Co zrobić z kurkami? Pięć smakowitych pomysłów
Jesień w Polsce kojarzy się między innymi z grzybami. Po gorącym lecie przyszła pora deszczów i grzyby pojawiają się w lasach, parkach i na polach. Jednymi z najbardziej popularnych i lubianych ze względu na swój smak i aromat gatunków jest kurka, czyli pieprznik jadalny.
Żółte, lekko pikantne kurki możemy wykorzystywać na wiele sposobów, ale najlepiej wybierać takie przepisy, by nie zabić specyficznego smaku tych grzybów. Kurki nie potrzebują wyrazistego towarzystwa, same w sobie są doskonałe. Oto kilka naszych propozycji na dania z tymi grzybami.
Zupa kurkowa
Zupy grzybowe to stała pozycja w polskiej kuchni. Możemy do nich wykorzystywać praktycznie wszystkie grzyby jadalne, ale kurki nadają się idealnie. Potrzebujemy: marchewkę, pietruszkę, pora, selera, kilka ziemniaków, dwie szklanki kurek, koperek, śmietanę słodką, oliwę, sól i pieprz.
Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy grzyby i warzywa, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Wlewamy śmietanę i dodajemy posiekany koperek. Gotowe.
Jak szybko i skutecznie oczyścić kurki?
Jajecznica z kurkami
Kurki i jajka to połączenie znakomite. To świetny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Składniki: szklanka kurek, cebula, jajka, sól, pieprz i masło.
Kurki i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kilka minut grzyby i cebulę. Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem i podajemy na gorąco.
Sos kurkowy do makaronu
Makaron z sosem kurkowym to potrawa bardzo smaczna i prosta do przygotowania. Potrzebujemy: dwie szklanki kurek, cebulę, dwa ząbki czosnku, natkę pietruszki, słodką śmietanę, bulion warzywny, masło, sól i pieprz.
Kurki myjemy dokładnie, cebulę i czosnek siekamy drobno. W garnku rozgrzewamy masło, smażymy cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, a gdy puszczą wodę zalewamy wszystko bulionem. Gdy płyn się zredukuje, dodajemy posiekaną natkę, wlewamy śmietanę i doprawiamy sporą ilością pieprzu i szczyptą soli. Dodajemy sos do ugotowanego makaronu i danie gotowe.
Grzanki z kurkami
Nigdy nie wyrzucajmy chleba! Jeśli mamy go za dużo i boimy się jego zmarnowania, zróbmy grzanki. Potrzebujemy: kilka kromek chleba, masło, szklankę kurek, kawałek mozzarelli, koperek, sól i pieprz.
Chleb smarujemy masłem. Kurki myjemy i kroimy dość drobno. Grzyby układamy na chlebie, posypujemy koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy plasterki mozzarelli. Grzanki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 6-7 minut.
Sałatka z kurkami
Kurki idealnie nadają się do szybkiego marynowania, a w takiej formie są świetne jako przekąska lub składnik smacznej sałatki. Potrzebne nam będą: dwie szklanki kurek, szklanka octu, szklanka wody, pół szklanki cukru, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, cebula, liść laurowy, marchewka, natka pietruszki.
Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier i przyprawy, gotujemy marynatę, aż cukier się rozpuści. Do ciepłej jeszcze wrzucamy grzyby, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną na plasterki marchew. Marynujemy grzyby i warzywa dwie-trzy godziny, wyjmujemy je z marynaty, doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy posiekaną natką i podajemy z pieczywem.