"Zero waste" w kuchni. Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia, 5 prostych podpowiedzi

Walka z marnowaniem jedzenia to nie tylko moda, ale i sposób na oszczędne i bardzo mądre życie. Co roku w każdym domu marnują się dziesiątki kilogramów jedzenia, za które nie tylko zapłaciliśmy, ale którego wielu innym osobom po prostu brakuje. Co zrobić, by przestać marnować i wyrzucać? Wbrew pozorom odpowiedzi są proste, często jednak ich nie dostrzegamy.

Marnowanie jedzeniaPodczas zakupów, często nie zwracamy uwagi na daty ważności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©nito - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Mądre zakupy

Najczęściej wybieramy się do sklepu raz w tygodniu i wychodzimy z siatkami wypełnionymi po brzegi. To błąd, bo kupujemy najczęściej o wiele za dużo. Warzywa, pieczywo czy wędliny psują się bardzo szybko i połowę z tych zakupów od razu możemy przeznaczyć do wyrzucenia. Codzienne, małe zakupy są może bardziej czasochłonne, ale pozwolą nam zaoszczędzić pieniądze. Zamiast wielkiego worka z kilogramem marchewki wystarczy kupić dwie-trzy, które zużyjemy szybko, zamiast dwóch bochenków chleba wystarczy pół. Dzięki małym zakupom wyrzucimy o wiele mniej.

Planujmy tygodniowe menu

Dzięki temu jesteśmy w stanie tak rozplanować posiłki, żeby wykorzystać wszystko do końca, nie marnować jedzenia, a dodatkowo mniej wydawać na zakupy. Planowanie menu wcale nie jest trudne - najlepiej zrobić sobie listę posiłków na kilka dni i drugą zawierającą potrzebne nam składniki. Warto też pomyśleć o daniach, które możemy jeść przez dwa dni - świetnie nadają się do tego np. zupy.

Kupujmy mrożonki

Zamiast świeżych warzyw czy owoców wykorzystujmy te zamrożone - zwłaszcza poza sezonem. Mają one takie niemal takie same zalety jak świeże, ale o wiele dłużej możemy je przechowywać, oczywiście w odpowiednich warunkach. Mrożony szpinak wytrzyma w zamrażarce kilka miesięcy, ten świeży nie będzie się nadawał do jedzenia już po kilku dniach. Możemy również samodzielnie mrozić nadmiar wielu produktów – od pieczywa po ryby i mięso.

Pilnujmy dat ważności

Podczas zakupów, często nie zwracamy uwagi na daty ważności, a jeśli już, to wstawiając do lodówki serki czy jogurty, nie bierzemy daty ważności pod uwagę. Wystarczy jeden drobny trik – układajmy pojemniki w zależności od czasu ich trwałości, tak by mieć pod ręką najpierw te, które trzeba szybko wykorzystać. Dzięki temu na pewno wyrzucimy mniej produktów.

Przygotowujmy przetwory

Kiedyś marnowało się mniej jedzenia, bo każdy nadmiar wykorzystywano do robienia przetworów. Jeśli kupiliśmy za dużo warzyw – zróbmy z nich surówki i zakonserwujmy w słoikach. Podobnie możemy postąpić z nadmiarem mięsa – wekowane potrawy będą nadawały się do jedzenia nawet po długim czasie.

Produkty, które warto włączyć do zimowej diety

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów