Jak należy jeść pączka? Zasady savoir-vivre są nieubłagane!

Ogłada, maniery, kultura osobista, dawniej bon-ton. To one określają zasady poprawnego zachowania, między innymi przy stole. Mówią, jak jeść rybę czy w jaki sposób ocierać usta po posiłku. A co z pączkiem? Czy wiecie, jak należy go jeść? Będziecie zaskoczeni!

Pączek na deserowym talerzykuEtykieta precyzyjnie określa zasady dotyczące jedzenia pączka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak jeść pączka?

Według Stanisława Krajskiego, który jest mistrzem etykiety, a o zasadach savoir-vivre pisze w "Savoir vivre. Podręcznik w pilnych potrzebach", zasady bon-tonu dotyczą także pączka.

Savoir-vivre według Polaków - największe wpadki

Jak jeść elegancko te tłustoczwartkowe łakocie? Zdaniem eksperta w dziedzinie savoir-vivre pączka należy jeść tak samo, jak inne ciastka w rodzaju szarlotki czy sernika. Czyli widelczykiem dedykowanym do jedzenia deserów. Pączek powinien być położony na deserowym talerzyku i krojony na małe kęsy za pomocą noża.

Oczywiście wysoce niekulturalnym jest oblizywanie się po zjedzeniu pączka czy branie go w dłonie! Małe kęsy powinny z gracją lądować w ustach, choć oczywiście pokusa wgryzienia się w to ciastko bez zahamowań jest ogromna.

Jak się okazuje, etykieta określa także precyzyjnie, czym popijać pączka. Zdaniem Krajskiego kawa odpada, bo słodki pączek odbiera smak naparu z ziaren kawy. Zdecydowanie lepszym wyborem jest herbata. By zasadom savoir-vivre stało się zadość – koniecznie czarna i parzona w tradycyjnym imbryku. Jeśli jakimś cudem nie macie w domu imbryka, pączek może zostać popity wodą lub sokiem.

Według zasad savoir-vivre również pora konsumpcji pączka ma znaczenie. To ciastko jemy na deser, ewentualnie podczas przyjęcia zwanego niegdyś... herbatką.

A wy? Jak zjecie pączka w tłusty czwartek?

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna