Jagody goji — wspaniałe superfood, które pokochasz
Mają niecałe 2 cm długości. To pomarańczowo-czerwone kulki, o słodko-kwaśnym smaku, od którego wielu nie może się uwolnić. Jak podkreśla Ewelina Klimek, specjalistka produktowa z ekobazaru Arkana Smaku: "Jagody goji to istna bomba witaminowa. Zaliczane do kategorii superfood, towarzyszą mieszkańcom krajów azjatyckich od ponad 2000 lat. U nas cieszą się coraz większą popularnością. Wzbogacają codzienną dietę, pomagają utrzymać organizm w zdrowiu i dodają posiłkom ciekawego smaku. Wybiera je bardzo wielu naszych klientów".
Jakie właściwości mają jagody goji? Do czego warto je wykorzystywać? I czy faktycznie to super owoc, który jest remedium na wszystko?
Jagody goji — czym są?
Pochodzą z Chin, jednak obecnie uprawiane są również w Mongolii, na Tajwanie oraz w Tybecie. Jagody goji to owoce kolcowoju chińskiego, niewielkiego rozłożystego krzewu, który kwitnie latem aż do późnej jesieni. Mają czerwony kolor, są podłużne, mięsiste, o atrakcyjnym smaku. W Polsce możemy je spotkać w postaci suszonej lub sproszkowanej. Zawierają ogrom składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i mikroelementów korzystnych dla naszego zdrowia.
Warto wiedzieć, że świeże owoce goji są bogatsze w substancje odżywcze. Jednak uprawa w krajach azjatyckich nie ułatwia ich transportu. Możemy jednak zakupić sadzonki krzewu i uprawiać go w swoim ogrodzie. Dzięki temu zapewnimy sobie dostęp do świeżych owoców. Ma to szczególne znaczenie w przypadku witaminy C, która szybko się utlenia. W suszonych jagodach goji jest ich o wiele mniej niż w świeżych.
Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej
Dietetyk Michał Kasprzyk dodaje: "Z punktu widzenia dietetyka goji to zdrowy i wygodny dodatek w kuchni, który pomaga dobrze zbilansować posiłki. Chociażby taka z pozoru mało widowiskowa owsianka z suszonymi jagodami goji to prawdziwy majstersztyk! Wystarczy pomyśleć o żelazie, cynku, selenie, czy mającym wielkie znaczenie w budowaniu naszej odporności beta-glukanie — a to wszystko w jednej niepozornej miseczce…"
Suszone jagody goji — co zawierają?
Jagody goji to świetne źródło witamin z grupy B, w tym witaminy B1, B2 oraz B6, koniecznych do utrzymania w zdrowej kondycji układu nerwowego i krwionośnego. Dodatkowo w tych niewielkich czerwonych, pomarszczonych owocach znajdziemy witaminę E, czyli witaminę młodości, a także żelazo, selen, cynk, wapń i fosfor. To wszystko sprawia, że jagody goji warto włączyć do swojej diety.
Są one dość mocno kaloryczne - mają bowiem prawie 370 kcal w 100 gramach owoców, jednak spożywane z umiarem wpłyną korzystnie na stan naszych narządów wewnętrznych, skóry i włosów.
Dodatkowo owoce goji wzbogacone są w błonnik, który zapewnia uczucie sytości i reguluje działanie układu pokarmowego, a także są źródłem aż 19 aminokwasów, w tym tryptofanu, który wpływa na produkcję hormonu szczęścia.
Prozdrowotne właściwości jagód goji
O leczniczych właściwościach jagód goji można długo opowiadać. Przede wszystkim regularne spożywanie tych niewielkich owoców poprawia nasz wzrok. Dzieje się tak dzięki obecności beta-karotenu, a także luteiny oraz zeaksantyny. Te składniki chronią siatkówkę oka - również przed działaniem promieni słonecznych. To jednak nie jedyne właściwości.
Jagody mają kluczowe znaczenie dla zwiększenia odporności naszych organizmów, co zostało udowodnione badaniami. Po 30 dniach spożywania owoców goji stwierdzono u badanych osób zwiększenie ilości komórek odpornościowych. Efektem ubocznym była też znaczna poprawa samopoczucia.
Obecność przeciwutleniaczy, takich jak witamina C czy E sprawia, że jagody goji opóźniają procesy starzenia. Skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, przywracając blask skórze i minimalizując widoczność zmarszczek. A dodatkowo:
- obniżają poziom glukozy we krwi;
- usprawniają trawienie, dzięki błonnikowi, który działa jak szczoteczka w naszych jelitach;utrzymują właściwy poziom cholesterolu;
- chronią przed nowotworami;
- wspomagają regenerację wątroby;
- poprawiają pamięć i koncentrację.
Jednocześnie pamiętajmy, aby nie spożywać ich w nadmiarze. Wystarczy około 12 gramów dziennie. Nadmiar może wywołać efekt przeczyszczający. Dodatkowo nie poleca się spożywania goji kobietom w ciąży oraz karmiącym - nie znane jest bowiem ich działanie. Przewiduje się, że mogą one powodować skurcze macicy. W niektórych przypadkach owoce mogą wywoływać reakcje alergiczne w postaci pokrzywki czy problemów z oddychaniem.
Jak wykorzystać jagody goji w kuchni?
Ich wykorzystanie jest praktycznie nieograniczone i zależy od wyobraźni osoby w kuchni. Wiola Lis z ekocentrum Arkana Smaku dodaje: "Sprawdzą się jako perfekcyjny dodatek do wszelkiego rodzaju śniadań, w tym naleśników, owsianki z owocami czy jaglanki. Warto dodać je do jogurtu naturalnego, a także stworzyć z nimi smoothie. Należy jednak pamiętać o ich wcześniejszym namoczeniu, gdyż suche owoce są trudne do blendowania".
Jagody goji sprawdzą się również w deserach. Będą nie tylko pięknie ozdabiać ciasta i lody, ale także dodadzą im smaku i wzbogacą składnikami odżywczymi. Możemy je dodać również do klasycznej owocowo-warzywnej sałatki, jeśli lubimy oryginalne połączenia smakowe.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby z tych niewielkich czerwonych owoców stworzyć smaczny i orzeźwiający napój. Może to być herbatka na zimno lub ciepło, warto także skusić się na wina lub nalewki przygotowane z jagód goji.
Informacje o autorze
Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.