Pasta jajeczna na trzy sposoby. Sprawdzony patent na pożywne śniadanie

Rano liczy się każda minuta. nie każdy ma więc czas na gotowanie owsianki lub smażenie pankejków. Wtedy z pomocą przychodzi pasta jajeczna. Można ją przygotować dzień wcześniej, a rano jedynie rozsmarować na chrupiących grzankach. Najprostszy przepis to jedynie trzy składniki - jajka, majonez lub jogurt naturalny i szczypiorek. Warto jednak urozmaicić tę klasyczna recepturę. Zobaczcie nasze propozycje.

Pasta jajecznaPasta jajeczna poleca się na śniadanie
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Lepszą alternatywą jest domowa pasta. Jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Wybierzmy jajka dobrej jakości od kur z wolnego wybiegu. Ugotujmy je dzień wcześniej. Rano wystarczy je zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem i połączyć z ulubionymi dodatkami. Mogą to być surowe lub gotowane warzywa – brokuły, groszek, marchewka, kiszony ogórek, suszone pomidory, podduszone na maśle pieczarki, szczypiorek, natka, koperek.

Do pasty możemy też dodać ugotowanego lub pieczonego kurczaka, szynkę, wędzonego łososia czy makrelę. Jajka dobrze komponują się też z twarogiem, fetą czy oscypkiem. Do tego przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi, majeranek, cząber. Spoiwem, które połączy składniki oraz nada paście kremowej konsystencji, może być majonez, śmietana lub jogurt wymieszany z musztardą.

Pasta jajeczna. Sposób na szybkie śniadanie

Pasta jajeczna z szynką

Składniki:

  • kilka plasterków szynki
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • niewielki pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ugotowania jaj na twardo.
  2. Szynkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Jajka pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj musztardę, majonez i dopraw do smaku. Wymieszaj i gotowe!

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą

Składniki:

  • wędzona makrela
  • mała cebula
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je i pokrój w kostkę.
  2. Oddziel kawałki mięsa od skóry i ości, dodaj je do jajek.
  3. Poszatkuj szczypiorek, a cebulę pokrój w kostkę i dodaj je do pozostałych składników.
  4. Dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku i wszytko wymieszaj.

Kolorowa pasta jajeczna

  • 2 łyżki żółtego startego sera
  • 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane
  • ogórek kiszony
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2 łyżki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ogórka i paprykę pokrój w drobną kostkę.
  2. Natkę pietruszki posiekaj.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj śmietanę i dopraw. Wymieszaj i gotowe.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości