Jajka zapiekane z fetą i pomidorami
Jajka zapiekane z fetą i pomidorami to świetny pomysł na wiosenne śniadanie. Przygotowuje się je łatwo i szybko, mogą także znaleźć się na wielkanocnym stole. Możesz je także doprawić i udekorować według uznania. Tak, aby każdy domownik był zadowolony.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki suszonego oregano
- 1/2 łyżki suszonej bazylii
- 5 pomidorów
- 2 kromki wiejskiego chleba
- 6 jajek
- 1 kostka sera feta
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Przepis
1. Na głębokiej patelni smażymy na oliwie czosnek z oregano i bazylią.
Przepis
2. Wrzucamy pomidory i smażymy przez dwie minuty.
Przepis
3. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Przepis
4. Wbijamy jajka.
Przepis
5. Na wierzchu rozkładamy ser feta.
Przepis
6. Patelnię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na około 5 minut.
Przepis
7. Podajemy z wiejskim chlebem.
Przepis
Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl