Jajko ma dwa żółtka? Mało kto wie, co to naprawdę oznacza

Chcesz wbić jajko do jajecznicy i twoim oczom ukazują się dwa żółtka? Można to uznać za szczęśliwy traf, bo taka sytuacja zdecydowanie nie jest codziennością. Zobacz, skąd pod skorupką bierze się dodatkowa porcja żółtka.

Podwójne żółtko w jajkuPodwójne żółtko w jajku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podwójne żółtko w jajku może budzić konsternację. Nie jest to jednak wynik genetycznych modyfikacji ani rezultat karmienia kur antybiotykami, a całkiem naturalne zjawisko. Jeśli trafisz na takie jajko, nie musisz się go obawiać, a potraktować jako gratis od kury. Na dodatek wyjdzie ci to na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koreańskie placuszki warzywne. Sprawdzą się na obiad lub kolację

Skąd się biorą dwa żółtka?

Podwójne, a nawet potrójne żółtka najczęściej pojawiają się u młodych niosek, które dopiero rozpoczynają okres składania jaj, lub u kur, które zbliżają się do końca tego okresu. Jest to związane z wahaniami hormonalnymi, które wpływają na funkcjonowanie układu rozrodczego ptaka. W wyniku tych zmian, w czasie owulacji może dojść do uwolnienia co najmniej dwóch komórek jajowych jednocześnie, co prowadzi do powstania jajka z dwoma żółtkami.

Jajko z podwójnym żółtkiem
Jajko z podwójnym żółtkiem © Adobe Stock | Dumitru

Czy jajko z dwoma żółtkami jest bezpieczne?

Jajka z dwoma żółtkami są w pełni bezpieczne do spożycia. Nie różnią się one wartością odżywczą od zwykłych jajek, a wręcz mogą być postrzegane jako "bonus" - w końcu żółtko to najcenniejsza część jajka, bogata w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały.

Dwa żółtka w jajku to podwójna porcja smaku i wartości odżywczych. Żółtka są źródłem wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów, które są ważne dla układu krążenia, oraz karotenoidów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Regularne spożywanie jaj, ze szczególnym uwzględnieniem żółtek, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Czy można "wyprodukować" jajka z dwoma żółtkami?

Amerykańscy naukowcy próbowali stworzyć kury, które znosiłyby jajka z większą ilością żółtek, ale okazało się to niemożliwe. Powstawanie jajek z dwoma żółtkami jest naturalnym procesem, którego nie można sztucznie kontrolować.

Podsumowując, jajko z dwoma żółtkami to naturalne zjawisko, które nie jest związane z żadnymi szkodliwymi czynnikami. To po prostu "prezent" od natury, który możemy cieszyć się bez obaw o nasze zdrowie.

Wybrane dla Ciebie
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥