Jak mrozić pomidory, aby zachować ich smak na zimę?

Jak zachować smak letnich pomidorów? Wystarczy je zamrozić. To bardzo proste! Ważne jednak, aby przestrzegać kilku prostych zasad. Przeczytajcie nasz poradnik.

mrożone pomidorymrożone pomidory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli zdecydowaliście się zamrozić pomidory na zimę, najlepiej wybrać odmiany, które nie mają w sobie dużo soku. Mięsiste odmiany pomidorów, to na przykład pomidory malinowe lub śliwkowe. Dobrze sprawdzą się także pomidorki koktajlowe. Warto wybierać małe albo średnie pomidory, a zrezygnować z mrożenia tych większych.

Jak zamrozić i rozmrozić pomidory?

Aby zamrozić pomidory, musimy je najpierw dokładnie umyć. Następnie usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy pomidory czystą ścierką – jeśli tego nie zrobimy, to nasze mrożone pomidory zamienią się w zamrażarce w bryły lodu. Pomidory układamy na tacce w niewielkich odstępach od siebie i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Dzięki temu pomidory nie skleją się ze sobą. Po kilku godzinach w zamrażarce wyjmujemy pomidory i przesypujemy je do woreczków, które ponownie umieszczamy w zamrażarce.

Żeby rozmrozić pomidory, musimy zlać je ciepłą (nie wrzącą!) wodą i zostawić w temperaturze pokojowej na 20-30 minut. Takie pomidory będą smakowały jak w dniu, w którym je kupiliśmy.

Jak wykorzystać mrożone pomidory w kuchni?

Mrożone pomidory świetnie sprawdzą się w sosach czy zupach. Można użyć ich w zasadzie do każdego dania, do którego przygotowania zazwyczaj użylibyśmy świeżych pomidorów. Takie pomidory wymagają jednak obróbki termicznej, dlatego nie polecamy wykorzystywać ich np. do kanapek.

Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce