Trwa ładowanie...

Jagodzianki jeszcze lepsze niż z cukierni. Sprawdzony przepis

Uwielbiane przez Polaków jagodzianki w sezonie letnim świecą triumfy w lokalnych cukierniach. Czy jednak jesteśmy pewni, że znajdują się w nich jagody? Dlatego, aby mieć pewność z jakich składników jest nasz wypiek, najlepiej przygotować go samodzielnie w domu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na domowe jagodzianki.

Jagodzianki jeszcze lepsze niż z cukierni. Sprawdzony przepisŹródło: 123RF
d1v4j1g
d1v4j1g

Jagody to owoce, które kojarzą nam się z wakacjami. Spotykamy je w lesie podczas grzybobrania, a także w miastach na lokalnych straganach. Nic dziwnego, że pachnące drożdżowe bułeczki ze słodkim jagodowym nadzieniem również wywołują w nas pozytywne skojarzenia. W końcu lato to czas beztroski i pięknej, słonecznej pogody. Jagody i aromatyczne jagodzianki w cukierniach są więc nieodłącznym elementem w tym czasie.

Dziennikarze serwisu WP Finanse sprawdzili co sprzedają warszawskie cukiernie. Efekty są zaskakujące. Jak podaje serwis,nie wszystkie bułki sprzedawane jako jagodzianki faktycznie nimi są. Jak to możliwe? Jak wskazują autorzy tekstu, w niektórych cukierniach na terenie Warszawy sprzedawane są "jagodzianki" z nadzieniem z amerykańskich borówek. Czasem z kolei do jagód dodaje się inne, tańsze na rynku owoce np. czarne porzeczki. Jak tłumaczy w rozmowie z dziennikarzami WP Leszek Truskolawski, prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP, coraz częściej występuje także zjawisko dodawania skrobi modyfikowanej do owoców.

Czym więc różnią się jagody od zastępujących je borówek? Odpowiedź na to pytanie może być zaskakująca. Otóż, oficjalna nazwa borówki amerykańskiej to borówka wysoka. Z kolei popularna w Polsce jagoda to... borówka czarna. Oba owoce należą do tej samej rodziny wrzosowatych. Różnią się od siebie przede wszystkim wielkością i kolorem. Ponadto jagody zawierają w sobie więcej soku. Zarówno owoce pochodzące z Ameryki, jak i te znane w Europie i Azji, posiadają wiele cennych właściwości. Są m.in. cennym źródłem witamin i przeciwutleniaczy.

Uwielbiane przez Polaków jagodzianki w sezonie letnim świecą triumfy w lokalnych cukierniach. Czy jednak jesteśmy pewni, że znajdują się w nich jagody? 123RF
Uwielbiane przez Polaków jagodzianki w sezonie letnim świecą triumfy w lokalnych cukierniach. Czy jednak jesteśmy pewni, że znajdują się w nich jagody? Źródło: 123RF

Nie zawsze jednak musimy martwić się, czy jagodzianki, które kupujemy w cukierni są prawdziwe. Z łatwością przygotujemy je samodzielnie w domu. Dzięki temu będziemy mieć pewność z jakich produktów zostały zrobione. Warto to zrobić w sezonie letnim, gdy jagody są świeże i łatwo dostępne. Wypróbujcie nasz przepis.

Przepis na jagodzianki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 g cukru kryształu
  • 125 g cukru pudru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 300 g jagód
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • woda

Przygotowanie: do drożdży dodajemy mleko, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Gdy drożdże zaczną "pracować" łączymy je z mąką i solą. W oddzielnej misce miksujemy żółtka, jajko, cukier (100g) i cukier waniliowy, po czym dodajemy mąkę, drożdże i masło. Następnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Jagody mieszamy z cukrem (25 g). Z ciasta formujemy kulki i zostawić na 15 minut. Na środek każdej z nich kładziemy jagody i zalepiamy. Jagodzianki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut. Cukier puder mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody i smarujemy nim wierzch jagodzianek. Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1v4j1g
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1v4j1g
Więcej tematów