Jak należy jeść pączka? Zasady savoir-vivre są nieubłagane!
Ogłada, maniery, kultura osobista, dawniej bon-ton. To one określają zasady poprawnego zachowania, między innymi przy stole. Mówią, jak jeść rybę czy w jaki sposób ocierać usta po posiłku. A co z pączkiem? Czy wiecie, jak należy go jeść? Będziecie zaskoczeni!
Jak jeść pączka?
Według Stanisława Krajskiego, który jest mistrzem etykiety, a o zasadach savoir-vivre pisze w "Savoir vivre. Podręcznik w pilnych potrzebach", zasady bon-tonu dotyczą także pączka.
Savoir-vivre według Polaków - największe wpadki
Jak jeść elegancko te tłustoczwartkowe łakocie? Zdaniem eksperta w dziedzinie savoir-vivre pączka należy jeść tak samo, jak inne ciastka w rodzaju szarlotki czy sernika. Czyli widelczykiem dedykowanym do jedzenia deserów. Pączek powinien być położony na deserowym talerzyku i krojony na małe kęsy za pomocą noża.
Oczywiście wysoce niekulturalnym jest oblizywanie się po zjedzeniu pączka czy branie go w dłonie! Małe kęsy powinny z gracją lądować w ustach, choć oczywiście pokusa wgryzienia się w to ciastko bez zahamowań jest ogromna.
Jak się okazuje, etykieta określa także precyzyjnie, czym popijać pączka. Zdaniem Krajskiego kawa odpada, bo słodki pączek odbiera smak naparu z ziaren kawy. Zdecydowanie lepszym wyborem jest herbata. By zasadom savoir-vivre stało się zadość – koniecznie czarna i parzona w tradycyjnym imbryku. Jeśli jakimś cudem nie macie w domu imbryka, pączek może zostać popity wodą lub sokiem.
Według zasad savoir-vivre również pora konsumpcji pączka ma znaczenie. To ciastko jemy na deser, ewentualnie podczas przyjęcia zwanego niegdyś... herbatką.
A wy? Jak zjecie pączka w tłusty czwartek?
Zobacz także: