Jak przygotować udziec barani?

Choć dziś baranina nie należy do najpopularniejszych w Polsce mięs, to jednak udziec barani gościł na naszych stołach od wieków. To absolutny klasyk staropolskiej kuchni. Dobrze przyrządzony udziec może być rarytasem także dziś.

Udziec baraniUdziec możemy bez problemu zamówić u rzeźnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Udziec barani to mięso trudne do przygotowania. Trzeba poświęcić sporo czasu, by efekt był zadowalający. Jeśli jednak będziemy trzymać się pewnych zasad, upieczemy wspaniałe mięsiwo, które z powodzeniem może być nie tylko głównym daniem podczas niedzielnego obiadu, ale i wystawnego przyjęcia.

Zacznijmy od wyboru mięsa. Najlepsze jest mięso jagnięce. Łatwo poznamy je po kolorze. O ile mięso z dorosłego barana ma ciemnoczerwoną barwę, jagnięce jest różowe i bardziej delikatne. Ma też zdecydowanie subtelniejszy zapach. Najlepsze są kawałki z kością, która podczas pieczenia dodaje dodatkowego smaku. Udziec możemy bez problemu zamówić u rzeźnika, określając jego wagę. Idealne są kawałki ważące od dwóch do trzech kilogramów.

Mięso koniecznie musimy zamarynować, i to nie na kilka godzin, a przynajmniej na jeden- dwa dni. Podstawą marynaty jest kwaśny płyn: ocet, czerwone wytrawne wino lub maślanka. Dzięki temu udziec będzie bardziej kruchy. Kolejnymi niezbędnymi składnikami marynaty są cebula i czosnek, a także korzenne przyprawy i zioła. Do baraniny idealnie pasują jałowiec, pieprz, majeranek, cząber, tymianek czy estragon.

Idealny schabowy. Podpowiadamy jak go przyrządzić

Jak zrobić marynatę?

Przygotowanie marynaty jest proste. W garnku podgrzewamy ocet lub wino, dodajemy przyprawy, cebulę i czosnek i bardzo krótko gotujemy. Marynatą zalewamy oczyszczone mięso. Pozostawiamy je w niej najlepiej na dwa - trzy dni w chłodnym miejscu, codziennie kilka razy przewracając. Możemy również zmielić wszystkie przyprawy, natrzeć nimi mięso, obłożyć je plasterkami cebuli, posiekanym czosnkiem i zalać winem czy octem albo maślanką. Mięso będzie puszczało soki, ale dzięki marynacie zyska mocny smak.

Zamarynowane mięso trzeba dokładnie osuszyć i można je już piec. Jeśli mamy chudy kawałek udźca, możemy go również naszpikować pasemkami słoniny. Ostrym nożem robimy małe nacięcia, wkładamy w nie słoninę i mocno ją upychamy. Dzięki temu mięso nie będzie suche.

Udziec barani - pieczenie

Przed pieczeniem warto baraninę podsmażyć na patelni, używając tłuszczu zwierzęcego: smalcu lub klarowanego masła. Smażymy z każdej strony, aż mięso będzie mocno rumiane. Przekładamy je wraz z tłuszczem do brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.

Pieczemy pod przykryciem przez około trzy godziny, odkrywamy i rumienimy z wierzchu. Możemy również piec udziec w niższej temperaturze. Jeśli nastawimy piekarnik na 130 stopni C i będziemy piekli mięso siedem-osiem godzin. Po tym czasie otrzymamy soczyste danie. Pieczeń podajemy z pieczonymi warzywami i ziemniakami.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀