Jagody goji — wspaniałe superfood, które pokochasz

Mają niecałe 2 cm długości. To pomarańczowo-czerwone kulki, o słodko-kwaśnym smaku, od którego wielu nie może się uwolnić. Jak podkreśla Ewelina Klimek, specjalistka produktowa z ekobazaru Arkana Smaku: "Jagody goji to istna bomba witaminowa. Zaliczane do kategorii superfood, towarzyszą mieszkańcom krajów azjatyckich od ponad 2000 lat. U nas cieszą się coraz większą popularnością. Wzbogacają codzienną dietę, pomagają utrzymać organizm w zdrowiu i dodają posiłkom ciekawego smaku. Wybiera je bardzo wielu naszych klientów".

Jagody gojiJagody mają kluczowe znaczenie dla zwiększenia odporności naszych organizmów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Katarzyna Gileta

Jakie właściwości mają jagody goji? Do czego warto je wykorzystywać? I czy faktycznie to super owoc, który jest remedium na wszystko?

Jagody goji — czym są?

Pochodzą z Chin, jednak obecnie uprawiane są również w Mongolii, na Tajwanie oraz w Tybecie. Jagody goji to owoce kolcowoju chińskiego, niewielkiego rozłożystego krzewu, który kwitnie latem aż do późnej jesieni. Mają czerwony kolor, są podłużne, mięsiste, o atrakcyjnym smaku. W Polsce możemy je spotkać w postaci suszonej lub sproszkowanej. Zawierają ogrom składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i mikroelementów korzystnych dla naszego zdrowia.

Warto wiedzieć, że świeże owoce goji są bogatsze w substancje odżywcze. Jednak uprawa w krajach azjatyckich nie ułatwia ich transportu. Możemy jednak zakupić sadzonki krzewu i uprawiać go w swoim ogrodzie. Dzięki temu zapewnimy sobie dostęp do świeżych owoców. Ma to szczególne znaczenie w przypadku witaminy C, która szybko się utlenia. W suszonych jagodach goji jest ich o wiele mniej niż w świeżych.

Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej

Dietetyk Michał Kasprzyk dodaje: "Z punktu widzenia dietetyka goji to zdrowy i wygodny dodatek w kuchni, który pomaga dobrze zbilansować posiłki. Chociażby taka z pozoru mało widowiskowa owsianka z suszonymi jagodami goji to prawdziwy majstersztyk! Wystarczy pomyśleć o żelazie, cynku, selenie, czy mającym wielkie znaczenie w budowaniu naszej odporności beta-glukanie — a to wszystko w jednej niepozornej miseczce…"

Suszone jagody goji — co zawierają?

Jagody goji to świetne źródło witamin z grupy B, w tym witaminy B1, B2 oraz B6, koniecznych do utrzymania w zdrowej kondycji układu nerwowego i krwionośnego. Dodatkowo w tych niewielkich czerwonych, pomarszczonych owocach znajdziemy witaminę E, czyli witaminę młodości, a także żelazo, selen, cynk, wapń i fosfor. To wszystko sprawia, że jagody goji warto włączyć do swojej diety.

Są one dość mocno kaloryczne - mają bowiem prawie 370 kcal w 100 gramach owoców, jednak spożywane z umiarem wpłyną korzystnie na stan naszych narządów wewnętrznych, skóry i włosów.

Dodatkowo owoce goji wzbogacone są w błonnik, który zapewnia uczucie sytości i reguluje działanie układu pokarmowego, a także są źródłem aż 19 aminokwasów, w tym tryptofanu, który wpływa na produkcję hormonu szczęścia.

Prozdrowotne właściwości jagód goji

O leczniczych właściwościach jagód goji można długo opowiadać. Przede wszystkim regularne spożywanie tych niewielkich owoców poprawia nasz wzrok. Dzieje się tak dzięki obecności beta-karotenu, a także luteiny oraz zeaksantyny. Te składniki chronią siatkówkę oka - również przed działaniem promieni słonecznych. To jednak nie jedyne właściwości.

Jagody mają kluczowe znaczenie dla zwiększenia odporności naszych organizmów, co zostało udowodnione badaniami. Po 30 dniach spożywania owoców goji stwierdzono u badanych osób zwiększenie ilości komórek odpornościowych. Efektem ubocznym była też znaczna poprawa samopoczucia.

Obecność przeciwutleniaczy, takich jak witamina C czy E sprawia, że jagody goji opóźniają procesy starzenia. Skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, przywracając blask skórze i minimalizując widoczność zmarszczek. A dodatkowo:

  • obniżają poziom glukozy we krwi;
  • usprawniają trawienie, dzięki błonnikowi, który działa jak szczoteczka w naszych jelitach;utrzymują właściwy poziom cholesterolu;
  • chronią przed nowotworami;
  • wspomagają regenerację wątroby;
  • poprawiają pamięć i koncentrację.

Jednocześnie pamiętajmy, aby nie spożywać ich w nadmiarze. Wystarczy około 12 gramów dziennie. Nadmiar może wywołać efekt przeczyszczający. Dodatkowo nie poleca się spożywania goji kobietom w ciąży oraz karmiącym - nie znane jest bowiem ich działanie. Przewiduje się, że mogą one powodować skurcze macicy. W niektórych przypadkach owoce mogą wywoływać reakcje alergiczne w postaci pokrzywki czy problemów z oddychaniem.

Jak wykorzystać jagody goji w kuchni?

Ich wykorzystanie jest praktycznie nieograniczone i zależy od wyobraźni osoby w kuchni. Wiola Lis z ekocentrum Arkana Smaku dodaje: "Sprawdzą się jako perfekcyjny dodatek do wszelkiego rodzaju śniadań, w tym naleśników, owsianki z owocami czy jaglanki. Warto dodać je do jogurtu naturalnego, a także stworzyć z nimi smoothie. Należy jednak pamiętać o ich wcześniejszym namoczeniu, gdyż suche owoce są trudne do blendowania".

Jagody goji sprawdzą się również w deserach. Będą nie tylko pięknie ozdabiać ciasta i lody, ale także dodadzą im smaku i wzbogacą składnikami odżywczymi. Możemy je dodać również do klasycznej owocowo-warzywnej sałatki, jeśli lubimy oryginalne połączenia smakowe.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby z tych niewielkich czerwonych owoców stworzyć smaczny i orzeźwiający napój. Może to być herbatka na zimno lub ciepło, warto także skusić się na wina lub nalewki przygotowane z jagód goji.

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

logo
logo © Arkana smaku
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane