwie łodygi selera naciowego, szklankę mrożonego groszku, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilogram ziemniaków, masło, mleko, bulion wołowy, sos Worcestershire, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz i olej.

Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oleju rzepakowego. Cebulę, marchewkę i seler siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i wyciśnięty czosnek. Smażymy, aż mięso będzie zrumienione.

Dodajemy rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, koncentrat, sos Worcestershire i gorący bulion. Mieszamy i gotujemy przez 30-35 minut. Gdy mięso i warzywa się gotują, przygotujmy ziemniaki – gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Dodajemy do nich masło i ubijamy.

Gdy minie czas gotowania mięsa, zdejmujemy je z ognia i dodajemy groszek. Mieszamy i przekładamy mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je ziemniaczanym puree. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Ci pieczemy 25 minut, aż ziemniaki będą zrumienione.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟