Trwa ładowanie...

Jak przygotować zapiekankę pasterską?

Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska, to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni brytyjskiej. Podobno pochodzi ze Szkocji, gdzie przed laty wypasano ogromne stada owiec, a pasterze po ciężkim dniu pracy musieli odpowiednio się najeść.

Klasyk brytyjskiej kuchni Klasyk brytyjskiej kuchni Źródło: Adobe Stock, fot: OKSANA SHUFRYCH
d2ifyep
d2ifyep

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami była idealnym daniem. Zazwyczaj do zrobienia zapiekanki pasterskiej używa się jagnięciny, ale jeśli ktoś nie lubi tego mięsa, można je zastąpić wołowiną.

Zacznijmy jednak od składników. Potrzebujemy: pół kilograma jagnięciny lub wołowiny, cebulę, dwa ząbki czosnku, trzy marchewki, dwie łodygi selera naciowego, szklankę mrożonego groszku, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilogram ziemniaków, masło, mleko, bulion wołowy, sos Worcestershire, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz i olej.

Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oleju rzepakowego. Cebulę, marchewkę i seler siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i wyciśnięty czosnek. Smażymy, aż mięso będzie zrumienione.

Dodajemy rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, koncentrat, sos Worcestershire i gorący bulion. Mieszamy i gotujemy przez 30-35 minut. Gdy mięso i warzywa się gotują, przygotujmy ziemniaki – gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Dodajemy do nich masło i ubijamy.

d2ifyep

Gdy minie czas gotowania mięsa, zdejmujemy je z ognia i dodajemy groszek. Mieszamy i przekładamy mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je ziemniaczanym puree. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Ci pieczemy 25 minut, aż ziemniaki będą zrumienione.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2ifyep
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ifyep
Więcej tematów