Trwa ładowanie...

Jak dobrać wino do wielkanocnych potraw? To prostsze niż ci się wydaje

Dobra kuchnia nie może obejść się bez dobrego wina jako towarzysza potraw. Wielkanocny stół jest pod tym względem wymagający i trudny. Wybór wina do świątecznego śniadania, jajek czy żurku nie jest wcale oczywisty. Ale na wszystko są sposoby! O konkretne propozycje poprosiliśmy krakowski Dom Wina, jednego z najstarszych polskich importerów i dystrybutorów win i alkoholi mocnych.

Jak dobrać wino do wielkanocnych potraw?Jak dobrać wino do wielkanocnych potraw?Źródło: 123RF
d47p1ze
d47p1ze

Śniadanie – pierwsze wyzwanie!

Wielkanocne śniadanie tym różni się od tego codziennego, że jest zwykle późniejsze i zdecydowanie obfitsze. W zasadzie to posiłek innej kategorii, bo bliżej mu do brunchu.

Wyzwaniem dla foodpairingu jest wielość i różnorodność potraw. Można sobie z tym poradzić przygotowując 3 wina. Zaczynamy od szampana! To wciąż w Polsce wino niedoceniane pod względem doboru do potraw. Szampan radzi sobie z szerokim asortymentem dań na zimno, bowiem cechuje go wyraźna kwasowość i mineralność, który to duet dobrze poradzi sobie z sałatkami i sosami z dodatkiem octu i majonezu.

Zdecydowany aromat dojrzałych "musiaków" podbija smak wędlin, nawet tych wędzonych lub długo dojrzewających. Szampan ma jeszcze tę zaletę, że odświeża usta, więc jego łyk przygotowuje nas na zmianę dania. Szampany powstają tylko w Szampanii, a charakteryzuje je smak nie do podrobienia! Świetną propozycją są np. wina z domu szampańskiego Devaux. Pożądany efekt uzyskamy już z podstawowym Leonced’Albe Spécial Réserve Brut lub Champagne Devaux Augusta, a jeśli budżet nam pozawala, to polecamy Champagne Devaux CuvéeD 5Ans d’Age, czyli taki dojrzewający 5 lat w butelce nad osadem z drożdży.

Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Jajko i żur – zadanie specjalne

Niestety szampan nie da rady jajkom na twardo i żurkowi. Tu na pomoc przyjdzie nam sherry fino np. słynne Tío Pepe. Nie mylmy sherry z cherry! Sherry jest winem wytrawnym, wzmacnianym o bardzo skomplikowanej metodzie produkcji. W Polsce wciąż mało popularne, choć ostatnio coraz modniejsze w barach jako składnik koktajli.

d47p1ze

Coś na bardzo długie śniadanie

Jeżeli śniadanie będzie się przedłużało, a na stole zaczną pojawiać się tłuste wędliny, pasztety, boczki itp., warto zawołać na pomoc "kawalerię", czyli wina czerwone. Dobrze sprawdzą się takie o wyższej kwasowości i wyraźnej owocowości np. Lyngrove Reserve Cabernet Sauvignonz Afryki Południowej. Idealne na polski stół są też wina austriackie np. od mnichów z klasztoru Stift Klosterneuburg. Świetny będzieich Zweigelt lub Blaufränkisch!

A co się tyczy słodyczy

Nie ma świąt wielkanocnych bez wypieków z dodatkiem rodzynek, kandyzowanych owoców, maku i innych bakalii. Wina deserowe fantastycznie układają się ze słodyczami. Choć mamy ich szeroki wybór, to najlepsze będą wina wzmacniane takie jak sherry, madera czy porto. Z tym ostatnim trzeba uważać na tanie marketowe warianty, bo znajdziemy w nich niewiele więcej poza cukrem. Królem porto jest Fonseca, madery – Blandys, a sherry – González Byass. Każdy z tych producentów ma szeroką gamę win i są dobrze opisane na stronach internetowych wraz z sugestiami foodpairingowymi.

Jeżeli ktoś zdecyduje się podać ciasta nieco lżejsze, na bazie sera lub śmietany, takie jak ambasador, sernik lub wielkanocna pascha, to dobrym rozwiązaniem będzie słodki, lecz niezbyt ciężki tokaj late harvest np. z winiarni Grand Tokaj.

Wielkanoc wieczorem

Jeśli przetrawimy długie śniadanie i desery jest szansa, że zgłodniejemy wieczorem. W przypadku wieczornego posiłku nasza tradycja nie narzuca nam gotowych rozwiązań kulinarnych. Możemy podać np. pieczonego kurczaka lub indyka z żurawiną i gruszką, które doskonale uzupełni leżakowane w beczce chardonnay, np. langwedockie La Camarie Sainte Chardonnay.

d47p1ze

W przypadku podawania gęsiny lub kaczki warto sięgnąć po wino z odmiany pinot noir. Jeżeli potrawa będzie odpowiednio intensywna, pieczona jak należy, z dużą ilością przypraw i tłuszczu, to możemy zafundować sobie coś pełniejszego – choćby chilijskie carménère w klasie rezerwy np. Tarichú Carménère Reserva.

Coś na trawienie

Obecność wina pomaga organizmowi poradzić sobie z nadmiarem dobroci, ale na koniec ucztowania, już po posiłku, i tak dobrze jest sięgnąć po jakiś digestif. W tej roli znakomicie sprawdzi się kieliszek Pieprzowej z kolekcji rzemieślniczych wódek Dwór Sieraków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d47p1ze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj