Jak jeść te egzotyczne owoce?

Często boimy się po nie sięgać, ponieważ zwyczajnie nie wiemy jak je jeść. Obierać czy jeść ze skórką? Jadać na surowo, a może lepiej najpierw poddać obróbce termicznej?

Obraz

/ 8Egzotyczne smaki i kształty

Obraz
© Thinkstock

Uśmiechają się do nas ze straganów w supermarketach i sklepach spożywczych. Kolorowe, egzotyczne, o dziwnych kształtach i nazwach. Często boimy się po nie sięgać, ponieważ zwyczajnie nie wiemy jak je jeść. Obierać czy jeść ze skórką? Jadać na surowo, a może lepiej najpierw poddać obróbce termicznej? Z czym najlepiej smakują - z mięsem czy wyłącznie jako dodatek do deserów? Krótko mówiąc, strach przed nowym wielu z nas nawet w sklepie potrafi paraliżować, a szkoda.

Liczi
Czasami zwane jest też chińską śliwką lub bliźniarką smaczną. W rejonie Kambodży, Wietnamu i Filipin owoc ten jest znany od ponad 4 tysięcy lat. Jego ojczyzną są południowe Chiny. Dzisiaj uprawia się go też w wielu krajach o ciepłym klimacie.
Niektórym przypomina truskawki lub maliny. Soczyste i słodkie owoce o miękkiej, chropowatej i czerwonawej skórce, po obraniu spożywa się na surowo. Wyśmienicie smakują jako dodatek do sałatek owocowych oraz napojów alkoholowych. Z dodatkiem liczi można też przygotować pyszne dania mięsne i rybne. Liczi możemy też kupić w puszkach, w słodkiej zalewie.

/ 8Papaja

Obraz
© Thinkstock

Papaja przywędrowała do Europy z Ameryki Środkowej, głównie dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Kształtem przypomina dużą gruszkę, kolor może mieć różny - skórka niedojrzałej papai jest zielona, ale z czasem staje się żółto - pomarańczowa, miąższ jest różowy. W środku znajdziemy czarne, okrągłe nasiona, które choć gorzkawe, są jadalne. Jednak nie zajmujmy się pestkami, najważniejszy jest smak tego, co pod skórką. Desery i sałatki owocowe z dodatkiem papai będą smakowały wyśmienicie. Warto zrobić z papai pikantny chutney (gęsty sos używany w kuchni indyjskiej). Ten owoc może też być wspaniałym dodatkiem do szynki czy krabów.

/ 8Mango

Obraz
© Thinkstock

Niezwykły i oryginalny smak sprawił, że owoc mango często nazywany jest owocem bogów. W Indiach, skąd pochodzi, tradycja uprawy sięga 4 tys. lat. To imponujący wynik.
Dziś możemy znaleźć mango w naszych sklepach. Wybierając, najlepiej zdecydować się na owoc dosyć miękki. Gdy kupimy twardą sztukę, będziemy musieli odczekać kilka dni, aż owoc stanie się gotowy do spożycia. Co zrobić z dojrzałym mango? Można zwyczajnie obrać je ze skórki, pokroić w plasterki i jeść. Można serwować owoc w sałatkach lub jako dodatek do mięs. Pomysłów na serwowanie mango jest wiele.

/ 8Świeże figi

Obraz
© Thinkstock

Znamy je głównie jako zasuszone owoce, sprzedawane w plastikowych opakowaniach. Często zaliczamy je do owoców kandyzowanych, które wykorzystujemy do bożonarodzeniowych ciast. Ale figi można też jeść inaczej. Tam gdzie rosną, podaje się je głównie na surowo. W naszych sklepach też pojawiają się świeże, piękne, okrągłe i soczyste owoce. Smakują wybornie, pod warunkiem, że nie są podsuszone. Warto zwracać na to uwagę. Można je jeść na wiele sposobów. Wyśmienite są bez dodatków, jedzone ze skórką. Można podawać je w sałatkach, a nawet na gorąco, jako dodatek do lodów lub nawet mięs.

/ 8Karambola

Obraz
© Thinkstock

Wygląda dziwnie, a kiedy ją przepołowisz, twoim oczom ukaże się... gwiazda. Dlatego warto kroić te owoce w plastry i podawać w ten najprostszy sposób. Karambola, nazywana też oksomianem pospolitym, charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Jest bardzo soczysta. Można ją jeść w całości, ze skórką i nasionami. Z czym najlepiej smakuje? Zwykle jada się karambole z innymi owocami, choć świetnie sprawdzają się w sałatkach, z mięsami i rybami. Na słodko wybornie smakują w deserach. Można je też suszyć, kandyzować, robić z nich dżemy i inne przetwory.
Jednak jeśli nie polubimy smaku karamboli, warto przekrojonym owocem ozdabiać inne dania. Z pewnością zaimponujemy znajomym.

/ 8Granat

Obraz
© Thinkstock

Ten owoc ma wielką siłę. Przypomina jabłko o twardej skorupie, pod którą znajdziemy rubinowe ziarenka o cudownych właściwościach. Już w starożytności chińska medycyna uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. Dziś wiemy, że owoc posiada duże ilości rzadkich przeciwutleniaczy i czynników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Granat można jeść na wiele sposobów. Po przekrojeniu wystarczy wydobyć z niego soczyste ziarenka i jeść na surowo. Świetnie nadaje się na sok lub jako dodatek do sałatek i mięs.

/ 8Świeży ananas

Obraz
© Thinkstock

Smak ananasa znają niemal wszyscy, jednak zwykle jest to pokrojony w plastry owoc, wyciągnięty ze słodkiej zalewy w puszce. A przecież ananas w puszce nie rośnie. Świeży bez problemu zakupimy w sklepach. Warto sięgać po ten owoc, ponieważ posiada wiele cennych składników o dobroczynnym działaniu dla naszego zdrowia, wspomaga również odchudzanie. Wybierając świeżego ananasa, zwróćmy uwagę na liście - powinny być jędrne i zielone. Zapach natomiast ma być słodkawy, a skóra miękka. Taki owoc po usunięciu liści, obraniu i wycięciu łykowatego środka jest wspaniałym dodatkiem do dań na zimno i na gorąco. Desery, sałatki, mięsa, ryby... to, do czego dodamy ananasa, zależy jedynie od naszej fantazji.

/ 8Awokado

Obraz
© Thinkstock

Choć w naszych sklepach pojawiło się wiele lat temu, jeszcze nie wszyscy odkryli możliwości awokado. A szkoda, ponieważ to zdrowy owoc o wszechstronnym zastosowaniu. W kuchni daje wiele możliwości. Po przekrojeniu zielonego awokado, naszym oczom ukaże się miąższ w pistacjowym kolorze. Jest tam też sporej wielkości pestka. Ani pestki, ani skóry nie jadamy. Zawsze wybierajmy awokado dojrzałe, czyli z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką. Z takiego owocu, jeśli tylko dodamy przyprawy, cytrynę i odrobinę oliwy, zrobimy wspaniałą pastę na chleb. Dobrze będzie smakowała sałatka z pokrojonym w plastry awokado, czy koktajl z krewetek. Awokado świetnie sprawdzi się także jako dodatek do mięs.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca