Trwa ładowanie...
porady
EWM
Dzisiaj, 12 lutego 2025, 15:00

Jajko ma dwa żółtka? Mało kto wie, co to naprawdę oznacza

Chcesz wbić jajko do jajecznicy i twoim oczom ukazują się dwa żółtka? Można to uznać za szczęśliwy traf, bo taka sytuacja zdecydowanie nie jest codziennością. Zobacz, skąd pod skorupką bierze się dodatkowa porcja żółtka.

Podwójne żółtko w jajkuPodwójne żółtko w jajkuŹródło: Adobe Stock
dwj5tnu
dwj5tnu

Podwójne żółtko w jajku może budzić konsternację. Nie jest to jednak wynik genetycznych modyfikacji ani rezultat karmienia kur antybiotykami, a całkiem naturalne zjawisko. Jeśli trafisz na takie jajko, nie musisz się go obawiać, a potraktować jako gratis od kury. Na dodatek wyjdzie ci to na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koreańskie placuszki warzywne. Sprawdzą się na obiad lub kolację

Skąd się biorą dwa żółtka?

Podwójne, a nawet potrójne żółtka najczęściej pojawiają się u młodych niosek, które dopiero rozpoczynają okres składania jaj, lub u kur, które zbliżają się do końca tego okresu. Jest to związane z wahaniami hormonalnymi, które wpływają na funkcjonowanie układu rozrodczego ptaka. W wyniku tych zmian, w czasie owulacji może dojść do uwolnienia co najmniej dwóch komórek jajowych jednocześnie, co prowadzi do powstania jajka z dwoma żółtkami.

Jajko z podwójnym żółtkiem Adobe Stock
Jajko z podwójnym żółtkiemŹródło: Adobe Stock, fot: Dumitru

Czy jajko z dwoma żółtkami jest bezpieczne?

Jajka z dwoma żółtkami są w pełni bezpieczne do spożycia. Nie różnią się one wartością odżywczą od zwykłych jajek, a wręcz mogą być postrzegane jako "bonus" - w końcu żółtko to najcenniejsza część jajka, bogata w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały.

dwj5tnu

Dwa żółtka w jajku to podwójna porcja smaku i wartości odżywczych. Żółtka są źródłem wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów, które są ważne dla układu krążenia, oraz karotenoidów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Regularne spożywanie jaj, ze szczególnym uwzględnieniem żółtek, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Czy można "wyprodukować" jajka z dwoma żółtkami?

Amerykańscy naukowcy próbowali stworzyć kury, które znosiłyby jajka z większą ilością żółtek, ale okazało się to niemożliwe. Powstawanie jajek z dwoma żółtkami jest naturalnym procesem, którego nie można sztucznie kontrolować.

Podsumowując, jajko z dwoma żółtkami to naturalne zjawisko, które nie jest związane z żadnymi szkodliwymi czynnikami. To po prostu "prezent" od natury, który możemy cieszyć się bez obaw o nasze zdrowie.

dwj5tnu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwj5tnu
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj