Jagodzianki jeszcze lepsze niż z cukierni. Sprawdzony przepis

Uwielbiane przez Polaków jagodzianki w sezonie letnim świecą triumfy w lokalnych cukierniach. Czy jednak jesteśmy pewni, że znajdują się w nich jagody? Dlatego, aby mieć pewność z jakich składników jest nasz wypiek, najlepiej przygotować go samodzielnie w domu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na domowe jagodzianki.

Zamiast kupować jagodzianki, upiecz je w domu
Źródło zdjęć: © 123RF

Jagody to owoce, które kojarzą nam się z wakacjami. Spotykamy je w lesie podczas grzybobrania, a także w miastach na lokalnych straganach. Nic dziwnego, że pachnące drożdżowe bułeczki ze słodkim jagodowym nadzieniem również wywołują w nas pozytywne skojarzenia. W końcu lato to czas beztroski i pięknej, słonecznej pogody. Jagody i aromatyczne jagodzianki w cukierniach są więc nieodłącznym elementem w tym czasie.

Dziennikarze serwisu WP Finanse sprawdzili co sprzedają warszawskie cukiernie. Efekty są zaskakujące. Jak podaje serwis,nie wszystkie bułki sprzedawane jako jagodzianki faktycznie nimi są. Jak to możliwe? Jak wskazują autorzy tekstu, w niektórych cukierniach na terenie Warszawy sprzedawane są "jagodzianki" z nadzieniem z amerykańskich borówek. Czasem z kolei do jagód dodaje się inne, tańsze na rynku owoce np. czarne porzeczki. Jak tłumaczy w rozmowie z dziennikarzami WP Leszek Truskolawski, prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP, coraz częściej występuje także zjawisko dodawania skrobi modyfikowanej do owoców.

Czym więc różnią się jagody od zastępujących je borówek? Odpowiedź na to pytanie może być zaskakująca. Otóż, oficjalna nazwa borówki amerykańskiej to borówka wysoka. Z kolei popularna w Polsce jagoda to... borówka czarna. Oba owoce należą do tej samej rodziny wrzosowatych. Różnią się od siebie przede wszystkim wielkością i kolorem. Ponadto jagody zawierają w sobie więcej soku. Zarówno owoce pochodzące z Ameryki, jak i te znane w Europie i Azji, posiadają wiele cennych właściwości. Są m.in. cennym źródłem witamin i przeciwutleniaczy.

Uwielbiane przez Polaków jagodzianki w sezonie letnim świecą triumfy w lokalnych cukierniach. Czy jednak jesteśmy pewni, że znajdują się w nich jagody?
© 123RF

Nie zawsze jednak musimy martwić się, czy jagodzianki, które kupujemy w cukierni są prawdziwe. Z łatwością przygotujemy je samodzielnie w domu. Dzięki temu będziemy mieć pewność z jakich produktów zostały zrobione. Warto to zrobić w sezonie letnim, gdy jagody są świeże i łatwo dostępne. Wypróbujcie nasz przepis.

Przepis na jagodzianki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 g cukru kryształu
  • 125 g cukru pudru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 300 g jagód
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • woda

Przygotowanie: do drożdży dodajemy mleko, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Gdy drożdże zaczną "pracować" łączymy je z mąką i solą. W oddzielnej misce miksujemy żółtka, jajko, cukier (100g) i cukier waniliowy, po czym dodajemy mąkę, drożdże i masło. Następnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Jagody mieszamy z cukrem (25 g). Z ciasta formujemy kulki i zostawić na 15 minut. Na środek każdej z nich kładziemy jagody i zalepiamy. Jagodzianki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut. Cukier puder mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody i smarujemy nim wierzch jagodzianek. Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯