Jak dobrać wino do wielkanocnych potraw? To prostsze niż ci się wydaje

Dobra kuchnia nie może obejść się bez dobrego wina jako towarzysza potraw. Wielkanocny stół jest pod tym względem wymagający i trudny. Wybór wina do świątecznego śniadania, jajek czy żurku nie jest wcale oczywisty. Ale na wszystko są sposoby! O konkretne propozycje poprosiliśmy krakowski Dom Wina, jednego z najstarszych polskich importerów i dystrybutorów win i alkoholi mocnych.

WielkanocJak dobrać wino do wielkanocnych potraw?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Śniadanie – pierwsze wyzwanie!

Wielkanocne śniadanie tym różni się od tego codziennego, że jest zwykle późniejsze i zdecydowanie obfitsze. W zasadzie to posiłek innej kategorii, bo bliżej mu do brunchu.

Wyzwaniem dla foodpairingu jest wielość i różnorodność potraw. Można sobie z tym poradzić przygotowując 3 wina. Zaczynamy od szampana! To wciąż w Polsce wino niedoceniane pod względem doboru do potraw. Szampan radzi sobie z szerokim asortymentem dań na zimno, bowiem cechuje go wyraźna kwasowość i mineralność, który to duet dobrze poradzi sobie z sałatkami i sosami z dodatkiem octu i majonezu.

Zdecydowany aromat dojrzałych "musiaków" podbija smak wędlin, nawet tych wędzonych lub długo dojrzewających. Szampan ma jeszcze tę zaletę, że odświeża usta, więc jego łyk przygotowuje nas na zmianę dania. Szampany powstają tylko w Szampanii, a charakteryzuje je smak nie do podrobienia! Świetną propozycją są np. wina z domu szampańskiego Devaux. Pożądany efekt uzyskamy już z podstawowym Leonced’Albe Spécial Réserve Brut lub Champagne Devaux Augusta, a jeśli budżet nam pozawala, to polecamy Champagne Devaux CuvéeD 5Ans d’Age, czyli taki dojrzewający 5 lat w butelce nad osadem z drożdży.

Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Jajko i żur – zadanie specjalne

Niestety szampan nie da rady jajkom na twardo i żurkowi. Tu na pomoc przyjdzie nam sherry fino np. słynne Tío Pepe. Nie mylmy sherry z cherry! Sherry jest winem wytrawnym, wzmacnianym o bardzo skomplikowanej metodzie produkcji. W Polsce wciąż mało popularne, choć ostatnio coraz modniejsze w barach jako składnik koktajli.

Coś na bardzo długie śniadanie

Jeżeli śniadanie będzie się przedłużało, a na stole zaczną pojawiać się tłuste wędliny, pasztety, boczki itp., warto zawołać na pomoc "kawalerię", czyli wina czerwone. Dobrze sprawdzą się takie o wyższej kwasowości i wyraźnej owocowości np. Lyngrove Reserve Cabernet Sauvignonz Afryki Południowej. Idealne na polski stół są też wina austriackie np. od mnichów z klasztoru Stift Klosterneuburg. Świetny będzieich Zweigelt lub Blaufränkisch!

A co się tyczy słodyczy

Nie ma świąt wielkanocnych bez wypieków z dodatkiem rodzynek, kandyzowanych owoców, maku i innych bakalii. Wina deserowe fantastycznie układają się ze słodyczami. Choć mamy ich szeroki wybór, to najlepsze będą wina wzmacniane takie jak sherry, madera czy porto. Z tym ostatnim trzeba uważać na tanie marketowe warianty, bo znajdziemy w nich niewiele więcej poza cukrem. Królem porto jest Fonseca, madery – Blandys, a sherry – González Byass. Każdy z tych producentów ma szeroką gamę win i są dobrze opisane na stronach internetowych wraz z sugestiami foodpairingowymi.

Jeżeli ktoś zdecyduje się podać ciasta nieco lżejsze, na bazie sera lub śmietany, takie jak ambasador, sernik lub wielkanocna pascha, to dobrym rozwiązaniem będzie słodki, lecz niezbyt ciężki tokaj late harvest np. z winiarni Grand Tokaj.

Wielkanoc wieczorem

Jeśli przetrawimy długie śniadanie i desery jest szansa, że zgłodniejemy wieczorem. W przypadku wieczornego posiłku nasza tradycja nie narzuca nam gotowych rozwiązań kulinarnych. Możemy podać np. pieczonego kurczaka lub indyka z żurawiną i gruszką, które doskonale uzupełni leżakowane w beczce chardonnay, np. langwedockie La Camarie Sainte Chardonnay.

W przypadku podawania gęsiny lub kaczki warto sięgnąć po wino z odmiany pinot noir. Jeżeli potrawa będzie odpowiednio intensywna, pieczona jak należy, z dużą ilością przypraw i tłuszczu, to możemy zafundować sobie coś pełniejszego – choćby chilijskie carménère w klasie rezerwy np. Tarichú Carménère Reserva.

Coś na trawienie

Obecność wina pomaga organizmowi poradzić sobie z nadmiarem dobroci, ale na koniec ucztowania, już po posiłku, i tak dobrze jest sięgnąć po jakiś digestif. W tej roli znakomicie sprawdzi się kieliszek Pieprzowej z kolekcji rzemieślniczych wódek Dwór Sieraków.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz