5 powodów, dla których warto jeść fasolkę szparagową

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Zdrowe i smaczne strączki

Obraz
© 123RF

Żółte i zielone strączki fasolki szparagowej to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, a ze względu na niewielką zawartość kalorii nie tuczą. Smakują zarówno solo, podane z podsmażoną na maśle bułką tartą, a także jako jarzynka do obiadu lub składnik leczo czy zupy.

/ 6Nie tuczy

Obraz
© 123RF

Porcja fasolki szparagowej (100 g) to około 30 kalorii. Szparagówka zawiera błonnik, białko, witaminy (A, z grupy B, C, K) oraz składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, fluor, miedź, mangan, potas). Warto wiedzieć, że więcej witaminy A oraz kwasu foliowego posiada zielona odmiana, z kolei żółta jest lepszym źródłem fosforu oraz potasu.

/ 6Dobra dla układu nerwowego

Obraz
© 123RF

Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto zajadać się tym warzywem jak najczęściej. Szparagówka dzięki zawartości magnezu oraz witamin z grupy B wspomaga pracę układu nerwowego. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi, redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie. To jednak nie koniec jej zalet. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia krzepliwość krwi.

/ 6Usuwa toksyny

Obraz
© 123RF

Dodatkowo wykazuje działanie moczopędne, przez co pomaga usuwać z organizmu toksyny oraz redukuje tworzenia się kamieni w nerkach czy pęcherzu. Natomiast ze względu na obecność fitoestrogenów oraz flawonoidów, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą.

/ 6Łatwa w obróbce

Obraz
© iStock.com

Przed ugotowaniem fasolkę opłucz, odetnij końcówki i w razie konieczności pozbaw ją włókien (jest to bardzo niewdzięczne zajęcie, dlatego polecam odmiany bezłykowe). Pamiętajmy jednak, że zbyt długa obróbka termiczna powoduje, że w warzywach giną witaminy i minerały. Dlatego aby zachować jak najwięcej cennych substancji zawartych w fasolce, gotuj ją na parze przez około 7-10 minut lub w wodzie około 10-15 minut. Dzięki temu warzywo utrzyma również smak, chrupkość i kolor. Wodę posól pod koniec gotowania, możesz też dodać odrobinę cukru, by poprawić smak warzywa. Zielona fasolka nie wymaga tak długiego gotowania. Można ją jeść blanszowaną.

/ 6Jest pyszna!

Obraz
© 123RF

Żółtą fasolkę szparagową najczęściej podaje się ugotowaną (w wodzie lub na parze) i polaną smażoną na maśle bułką tartą. W takiej formie można ją jeść jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Szparagówka to, obok kalafiora, marchewki, ziemniaków, pietruszki, składnik zup jarzynowych. Gotowana lub konserwowa żółta fasolka pasuje do wielu sałatek, jajecznicy, makaronów, leczo czy potraw orientalnych typu curry.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki