Jak jeść te egzotyczne owoce?
Często boimy się po nie sięgać, ponieważ zwyczajnie nie wiemy jak je jeść. Obierać czy jeść ze skórką? Jadać na surowo, a może lepiej najpierw poddać obróbce termicznej?
Egzotyczne smaki i kształty
Uśmiechają się do nas ze straganów w supermarketach i sklepach spożywczych. Kolorowe, egzotyczne, o dziwnych kształtach i nazwach. Często boimy się po nie sięgać, ponieważ zwyczajnie nie wiemy jak je jeść. Obierać czy jeść ze skórką? Jadać na surowo, a może lepiej najpierw poddać obróbce termicznej? Z czym najlepiej smakują - z mięsem czy wyłącznie jako dodatek do deserów? Krótko mówiąc, strach przed nowym wielu z nas nawet w sklepie potrafi paraliżować, a szkoda.
Liczi
Czasami zwane jest też chińską śliwką lub bliźniarką smaczną. W rejonie Kambodży, Wietnamu i Filipin owoc ten jest znany od ponad 4 tysięcy lat. Jego ojczyzną są południowe Chiny. Dzisiaj uprawia się go też w wielu krajach o ciepłym klimacie.
Niektórym przypomina truskawki lub maliny. Soczyste i słodkie owoce o miękkiej, chropowatej i czerwonawej skórce, po obraniu spożywa się na surowo. Wyśmienicie smakują jako dodatek do sałatek owocowych oraz napojów alkoholowych. Z dodatkiem liczi można też przygotować pyszne dania mięsne i rybne. Liczi możemy też kupić w puszkach, w słodkiej zalewie.
Papaja
Papaja przywędrowała do Europy z Ameryki Środkowej, głównie dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Kształtem przypomina dużą gruszkę, kolor może mieć różny - skórka niedojrzałej papai jest zielona, ale z czasem staje się żółto - pomarańczowa, miąższ jest różowy. W środku znajdziemy czarne, okrągłe nasiona, które choć gorzkawe, są jadalne. Jednak nie zajmujmy się pestkami, najważniejszy jest smak tego, co pod skórką. Desery i sałatki owocowe z dodatkiem papai będą smakowały wyśmienicie. Warto zrobić z papai pikantny chutney (gęsty sos używany w kuchni indyjskiej). Ten owoc może też być wspaniałym dodatkiem do szynki czy krabów.
Mango
Niezwykły i oryginalny smak sprawił, że owoc mango często nazywany jest owocem bogów. W Indiach, skąd pochodzi, tradycja uprawy sięga 4 tys. lat. To imponujący wynik.
Dziś możemy znaleźć mango w naszych sklepach. Wybierając, najlepiej zdecydować się na owoc dosyć miękki. Gdy kupimy twardą sztukę, będziemy musieli odczekać kilka dni, aż owoc stanie się gotowy do spożycia. Co zrobić z dojrzałym mango? Można zwyczajnie obrać je ze skórki, pokroić w plasterki i jeść. Można serwować owoc w sałatkach lub jako dodatek do mięs. Pomysłów na serwowanie mango jest wiele.
Świeże figi
Znamy je głównie jako zasuszone owoce, sprzedawane w plastikowych opakowaniach. Często zaliczamy je do owoców kandyzowanych, które wykorzystujemy do bożonarodzeniowych ciast. Ale figi można też jeść inaczej. Tam gdzie rosną, podaje się je głównie na surowo. W naszych sklepach też pojawiają się świeże, piękne, okrągłe i soczyste owoce. Smakują wybornie, pod warunkiem, że nie są podsuszone. Warto zwracać na to uwagę. Można je jeść na wiele sposobów. Wyśmienite są bez dodatków, jedzone ze skórką. Można podawać je w sałatkach, a nawet na gorąco, jako dodatek do lodów lub nawet mięs.
Karambola
Wygląda dziwnie, a kiedy ją przepołowisz, twoim oczom ukaże się... gwiazda. Dlatego warto kroić te owoce w plastry i podawać w ten najprostszy sposób. Karambola, nazywana też oksomianem pospolitym, charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Jest bardzo soczysta. Można ją jeść w całości, ze skórką i nasionami. Z czym najlepiej smakuje? Zwykle jada się karambole z innymi owocami, choć świetnie sprawdzają się w sałatkach, z mięsami i rybami. Na słodko wybornie smakują w deserach. Można je też suszyć, kandyzować, robić z nich dżemy i inne przetwory.
Jednak jeśli nie polubimy smaku karamboli, warto przekrojonym owocem ozdabiać inne dania. Z pewnością zaimponujemy znajomym.
Granat
Ten owoc ma wielką siłę. Przypomina jabłko o twardej skorupie, pod którą znajdziemy rubinowe ziarenka o cudownych właściwościach. Już w starożytności chińska medycyna uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. Dziś wiemy, że owoc posiada duże ilości rzadkich przeciwutleniaczy i czynników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Granat można jeść na wiele sposobów. Po przekrojeniu wystarczy wydobyć z niego soczyste ziarenka i jeść na surowo. Świetnie nadaje się na sok lub jako dodatek do sałatek i mięs.
Świeży ananas
Smak ananasa znają niemal wszyscy, jednak zwykle jest to pokrojony w plastry owoc, wyciągnięty ze słodkiej zalewy w puszce. A przecież ananas w puszce nie rośnie. Świeży bez problemu zakupimy w sklepach. Warto sięgać po ten owoc, ponieważ posiada wiele cennych składników o dobroczynnym działaniu dla naszego zdrowia, wspomaga również odchudzanie. Wybierając świeżego ananasa, zwróćmy uwagę na liście - powinny być jędrne i zielone. Zapach natomiast ma być słodkawy, a skóra miękka. Taki owoc po usunięciu liści, obraniu i wycięciu łykowatego środka jest wspaniałym dodatkiem do dań na zimno i na gorąco. Desery, sałatki, mięsa, ryby... to, do czego dodamy ananasa, zależy jedynie od naszej fantazji.
Awokado
Choć w naszych sklepach pojawiło się wiele lat temu, jeszcze nie wszyscy odkryli możliwości awokado. A szkoda, ponieważ to zdrowy owoc o wszechstronnym zastosowaniu. W kuchni daje wiele możliwości. Po przekrojeniu zielonego awokado, naszym oczom ukaże się miąższ w pistacjowym kolorze. Jest tam też sporej wielkości pestka. Ani pestki, ani skóry nie jadamy. Zawsze wybierajmy awokado dojrzałe, czyli z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką. Z takiego owocu, jeśli tylko dodamy przyprawy, cytrynę i odrobinę oliwy, zrobimy wspaniałą pastę na chleb. Dobrze będzie smakowała sałatka z pokrojonym w plastry awokado, czy koktajl z krewetek. Awokado świetnie sprawdzi się także jako dodatek do mięs.