Jak oszczędzić na jedzeniu w czasach inflacji? Porady znanej kucharki
Inflacja i rosnące ceny doskwierają już chyba nam wszystkim. Chciałbyś podreperować swój domowy budżet, oszczędzając na jedzeniu, ale nie wiesz jak skutecznie to zrobić? Z pomocą przychodzi kucharka i prezenterka Jagna Niedzielska.
Jagna Niedzielska to kucharka, autorka książek kulinarnych i miłośniczka nurtu zero waste. Prowadzi też kilka programów telewizyjnych m.in. "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek". Na swoim profilu na Instagramie Niedzielska opublikowała ostatnio post na temat oszczędzania w czasach inflacji. "Wydatki, wyższe koszty, inflacja, to słowa, które nie czyhają za rogiem…one są wszędzie, a na zakupach spożywczych bolą jak nadepnięcie stopą na klocka lego" - pisze znana kucharka. Niedzielska podkreśla, że nie powinniśmy po prostu jeść mniej lub taniej, bo może to skutkować niedoborami. W zamian radzi, jak oszczędzić zarówno na zakupach, jak i w kuchni.
Planuj zakupy i nie kupuj na zapas
Idąc na zakupy, każdy z nas kupuje rzeczy, które nie są nam niezbędne. W ten sposób tracimy mnóstwo pieniędzy, często na niezdrowe przekąski czy słodycze. Dlatego idąc na zakupy spożywcze, dobrze trzymać się listy.
Wiele warzyw i owoców szybko się psuje, jeśli więc skuszeni promocją kupimy je z myślą, że jakoś je wykorzystamy, kilka dni później może okazać się, że nie nadają się już do jedzenia, a my zmarnowaliśmy sporo pieniędzy. W uniknięciu takich wpadek pomaga również planowanie posiłków na kilka dni. Wówczas kupujemy tylko produkty, które są nam potrzebne do ich przyrządzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tanie gotowanie Darii Ładochy z cukinią w roli głównej
Gotuj na kilka dni
Gotując na kilka dni, zaoszczędzimy na kosztach prądu czy gazu. Wiedząc zawczasu, że dany produkt jest na promocji, możemy też sporo oszczędzić, planując na kilka dni posiłki z wykorzystaniem właśnie tego produktu. Wtedy też możemy kupić np. kilka kilo cukinii, mając pewność, że nie zepsuje się zanim zdążymy ją wykorzystać.
Jedz sezonowo
Warzywa i owoce sezonowe, to najlepszy z możliwych wyborów zakupowych. Takie produkty są najzdrowsze i najsmaczniejsze, a ich obfitość w sezonie powoduje, że są też najtańsze. Gotując więc potrawy oparte głównie na warzywach sezonowych, na pewno nie zbankrutujemy.
Unikaj przetworzonej żywności
Wysoko przetworzone produkty często są droższe, ze względu na to, że proces ich produkcji jest dłuższy i bardziej skomplikowany. Taki produkt więcej więc kosztuje producenta, co przekłada się na ceny na półkach sklepowych. Żywność przetworzona często nie należy również do najzdrowszych, więc w miarę możliwości powinna się jej unikać.
Trwa ładowanie wpisu: instagram