Jagnięcina. Jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF

Żywieniowi eksperci często wymieniają jagnięcinę wśród najzdrowszych mięs. Mimo to owcze mięso nie pojawia się często na polskich stołach. Z kolei w innych zakątkach świata jagnięcina często jest jednym z podstawowych elementów lokalnych kuchni. Jesteście ciekawi jak jest przyrządzana w Indiach, we Włoszech i na Bliskim Wschodzie? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Właściwości jagnięciny

Obraz
© 123RF

Chwalona za składniki odżywcze, wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością kwasów tłuszczowych. Kwas linolowy charakteryzuje się działaniem antynowotworowym. Ponadto w jagnięcym mięsie (czyli owcy, która nie ukończyła 6 miesiąca życia) znajduje się też białko, witamina B oraz żelazo i cynk. Jagnięcina w Polsce nie jest dostępna w każdym sklepie. Obecnie możemy ją kupić w Lidlu. Kotleciki jagnięce z kością możemy kupić w cenie 9,90 złotych, goleń z kością za 3,49 złotych oraz mięso na gulasz w cenie 5,99 złotych za 100 g.

/ 6Jagnięcina w kuchni indyjskiej

Obraz
© 123RF

W kuchni indyjskiej, pełnej aromatycznych i pikantnych przypraw, spotkamy wiele potraw z wykorzystaniem jagnięciny. Jednym z nich jest _ tikka masala, czyli jagnięcina z jogurtem duszona w sosie pomidorowym i warzywami. Mięso owiec znajdziemy także w innych potrawach m.in. w _jalfrezi z warzywami, rogan josh, czyli mięsie duszonym w maśle ghee, w pulpetach z sosem – kofcie oraz jako składnik curry i gęstych zup.

/ 6Jagnięcina w kuchni arabskiej

Obraz
© 123RF

Jagnięcina jest jednym z podstawowych produktów w kuchni arabskiej, głównie na Bliskim Wschodzie. Przykładem takiej potrawy jest bamia, czyli duszona jagnięcina z okrą zwaną też piżmianem jadalnym. W tym regionie jagnięcinę często podaję się też z dodatkiem kardamonu – w picie jako arayess oraz w omlecie ejje.

/ 6Jagnięcina w kuchni greckiej

Obraz
© 123RF

W Grecji, podobnie jak w innych krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego, jagnięcina jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięs. Kokoretsi, tradycyjna potrawa z podrobów młodych owiec m.in. ze śledziony i serc, serwowana jest podczas Wielkanocy. Kleftiko to z kolei pieczona jagnięcina w ziołach i oliwie. Podawana jest zawsze z pieczonymi warzywami. Jej historia wiąże się z greckimi partyzantami, którzy podczas wojny z Turcją piekli mięso i warzywa w specjalnych jamach.

/ 6Jagnięcina w kuchni włoskiej

Obraz
© 123RF

We Włoszech, podobnie jak w Grecji, jagnięciny nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Pieczone jagnię z warzywami zazwyczaj podawane jest na świąteczny obiad. To, w jaki sposób podawane jest mięso, zależy od regionu Włoch. I tak, np. na Sycylii spotkamy_ l'agnello alla messinese_ z czarnymi oliwkami i owczym serem pecorino, w Lombardii l’agnello con carciofi e acciughe _z anchois i rozmarynem, w okolicach Bolonii _costolette di agnello, czyli żeberka w miodzie i oregano, a z kolei w Abruzji agnello cacio e uova – potrawkę z jagnięciny, sera pecorinoi jajek z dodatkiem rozmarynu, tymianku i ziaren jałowca.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu