Dlaczego warto kisić pomidory?

Świetnie smakują na kanapce czy w sałatce, są doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs i deski serów, przygotujemy z nich oryginalną zupę – kiszone pomidory to produkt bardzo uniwersalny, a dodatkowo pełen wartości odżywczych.

healthy, food, homemade, garlic, organic, herb, cooking, vegetarian, rustic, vegetable, tomato, canned, pickled, autumn, traditional, salted, preserve, natural, glass, jar, red, spice, sweet, wooden, background, marinated, conserve, dill, black, vinegarKiszone pomidory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Wojna w Ukrainie jest tematem niezliczonej ilości artykułów, zwykle tragicznych i przerażających, ale czasem także zabawnych. Jeden z nich był szczególnie szeroko komentowany. Dotyczył Oleny, mieszkanki ukraińskigo miasta, która paląc wieczorem na balkonie papierosa usłyszała dziwny dźwięk. Nagle jej oczom ukazał się… dron z rosyjskim oznakowaniem. Kobieta, niewiele myśląc, wzięła do ręki pierwszy przedmiot, który jej się nawinął i rzuciła w intruza. Trafiła bezbłędnie, a bezzałogowy statek powietrzny roztrzaskał się na ziemi.

Jak się okazało, dron został trafiony… słoikiem z kiszonymi pomidorami. "To były pomidory śliwkowe, moje ulubione. Litrowy słoik. Jaka szkoda tych pomidorów..." – mówiła później mediom Olena.

"Amunicja" nie była przypadkowa. Kiszone pomidory można znaleźć niemal w każdym ukraińskim domu, choć dużą popularnością cieszą się również w Rosji czy Białorusi. Są jedną z ulubionych przekąsek naszych wschodnich sąsiadów, stanowią bazę wielu oryginalnych potraw, choćby zupy, która w smaku przypomina połączenie kremu pomidorowego z kapuśniakiem. Można je jeść jako przekąskę, albo dodać do kanapki, hot-doga czy sałatki. Urozmaicą gulasz, sos albo farsz do wytrawnych naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z zielonych pomidorów, pyszna i prosta do słoików na zimę

Ukraińcy kiszą różne pomidorów, choć taką formę obróbki najlepiej znoszą odmiany podłużne, lekko twarde, np. śliwkowe, paprykowe albo tygrysie. Dobrze sprawdzą się także pomidorki koktajlowe.

Kiszone pomidory – wartości odżywcze

Jak wszystkie kiszonki, także pomidory po przejściu procesu fermentacji stają się silnym probiotykiem, bogatym w dobroczynne szczepy bakterii, które wspierają pracę układu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, wzmacniają odporność organizmu i oczyszczają go z toksycznych odpadów, obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów (szczególnie raka jelita grubego), a także skutecznie powstrzymują procesy starzenia organizmu, w tym skóry.

Pomidory po ukiszeniu dostarczają potężnej dawki błonnika, który pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i odgrywa ważną rolę w gospodarce lipidowej organizmu (m.in. zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu LDL i przyspiesza jego wydalanie).

Kiszone pomidory stanowią też prawdziwą bombą witaminową, dostarczają dużo witaminy C (uznawanej za silny antyoksydant) oraz witamin z grupy B uczestniczących w ważnych procesach metabolicznych i odpowiadających za sprawność układu nerwowego oraz nasze samopoczucie. Zawarte w kiszonkach fitoncydy niszczą groźne bakterie i wirusy (m.in. gronkowca złocistego), a także wykazują działanie przeciwzapalne.

Dodatkową zaletą kiszonych pomidorów jest wysoka zawartość likopenu – barwnika nadającego im intensywny, czerwony kolor. To bardzo silny przeciwutleniacz, który skutecznie hamuje szkodliwą aktywność wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i sprzyjających rozwojowi chorób układu krążenia czy nowotworów (odpowiednia dawka likopenu obniża ryzyko raka prostaty i jelita grubego).

Jak kisić pomidory?

Z ukiszeniem pomidorów poradzą sobie nawet osoby bez większego doświadczenia kulinarnego.

Potrzebujemy dojrzałych, ale dość jędrnych pomidorów (2 kg) najlepiej niewielkich rozmiarów. Po umyciu układamy je dość ciasno w dużym słoju, przedzielając warstwami liści, najlepiej chrzanu, selera lub czarnej porzeczki. Dodajemy też 2-3 gałązki kopru, kawałek korzenia chrzanu, czosnek (2-3 ząbki) oraz ziarenka gorczycy (łyżeczka). Jeśli lubimy pikantne smaki, możemy też dorzucić kilka ostrych papryczek.

Przygotowujemy solankę, czyli po prostu gotujemy wodę z dodatkiem soli (30 g na litr wody). Po przestudzeniu zalewamy nią zawartość słoika. Przykrywamy gazą i np. drewnianą deseczką. Nie zakręcamy. Odstawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie otrzymamy pomidory małosolne. Jeśli chcemy bardziej wyrazistej kiszonki słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy na minimum dwa tygodnie, w ciemne, ale dość ciepłe miejsce.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie