Jak należy jeść pączka? Zasady savoir-vivre są nieubłagane!

Ogłada, maniery, kultura osobista, dawniej bon-ton. To one określają zasady poprawnego zachowania, między innymi przy stole. Mówią, jak jeść rybę czy w jaki sposób ocierać usta po posiłku. A co z pączkiem? Czy wiecie, jak należy go jeść? Będziecie zaskoczeni!

Pączek na deserowym talerzykuEtykieta precyzyjnie określa zasady dotyczące jedzenia pączka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak jeść pączka?

Według Stanisława Krajskiego, który jest mistrzem etykiety, a o zasadach savoir-vivre pisze w "Savoir vivre. Podręcznik w pilnych potrzebach", zasady bon-tonu dotyczą także pączka.

Savoir-vivre według Polaków - największe wpadki

Jak jeść elegancko te tłustoczwartkowe łakocie? Zdaniem eksperta w dziedzinie savoir-vivre pączka należy jeść tak samo, jak inne ciastka w rodzaju szarlotki czy sernika. Czyli widelczykiem dedykowanym do jedzenia deserów. Pączek powinien być położony na deserowym talerzyku i krojony na małe kęsy za pomocą noża.

Oczywiście wysoce niekulturalnym jest oblizywanie się po zjedzeniu pączka czy branie go w dłonie! Małe kęsy powinny z gracją lądować w ustach, choć oczywiście pokusa wgryzienia się w to ciastko bez zahamowań jest ogromna.

Jak się okazuje, etykieta określa także precyzyjnie, czym popijać pączka. Zdaniem Krajskiego kawa odpada, bo słodki pączek odbiera smak naparu z ziaren kawy. Zdecydowanie lepszym wyborem jest herbata. By zasadom savoir-vivre stało się zadość – koniecznie czarna i parzona w tradycyjnym imbryku. Jeśli jakimś cudem nie macie w domu imbryka, pączek może zostać popity wodą lub sokiem.

Według zasad savoir-vivre również pora konsumpcji pączka ma znaczenie. To ciastko jemy na deser, ewentualnie podczas przyjęcia zwanego niegdyś... herbatką.

A wy? Jak zjecie pączka w tłusty czwartek?

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie