WAŻNE
TERAZ

Prokuratura działa ws. Ziobry. Jest postanowienie po decyzji Sejmu

Jak dobrać wino do wielkanocnych potraw? To prostsze niż ci się wydaje

Dobra kuchnia nie może obejść się bez dobrego wina jako towarzysza potraw. Wielkanocny stół jest pod tym względem wymagający i trudny. Wybór wina do świątecznego śniadania, jajek czy żurku nie jest wcale oczywisty. Ale na wszystko są sposoby! O konkretne propozycje poprosiliśmy krakowski Dom Wina, jednego z najstarszych polskich importerów i dystrybutorów win i alkoholi mocnych.

WielkanocJak dobrać wino do wielkanocnych potraw?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Śniadanie – pierwsze wyzwanie!

Wielkanocne śniadanie tym różni się od tego codziennego, że jest zwykle późniejsze i zdecydowanie obfitsze. W zasadzie to posiłek innej kategorii, bo bliżej mu do brunchu.

Wyzwaniem dla foodpairingu jest wielość i różnorodność potraw. Można sobie z tym poradzić przygotowując 3 wina. Zaczynamy od szampana! To wciąż w Polsce wino niedoceniane pod względem doboru do potraw. Szampan radzi sobie z szerokim asortymentem dań na zimno, bowiem cechuje go wyraźna kwasowość i mineralność, który to duet dobrze poradzi sobie z sałatkami i sosami z dodatkiem octu i majonezu.

Zdecydowany aromat dojrzałych "musiaków" podbija smak wędlin, nawet tych wędzonych lub długo dojrzewających. Szampan ma jeszcze tę zaletę, że odświeża usta, więc jego łyk przygotowuje nas na zmianę dania. Szampany powstają tylko w Szampanii, a charakteryzuje je smak nie do podrobienia! Świetną propozycją są np. wina z domu szampańskiego Devaux. Pożądany efekt uzyskamy już z podstawowym Leonced’Albe Spécial Réserve Brut lub Champagne Devaux Augusta, a jeśli budżet nam pozawala, to polecamy Champagne Devaux CuvéeD 5Ans d’Age, czyli taki dojrzewający 5 lat w butelce nad osadem z drożdży.

Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Jajko i żur – zadanie specjalne

Niestety szampan nie da rady jajkom na twardo i żurkowi. Tu na pomoc przyjdzie nam sherry fino np. słynne Tío Pepe. Nie mylmy sherry z cherry! Sherry jest winem wytrawnym, wzmacnianym o bardzo skomplikowanej metodzie produkcji. W Polsce wciąż mało popularne, choć ostatnio coraz modniejsze w barach jako składnik koktajli.

Coś na bardzo długie śniadanie

Jeżeli śniadanie będzie się przedłużało, a na stole zaczną pojawiać się tłuste wędliny, pasztety, boczki itp., warto zawołać na pomoc "kawalerię", czyli wina czerwone. Dobrze sprawdzą się takie o wyższej kwasowości i wyraźnej owocowości np. Lyngrove Reserve Cabernet Sauvignonz Afryki Południowej. Idealne na polski stół są też wina austriackie np. od mnichów z klasztoru Stift Klosterneuburg. Świetny będzieich Zweigelt lub Blaufränkisch!

A co się tyczy słodyczy

Nie ma świąt wielkanocnych bez wypieków z dodatkiem rodzynek, kandyzowanych owoców, maku i innych bakalii. Wina deserowe fantastycznie układają się ze słodyczami. Choć mamy ich szeroki wybór, to najlepsze będą wina wzmacniane takie jak sherry, madera czy porto. Z tym ostatnim trzeba uważać na tanie marketowe warianty, bo znajdziemy w nich niewiele więcej poza cukrem. Królem porto jest Fonseca, madery – Blandys, a sherry – González Byass. Każdy z tych producentów ma szeroką gamę win i są dobrze opisane na stronach internetowych wraz z sugestiami foodpairingowymi.

Jeżeli ktoś zdecyduje się podać ciasta nieco lżejsze, na bazie sera lub śmietany, takie jak ambasador, sernik lub wielkanocna pascha, to dobrym rozwiązaniem będzie słodki, lecz niezbyt ciężki tokaj late harvest np. z winiarni Grand Tokaj.

Wielkanoc wieczorem

Jeśli przetrawimy długie śniadanie i desery jest szansa, że zgłodniejemy wieczorem. W przypadku wieczornego posiłku nasza tradycja nie narzuca nam gotowych rozwiązań kulinarnych. Możemy podać np. pieczonego kurczaka lub indyka z żurawiną i gruszką, które doskonale uzupełni leżakowane w beczce chardonnay, np. langwedockie La Camarie Sainte Chardonnay.

W przypadku podawania gęsiny lub kaczki warto sięgnąć po wino z odmiany pinot noir. Jeżeli potrawa będzie odpowiednio intensywna, pieczona jak należy, z dużą ilością przypraw i tłuszczu, to możemy zafundować sobie coś pełniejszego – choćby chilijskie carménère w klasie rezerwy np. Tarichú Carménère Reserva.

Coś na trawienie

Obecność wina pomaga organizmowi poradzić sobie z nadmiarem dobroci, ale na koniec ucztowania, już po posiłku, i tak dobrze jest sięgnąć po jakiś digestif. W tej roli znakomicie sprawdzi się kieliszek Pieprzowej z kolekcji rzemieślniczych wódek Dwór Sieraków.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika