"Zero waste" w kuchni. Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia, 5 prostych podpowiedzi

Walka z marnowaniem jedzenia to nie tylko moda, ale i sposób na oszczędne i bardzo mądre życie. Co roku w każdym domu marnują się dziesiątki kilogramów jedzenia, za które nie tylko zapłaciliśmy, ale którego wielu innym osobom po prostu brakuje. Co zrobić, by przestać marnować i wyrzucać? Wbrew pozorom odpowiedzi są proste, często jednak ich nie dostrzegamy.

Marnowanie jedzeniaPodczas zakupów, często nie zwracamy uwagi na daty ważności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©nito - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Mądre zakupy

Najczęściej wybieramy się do sklepu raz w tygodniu i wychodzimy z siatkami wypełnionymi po brzegi. To błąd, bo kupujemy najczęściej o wiele za dużo. Warzywa, pieczywo czy wędliny psują się bardzo szybko i połowę z tych zakupów od razu możemy przeznaczyć do wyrzucenia. Codzienne, małe zakupy są może bardziej czasochłonne, ale pozwolą nam zaoszczędzić pieniądze. Zamiast wielkiego worka z kilogramem marchewki wystarczy kupić dwie-trzy, które zużyjemy szybko, zamiast dwóch bochenków chleba wystarczy pół. Dzięki małym zakupom wyrzucimy o wiele mniej.

Planujmy tygodniowe menu

Dzięki temu jesteśmy w stanie tak rozplanować posiłki, żeby wykorzystać wszystko do końca, nie marnować jedzenia, a dodatkowo mniej wydawać na zakupy. Planowanie menu wcale nie jest trudne - najlepiej zrobić sobie listę posiłków na kilka dni i drugą zawierającą potrzebne nam składniki. Warto też pomyśleć o daniach, które możemy jeść przez dwa dni - świetnie nadają się do tego np. zupy.

Kupujmy mrożonki

Zamiast świeżych warzyw czy owoców wykorzystujmy te zamrożone - zwłaszcza poza sezonem. Mają one takie niemal takie same zalety jak świeże, ale o wiele dłużej możemy je przechowywać, oczywiście w odpowiednich warunkach. Mrożony szpinak wytrzyma w zamrażarce kilka miesięcy, ten świeży nie będzie się nadawał do jedzenia już po kilku dniach. Możemy również samodzielnie mrozić nadmiar wielu produktów – od pieczywa po ryby i mięso.

Pilnujmy dat ważności

Podczas zakupów, często nie zwracamy uwagi na daty ważności, a jeśli już, to wstawiając do lodówki serki czy jogurty, nie bierzemy daty ważności pod uwagę. Wystarczy jeden drobny trik – układajmy pojemniki w zależności od czasu ich trwałości, tak by mieć pod ręką najpierw te, które trzeba szybko wykorzystać. Dzięki temu na pewno wyrzucimy mniej produktów.

Przygotowujmy przetwory

Kiedyś marnowało się mniej jedzenia, bo każdy nadmiar wykorzystywano do robienia przetworów. Jeśli kupiliśmy za dużo warzyw – zróbmy z nich surówki i zakonserwujmy w słoikach. Podobnie możemy postąpić z nadmiarem mięsa – wekowane potrawy będą nadawały się do jedzenia nawet po długim czasie.

Produkty, które warto włączyć do zimowej diety

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥