Zdrowe i smaczne strączki
Żółte i zielone strączki fasolki szparagowej to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, a ze względu na niewielką zawartość kalorii nie tuczą. Smakują zarówno solo, podane z podsmażoną na maśle bułką tartą, a także jako jarzynka do obiadu lub składnik leczo czy zupy.
Nie tuczy
Porcja fasolki szparagowej (100 g) to około 30 kalorii. Szparagówka zawiera błonnik, białko, witaminy (A, z grupy B, C, K) oraz składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, fluor, miedź, mangan, potas). Warto wiedzieć, że więcej witaminy A oraz kwasu foliowego posiada zielona odmiana, z kolei żółta jest lepszym źródłem fosforu oraz potasu.
Dobra dla układu nerwowego
Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto zajadać się tym warzywem jak najczęściej. Szparagówka dzięki zawartości magnezu oraz witamin z grupy B wspomaga pracę układu nerwowego. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi, redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie. To jednak nie koniec jej zalet. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia krzepliwość krwi.
Usuwa toksyny
Dodatkowo wykazuje działanie moczopędne, przez co pomaga usuwać z organizmu toksyny oraz redukuje tworzenia się kamieni w nerkach czy pęcherzu. Natomiast ze względu na obecność fitoestrogenów oraz flawonoidów, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą.
Łatwa w obróbce
Przed ugotowaniem fasolkę opłucz, odetnij końcówki i w razie konieczności pozbaw ją włókien (jest to bardzo niewdzięczne zajęcie, dlatego polecam odmiany bezłykowe). Pamiętajmy jednak, że zbyt długa obróbka termiczna powoduje, że w warzywach giną witaminy i minerały. Dlatego aby zachować jak najwięcej cennych substancji zawartych w fasolce, gotuj ją na parze przez około 7-10 minut lub w wodzie około 10-15 minut. Dzięki temu warzywo utrzyma również smak, chrupkość i kolor. Wodę posól pod koniec gotowania, możesz też dodać odrobinę cukru, by poprawić smak warzywa. Zielona fasolka nie wymaga tak długiego gotowania. Można ją jeść blanszowaną.
Jest pyszna!
Żółtą fasolkę szparagową najczęściej podaje się ugotowaną (w wodzie lub na parze) i polaną smażoną na maśle bułką tartą. W takiej formie można ją jeść jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Szparagówka to, obok kalafiora, marchewki, ziemniaków, pietruszki, składnik zup jarzynowych. Gotowana lub konserwowa żółta fasolka pasuje do wielu sałatek, jajecznicy, makaronów, leczo czy potraw orientalnych typu curry.