Jak mrozić pomidory, aby zachować ich smak na zimę?

Jak zachować smak letnich pomidorów? Wystarczy je zamrozić. To bardzo proste! Ważne jednak, aby przestrzegać kilku prostych zasad. Przeczytajcie nasz poradnik.

mrożone pomidorymrożone pomidory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli zdecydowaliście się zamrozić pomidory na zimę, najlepiej wybrać odmiany, które nie mają w sobie dużo soku. Mięsiste odmiany pomidorów, to na przykład pomidory malinowe lub śliwkowe. Dobrze sprawdzą się także pomidorki koktajlowe. Warto wybierać małe albo średnie pomidory, a zrezygnować z mrożenia tych większych.

Jak zamrozić i rozmrozić pomidory?

Aby zamrozić pomidory, musimy je najpierw dokładnie umyć. Następnie usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy pomidory czystą ścierką – jeśli tego nie zrobimy, to nasze mrożone pomidory zamienią się w zamrażarce w bryły lodu. Pomidory układamy na tacce w niewielkich odstępach od siebie i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Dzięki temu pomidory nie skleją się ze sobą. Po kilku godzinach w zamrażarce wyjmujemy pomidory i przesypujemy je do woreczków, które ponownie umieszczamy w zamrażarce.

Żeby rozmrozić pomidory, musimy zlać je ciepłą (nie wrzącą!) wodą i zostawić w temperaturze pokojowej na 20-30 minut. Takie pomidory będą smakowały jak w dniu, w którym je kupiliśmy.

Jak wykorzystać mrożone pomidory w kuchni?

Mrożone pomidory świetnie sprawdzą się w sosach czy zupach. Można użyć ich w zasadzie do każdego dania, do którego przygotowania zazwyczaj użylibyśmy świeżych pomidorów. Takie pomidory wymagają jednak obróbki termicznej, dlatego nie polecamy wykorzystywać ich np. do kanapek.

Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach