Jak oszczędzić na jedzeniu w czasach inflacji? Porady znanej kucharki

Inflacja i rosnące ceny doskwierają już chyba nam wszystkim. Chciałbyś podreperować swój domowy budżet, oszczędzając na jedzeniu, ale nie wiesz jak skutecznie to zrobić? Z pomocą przychodzi kucharka i prezenterka Jagna Niedzielska.

Jak oszczędzić na jedzeniu?Jak oszczędzić na jedzeniu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Troyan Alexandra

Jagna Niedzielska to kucharka, autorka książek kulinarnych i miłośniczka nurtu zero waste. Prowadzi też kilka programów telewizyjnych m.in. "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek". Na swoim profilu na Instagramie Niedzielska opublikowała ostatnio post na temat oszczędzania w czasach inflacji. "Wydatki, wyższe koszty, inflacja, to słowa, które nie czyhają za rogiem…one są wszędzie, a na zakupach spożywczych bolą jak nadepnięcie stopą na klocka lego" - pisze znana kucharka. Niedzielska podkreśla, że nie powinniśmy po prostu jeść mniej lub taniej, bo może to skutkować niedoborami. W zamian radzi, jak oszczędzić zarówno na zakupach, jak i w kuchni.

Planuj zakupy i nie kupuj na zapas

Idąc na zakupy, każdy z nas kupuje rzeczy, które nie są nam niezbędne. W ten sposób tracimy mnóstwo pieniędzy, często na niezdrowe przekąski czy słodycze. Dlatego idąc na zakupy spożywcze, dobrze trzymać się listy.

Wiele warzyw i owoców szybko się psuje, jeśli więc skuszeni promocją kupimy je z myślą, że jakoś je wykorzystamy, kilka dni później może okazać się, że nie nadają się już do jedzenia, a my zmarnowaliśmy sporo pieniędzy. W uniknięciu takich wpadek pomaga również planowanie posiłków na kilka dni. Wówczas kupujemy tylko produkty, które są nam potrzebne do ich przyrządzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tanie gotowanie Darii Ładochy z cukinią w roli głównej

Gotuj na kilka dni

Gotując na kilka dni, zaoszczędzimy na kosztach prądu czy gazu. Wiedząc zawczasu, że dany produkt jest na promocji, możemy też sporo oszczędzić, planując na kilka dni posiłki z wykorzystaniem właśnie tego produktu. Wtedy też możemy kupić np. kilka kilo cukinii, mając pewność, że nie zepsuje się zanim zdążymy ją wykorzystać.

Jedz sezonowo

Warzywa i owoce sezonowe, to najlepszy z możliwych wyborów zakupowych. Takie produkty są najzdrowsze i najsmaczniejsze, a ich obfitość w sezonie powoduje, że są też najtańsze. Gotując więc potrawy oparte głównie na warzywach sezonowych, na pewno nie zbankrutujemy.

Unikaj przetworzonej żywności

Wysoko przetworzone produkty często są droższe, ze względu na to, że proces ich produkcji jest dłuższy i bardziej skomplikowany. Taki produkt więcej więc kosztuje producenta, co przekłada się na ceny na półkach sklepowych. Żywność przetworzona często nie należy również do najzdrowszych, więc w miarę możliwości powinna się jej unikać.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę