Pasta jajeczna na trzy sposoby. Sprawdzony patent na pożywne śniadanie
Rano liczy się każda minuta. nie każdy ma więc czas na gotowanie owsianki lub smażenie pankejków. Wtedy z pomocą przychodzi pasta jajeczna. Można ją przygotować dzień wcześniej, a rano jedynie rozsmarować na chrupiących grzankach. Najprostszy przepis to jedynie trzy składniki - jajka, majonez lub jogurt naturalny i szczypiorek. Warto jednak urozmaicić tę klasyczna recepturę. Zobaczcie nasze propozycje.
Lepszą alternatywą jest domowa pasta. Jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Wybierzmy jajka dobrej jakości od kur z wolnego wybiegu. Ugotujmy je dzień wcześniej. Rano wystarczy je zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem i połączyć z ulubionymi dodatkami. Mogą to być surowe lub gotowane warzywa – brokuły, groszek, marchewka, kiszony ogórek, suszone pomidory, podduszone na maśle pieczarki, szczypiorek, natka, koperek.
Do pasty możemy też dodać ugotowanego lub pieczonego kurczaka, szynkę, wędzonego łososia czy makrelę. Jajka dobrze komponują się też z twarogiem, fetą czy oscypkiem. Do tego przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi, majeranek, cząber. Spoiwem, które połączy składniki oraz nada paście kremowej konsystencji, może być majonez, śmietana lub jogurt wymieszany z musztardą.
Pasta jajeczna. Sposób na szybkie śniadanie
Pasta jajeczna z szynką
Składniki:
- kilka plasterków szynki
- 3 łyżki groszku konserwowego
- 5 jajek
- 2 ząbki czosnku
- niewielki pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zacznij od ugotowania jaj na twardo.
- Szynkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Jajka pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem.
- Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj musztardę, majonez i dopraw do smaku. Wymieszaj i gotowe!
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą
Składniki:
- wędzona makrela
- mała cebula
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je i pokrój w kostkę.
- Oddziel kawałki mięsa od skóry i ości, dodaj je do jajek.
- Poszatkuj szczypiorek, a cebulę pokrój w kostkę i dodaj je do pozostałych składników.
- Dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku i wszytko wymieszaj.
Kolorowa pasta jajeczna
- 2 łyżki żółtego startego sera
- 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane
- ogórek kiszony
- kawałek czerwonej papryki
- 2 łyżki śmietany
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ogórka i paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj śmietanę i dopraw. Wymieszaj i gotowe.