Co zrobić z kurkami? Pięć smakowitych pomysłów

Jesień w Polsce kojarzy się między innymi z grzybami. Po gorącym lecie przyszła pora deszczów i grzyby pojawiają się w lasach, parkach i na polach. Jednymi z najbardziej popularnych i lubianych ze względu na swój smak i aromat gatunków jest kurka, czyli pieprznik jadalny.

KurkiKurki to jedne z najsmaczniejszych leśnych grzybów
Źródło zdjęć: © 123RF

Żółte, lekko pikantne kurki możemy wykorzystywać na wiele sposobów, ale najlepiej wybierać takie przepisy, by nie zabić specyficznego smaku tych grzybów. Kurki nie potrzebują wyrazistego towarzystwa, same w sobie są doskonałe. Oto kilka naszych propozycji na dania z tymi grzybami.

Zupa kurkowa

Zupy grzybowe to stała pozycja w polskiej kuchni. Możemy do nich wykorzystywać praktycznie wszystkie grzyby jadalne, ale kurki nadają się idealnie. Potrzebujemy: marchewkę, pietruszkę, pora, selera, kilka ziemniaków, dwie szklanki kurek, koperek, śmietanę słodką, oliwę, sól i pieprz.

Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy grzyby i warzywa, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Wlewamy śmietanę i dodajemy posiekany koperek. Gotowe.

Jak szybko i skutecznie oczyścić kurki?

Jajecznica z kurkami

Kurki i jajka to połączenie znakomite. To świetny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Składniki: szklanka kurek, cebula, jajka, sól, pieprz i masło.

Kurki i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kilka minut grzyby i cebulę. Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem i podajemy na gorąco.

Sos kurkowy do makaronu

Makaron z sosem kurkowym to potrawa bardzo smaczna i prosta do przygotowania. Potrzebujemy: dwie szklanki kurek, cebulę, dwa ząbki czosnku, natkę pietruszki, słodką śmietanę, bulion warzywny, masło, sól i pieprz.

Kurki myjemy dokładnie, cebulę i czosnek siekamy drobno. W garnku rozgrzewamy masło, smażymy cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, a gdy puszczą wodę zalewamy wszystko bulionem. Gdy płyn się zredukuje, dodajemy posiekaną natkę, wlewamy śmietanę i doprawiamy sporą ilością pieprzu i szczyptą soli. Dodajemy sos do ugotowanego makaronu i danie gotowe.

Kurki
© 123RF

Grzanki z kurkami

Nigdy nie wyrzucajmy chleba! Jeśli mamy go za dużo i boimy się jego zmarnowania, zróbmy grzanki. Potrzebujemy: kilka kromek chleba, masło, szklankę kurek, kawałek mozzarelli, koperek, sól i pieprz.

Chleb smarujemy masłem. Kurki myjemy i kroimy dość drobno. Grzyby układamy na chlebie, posypujemy koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy plasterki mozzarelli. Grzanki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 6-7 minut.

Sałatka z kurkami

Kurki idealnie nadają się do szybkiego marynowania, a w takiej formie są świetne jako przekąska lub składnik smacznej sałatki. Potrzebne nam będą: dwie szklanki kurek, szklanka octu, szklanka wody, pół szklanki cukru, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, cebula, liść laurowy, marchewka, natka pietruszki.

Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier i przyprawy, gotujemy marynatę, aż cukier się rozpuści. Do ciepłej jeszcze wrzucamy grzyby, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną na plasterki marchew. Marynujemy grzyby i warzywa dwie-trzy godziny, wyjmujemy je z marynaty, doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy posiekaną natką i podajemy z pieczywem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów