Jak należy jeść pączka? Zasady savoir-vivre są nieubłagane!

Ogłada, maniery, kultura osobista, dawniej bon-ton. To one określają zasady poprawnego zachowania, między innymi przy stole. Mówią, jak jeść rybę czy w jaki sposób ocierać usta po posiłku. A co z pączkiem? Czy wiecie, jak należy go jeść? Będziecie zaskoczeni!

Pączek na deserowym talerzykuEtykieta precyzyjnie określa zasady dotyczące jedzenia pączka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak jeść pączka?

Według Stanisława Krajskiego, który jest mistrzem etykiety, a o zasadach savoir-vivre pisze w "Savoir vivre. Podręcznik w pilnych potrzebach", zasady bon-tonu dotyczą także pączka.

Savoir-vivre według Polaków - największe wpadki

Jak jeść elegancko te tłustoczwartkowe łakocie? Zdaniem eksperta w dziedzinie savoir-vivre pączka należy jeść tak samo, jak inne ciastka w rodzaju szarlotki czy sernika. Czyli widelczykiem dedykowanym do jedzenia deserów. Pączek powinien być położony na deserowym talerzyku i krojony na małe kęsy za pomocą noża.

Oczywiście wysoce niekulturalnym jest oblizywanie się po zjedzeniu pączka czy branie go w dłonie! Małe kęsy powinny z gracją lądować w ustach, choć oczywiście pokusa wgryzienia się w to ciastko bez zahamowań jest ogromna.

Jak się okazuje, etykieta określa także precyzyjnie, czym popijać pączka. Zdaniem Krajskiego kawa odpada, bo słodki pączek odbiera smak naparu z ziaren kawy. Zdecydowanie lepszym wyborem jest herbata. By zasadom savoir-vivre stało się zadość – koniecznie czarna i parzona w tradycyjnym imbryku. Jeśli jakimś cudem nie macie w domu imbryka, pączek może zostać popity wodą lub sokiem.

Według zasad savoir-vivre również pora konsumpcji pączka ma znaczenie. To ciastko jemy na deser, ewentualnie podczas przyjęcia zwanego niegdyś... herbatką.

A wy? Jak zjecie pączka w tłusty czwartek?

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja