Dlaczego warto kisić pomidory?

Świetnie smakują na kanapce czy w sałatce, są doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs i deski serów, przygotujemy z nich oryginalną zupę – kiszone pomidory to produkt bardzo uniwersalny, a dodatkowo pełen wartości odżywczych.

healthy, food, homemade, garlic, organic, herb, cooking, vegetarian, rustic, vegetable, tomato, canned, pickled, autumn, traditional, salted, preserve, natural, glass, jar, red, spice, sweet, wooden, background, marinated, conserve, dill, black, vinegarKiszone pomidory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Wojna w Ukrainie jest tematem niezliczonej ilości artykułów, zwykle tragicznych i przerażających, ale czasem także zabawnych. Jeden z nich był szczególnie szeroko komentowany. Dotyczył Oleny, mieszkanki ukraińskigo miasta, która paląc wieczorem na balkonie papierosa usłyszała dziwny dźwięk. Nagle jej oczom ukazał się… dron z rosyjskim oznakowaniem. Kobieta, niewiele myśląc, wzięła do ręki pierwszy przedmiot, który jej się nawinął i rzuciła w intruza. Trafiła bezbłędnie, a bezzałogowy statek powietrzny roztrzaskał się na ziemi.

Jak się okazało, dron został trafiony… słoikiem z kiszonymi pomidorami. "To były pomidory śliwkowe, moje ulubione. Litrowy słoik. Jaka szkoda tych pomidorów..." – mówiła później mediom Olena.

"Amunicja" nie była przypadkowa. Kiszone pomidory można znaleźć niemal w każdym ukraińskim domu, choć dużą popularnością cieszą się również w Rosji czy Białorusi. Są jedną z ulubionych przekąsek naszych wschodnich sąsiadów, stanowią bazę wielu oryginalnych potraw, choćby zupy, która w smaku przypomina połączenie kremu pomidorowego z kapuśniakiem. Można je jeść jako przekąskę, albo dodać do kanapki, hot-doga czy sałatki. Urozmaicą gulasz, sos albo farsz do wytrawnych naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z zielonych pomidorów, pyszna i prosta do słoików na zimę

Ukraińcy kiszą różne pomidorów, choć taką formę obróbki najlepiej znoszą odmiany podłużne, lekko twarde, np. śliwkowe, paprykowe albo tygrysie. Dobrze sprawdzą się także pomidorki koktajlowe.

Kiszone pomidory – wartości odżywcze

Jak wszystkie kiszonki, także pomidory po przejściu procesu fermentacji stają się silnym probiotykiem, bogatym w dobroczynne szczepy bakterii, które wspierają pracę układu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, wzmacniają odporność organizmu i oczyszczają go z toksycznych odpadów, obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów (szczególnie raka jelita grubego), a także skutecznie powstrzymują procesy starzenia organizmu, w tym skóry.

Pomidory po ukiszeniu dostarczają potężnej dawki błonnika, który pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i odgrywa ważną rolę w gospodarce lipidowej organizmu (m.in. zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu LDL i przyspiesza jego wydalanie).

Kiszone pomidory stanowią też prawdziwą bombą witaminową, dostarczają dużo witaminy C (uznawanej za silny antyoksydant) oraz witamin z grupy B uczestniczących w ważnych procesach metabolicznych i odpowiadających za sprawność układu nerwowego oraz nasze samopoczucie. Zawarte w kiszonkach fitoncydy niszczą groźne bakterie i wirusy (m.in. gronkowca złocistego), a także wykazują działanie przeciwzapalne.

Dodatkową zaletą kiszonych pomidorów jest wysoka zawartość likopenu – barwnika nadającego im intensywny, czerwony kolor. To bardzo silny przeciwutleniacz, który skutecznie hamuje szkodliwą aktywność wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i sprzyjających rozwojowi chorób układu krążenia czy nowotworów (odpowiednia dawka likopenu obniża ryzyko raka prostaty i jelita grubego).

Jak kisić pomidory?

Z ukiszeniem pomidorów poradzą sobie nawet osoby bez większego doświadczenia kulinarnego.

Potrzebujemy dojrzałych, ale dość jędrnych pomidorów (2 kg) najlepiej niewielkich rozmiarów. Po umyciu układamy je dość ciasno w dużym słoju, przedzielając warstwami liści, najlepiej chrzanu, selera lub czarnej porzeczki. Dodajemy też 2-3 gałązki kopru, kawałek korzenia chrzanu, czosnek (2-3 ząbki) oraz ziarenka gorczycy (łyżeczka). Jeśli lubimy pikantne smaki, możemy też dorzucić kilka ostrych papryczek.

Przygotowujemy solankę, czyli po prostu gotujemy wodę z dodatkiem soli (30 g na litr wody). Po przestudzeniu zalewamy nią zawartość słoika. Przykrywamy gazą i np. drewnianą deseczką. Nie zakręcamy. Odstawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie otrzymamy pomidory małosolne. Jeśli chcemy bardziej wyrazistej kiszonki słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy na minimum dwa tygodnie, w ciemne, ale dość ciepłe miejsce.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia