Jak mrozić pomidory, aby zachować ich smak na zimę?
Jak zachować smak letnich pomidorów? Wystarczy je zamrozić. To bardzo proste! Ważne jednak, aby przestrzegać kilku prostych zasad. Przeczytajcie nasz poradnik.
Jeśli zdecydowaliście się zamrozić pomidory na zimę, najlepiej wybrać odmiany, które nie mają w sobie dużo soku. Mięsiste odmiany pomidorów, to na przykład pomidory malinowe lub śliwkowe. Dobrze sprawdzą się także pomidorki koktajlowe. Warto wybierać małe albo średnie pomidory, a zrezygnować z mrożenia tych większych.
Jak zamrozić i rozmrozić pomidory?
Aby zamrozić pomidory, musimy je najpierw dokładnie umyć. Następnie usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy pomidory czystą ścierką – jeśli tego nie zrobimy, to nasze mrożone pomidory zamienią się w zamrażarce w bryły lodu. Pomidory układamy na tacce w niewielkich odstępach od siebie i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Dzięki temu pomidory nie skleją się ze sobą. Po kilku godzinach w zamrażarce wyjmujemy pomidory i przesypujemy je do woreczków, które ponownie umieszczamy w zamrażarce.
Żeby rozmrozić pomidory, musimy zlać je ciepłą (nie wrzącą!) wodą i zostawić w temperaturze pokojowej na 20-30 minut. Takie pomidory będą smakowały jak w dniu, w którym je kupiliśmy.
Jak wykorzystać mrożone pomidory w kuchni?
Mrożone pomidory świetnie sprawdzą się w sosach czy zupach. Można użyć ich w zasadzie do każdego dania, do którego przygotowania zazwyczaj użylibyśmy świeżych pomidorów. Takie pomidory wymagają jednak obróbki termicznej, dlatego nie polecamy wykorzystywać ich np. do kanapek.