"Zero waste" w kuchni. Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia, 5 prostych podpowiedzi

Walka z marnowaniem jedzenia to nie tylko moda, ale i sposób na oszczędne i bardzo mądre życie. Co roku w każdym domu marnują się dziesiątki kilogramów jedzenia, za które nie tylko zapłaciliśmy, ale którego wielu innym osobom po prostu brakuje. Co zrobić, by przestać marnować i wyrzucać? Wbrew pozorom odpowiedzi są proste, często jednak ich nie dostrzegamy.

Marnowanie jedzeniaPodczas zakupów, często nie zwracamy uwagi na daty ważności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©nito - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Mądre zakupy

Najczęściej wybieramy się do sklepu raz w tygodniu i wychodzimy z siatkami wypełnionymi po brzegi. To błąd, bo kupujemy najczęściej o wiele za dużo. Warzywa, pieczywo czy wędliny psują się bardzo szybko i połowę z tych zakupów od razu możemy przeznaczyć do wyrzucenia. Codzienne, małe zakupy są może bardziej czasochłonne, ale pozwolą nam zaoszczędzić pieniądze. Zamiast wielkiego worka z kilogramem marchewki wystarczy kupić dwie-trzy, które zużyjemy szybko, zamiast dwóch bochenków chleba wystarczy pół. Dzięki małym zakupom wyrzucimy o wiele mniej.

Planujmy tygodniowe menu

Dzięki temu jesteśmy w stanie tak rozplanować posiłki, żeby wykorzystać wszystko do końca, nie marnować jedzenia, a dodatkowo mniej wydawać na zakupy. Planowanie menu wcale nie jest trudne - najlepiej zrobić sobie listę posiłków na kilka dni i drugą zawierającą potrzebne nam składniki. Warto też pomyśleć o daniach, które możemy jeść przez dwa dni - świetnie nadają się do tego np. zupy.

Kupujmy mrożonki

Zamiast świeżych warzyw czy owoców wykorzystujmy te zamrożone - zwłaszcza poza sezonem. Mają one takie niemal takie same zalety jak świeże, ale o wiele dłużej możemy je przechowywać, oczywiście w odpowiednich warunkach. Mrożony szpinak wytrzyma w zamrażarce kilka miesięcy, ten świeży nie będzie się nadawał do jedzenia już po kilku dniach. Możemy również samodzielnie mrozić nadmiar wielu produktów – od pieczywa po ryby i mięso.

Pilnujmy dat ważności

Podczas zakupów, często nie zwracamy uwagi na daty ważności, a jeśli już, to wstawiając do lodówki serki czy jogurty, nie bierzemy daty ważności pod uwagę. Wystarczy jeden drobny trik – układajmy pojemniki w zależności od czasu ich trwałości, tak by mieć pod ręką najpierw te, które trzeba szybko wykorzystać. Dzięki temu na pewno wyrzucimy mniej produktów.

Przygotowujmy przetwory

Kiedyś marnowało się mniej jedzenia, bo każdy nadmiar wykorzystywano do robienia przetworów. Jeśli kupiliśmy za dużo warzyw – zróbmy z nich surówki i zakonserwujmy w słoikach. Podobnie możemy postąpić z nadmiarem mięsa – wekowane potrawy będą nadawały się do jedzenia nawet po długim czasie.

Produkty, które warto włączyć do zimowej diety

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru