"Zero waste" w kuchni. Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia, 5 prostych podpowiedzi
Walka z marnowaniem jedzenia to nie tylko moda, ale i sposób na oszczędne i bardzo mądre życie. Co roku w każdym domu marnują się dziesiątki kilogramów jedzenia, za które nie tylko zapłaciliśmy, ale którego wielu innym osobom po prostu brakuje. Co zrobić, by przestać marnować i wyrzucać? Wbrew pozorom odpowiedzi są proste, często jednak ich nie dostrzegamy.
Mądre zakupy
Najczęściej wybieramy się do sklepu raz w tygodniu i wychodzimy z siatkami wypełnionymi po brzegi. To błąd, bo kupujemy najczęściej o wiele za dużo. Warzywa, pieczywo czy wędliny psują się bardzo szybko i połowę z tych zakupów od razu możemy przeznaczyć do wyrzucenia. Codzienne, małe zakupy są może bardziej czasochłonne, ale pozwolą nam zaoszczędzić pieniądze. Zamiast wielkiego worka z kilogramem marchewki wystarczy kupić dwie-trzy, które zużyjemy szybko, zamiast dwóch bochenków chleba wystarczy pół. Dzięki małym zakupom wyrzucimy o wiele mniej.
Planujmy tygodniowe menu
Dzięki temu jesteśmy w stanie tak rozplanować posiłki, żeby wykorzystać wszystko do końca, nie marnować jedzenia, a dodatkowo mniej wydawać na zakupy. Planowanie menu wcale nie jest trudne - najlepiej zrobić sobie listę posiłków na kilka dni i drugą zawierającą potrzebne nam składniki. Warto też pomyśleć o daniach, które możemy jeść przez dwa dni - świetnie nadają się do tego np. zupy.
Kupujmy mrożonki
Zamiast świeżych warzyw czy owoców wykorzystujmy te zamrożone - zwłaszcza poza sezonem. Mają one takie niemal takie same zalety jak świeże, ale o wiele dłużej możemy je przechowywać, oczywiście w odpowiednich warunkach. Mrożony szpinak wytrzyma w zamrażarce kilka miesięcy, ten świeży nie będzie się nadawał do jedzenia już po kilku dniach. Możemy również samodzielnie mrozić nadmiar wielu produktów – od pieczywa po ryby i mięso.
Pilnujmy dat ważności
Podczas zakupów, często nie zwracamy uwagi na daty ważności, a jeśli już, to wstawiając do lodówki serki czy jogurty, nie bierzemy daty ważności pod uwagę. Wystarczy jeden drobny trik – układajmy pojemniki w zależności od czasu ich trwałości, tak by mieć pod ręką najpierw te, które trzeba szybko wykorzystać. Dzięki temu na pewno wyrzucimy mniej produktów.
Przygotowujmy przetwory
Kiedyś marnowało się mniej jedzenia, bo każdy nadmiar wykorzystywano do robienia przetworów. Jeśli kupiliśmy za dużo warzyw – zróbmy z nich surówki i zakonserwujmy w słoikach. Podobnie możemy postąpić z nadmiarem mięsa – wekowane potrawy będą nadawały się do jedzenia nawet po długim czasie.