Jak mrozić pomidory, aby zachować ich smak na zimę?

Jak zachować smak letnich pomidorów? Wystarczy je zamrozić. To bardzo proste! Ważne jednak, aby przestrzegać kilku prostych zasad. Przeczytajcie nasz poradnik.

mrożone pomidorymrożone pomidory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli zdecydowaliście się zamrozić pomidory na zimę, najlepiej wybrać odmiany, które nie mają w sobie dużo soku. Mięsiste odmiany pomidorów, to na przykład pomidory malinowe lub śliwkowe. Dobrze sprawdzą się także pomidorki koktajlowe. Warto wybierać małe albo średnie pomidory, a zrezygnować z mrożenia tych większych.

Jak zamrozić i rozmrozić pomidory?

Aby zamrozić pomidory, musimy je najpierw dokładnie umyć. Następnie usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy pomidory czystą ścierką – jeśli tego nie zrobimy, to nasze mrożone pomidory zamienią się w zamrażarce w bryły lodu. Pomidory układamy na tacce w niewielkich odstępach od siebie i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Dzięki temu pomidory nie skleją się ze sobą. Po kilku godzinach w zamrażarce wyjmujemy pomidory i przesypujemy je do woreczków, które ponownie umieszczamy w zamrażarce.

Żeby rozmrozić pomidory, musimy zlać je ciepłą (nie wrzącą!) wodą i zostawić w temperaturze pokojowej na 20-30 minut. Takie pomidory będą smakowały jak w dniu, w którym je kupiliśmy.

Jak wykorzystać mrożone pomidory w kuchni?

Mrożone pomidory świetnie sprawdzą się w sosach czy zupach. Można użyć ich w zasadzie do każdego dania, do którego przygotowania zazwyczaj użylibyśmy świeżych pomidorów. Takie pomidory wymagają jednak obróbki termicznej, dlatego nie polecamy wykorzystywać ich np. do kanapek.

Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy