Pasta jajeczna na trzy sposoby. Sprawdzony patent na pożywne śniadanie

Rano liczy się każda minuta. nie każdy ma więc czas na gotowanie owsianki lub smażenie pankejków. Wtedy z pomocą przychodzi pasta jajeczna. Można ją przygotować dzień wcześniej, a rano jedynie rozsmarować na chrupiących grzankach. Najprostszy przepis to jedynie trzy składniki - jajka, majonez lub jogurt naturalny i szczypiorek. Warto jednak urozmaicić tę klasyczna recepturę. Zobaczcie nasze propozycje.

Pasta jajecznaPasta jajeczna poleca się na śniadanie
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Lepszą alternatywą jest domowa pasta. Jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Wybierzmy jajka dobrej jakości od kur z wolnego wybiegu. Ugotujmy je dzień wcześniej. Rano wystarczy je zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem i połączyć z ulubionymi dodatkami. Mogą to być surowe lub gotowane warzywa – brokuły, groszek, marchewka, kiszony ogórek, suszone pomidory, podduszone na maśle pieczarki, szczypiorek, natka, koperek.

Do pasty możemy też dodać ugotowanego lub pieczonego kurczaka, szynkę, wędzonego łososia czy makrelę. Jajka dobrze komponują się też z twarogiem, fetą czy oscypkiem. Do tego przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi, majeranek, cząber. Spoiwem, które połączy składniki oraz nada paście kremowej konsystencji, może być majonez, śmietana lub jogurt wymieszany z musztardą.

Pasta jajeczna. Sposób na szybkie śniadanie

Pasta jajeczna z szynką

Składniki:

  • kilka plasterków szynki
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • niewielki pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ugotowania jaj na twardo.
  2. Szynkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Jajka pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj musztardę, majonez i dopraw do smaku. Wymieszaj i gotowe!

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą

Składniki:

  • wędzona makrela
  • mała cebula
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je i pokrój w kostkę.
  2. Oddziel kawałki mięsa od skóry i ości, dodaj je do jajek.
  3. Poszatkuj szczypiorek, a cebulę pokrój w kostkę i dodaj je do pozostałych składników.
  4. Dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku i wszytko wymieszaj.

Kolorowa pasta jajeczna

  • 2 łyżki żółtego startego sera
  • 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane
  • ogórek kiszony
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2 łyżki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ogórka i paprykę pokrój w drobną kostkę.
  2. Natkę pietruszki posiekaj.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj śmietanę i dopraw. Wymieszaj i gotowe.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja