Kupisz w dyskoncie
Żywieniowi eksperci często wymieniają jagnięcinę wśród najzdrowszych mięs. Mimo to owcze mięso nie pojawia się często na polskich stołach. Z kolei w innych zakątkach świata jagnięcina często jest jednym z podstawowych elementów lokalnych kuchni. Jesteście ciekawi jak jest przyrządzana w Indiach, we Włoszech i na Bliskim Wschodzie? Zapraszamy do naszej galerii.
Właściwości jagnięciny
Chwalona za składniki odżywcze, wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością kwasów tłuszczowych. Kwas linolowy charakteryzuje się działaniem antynowotworowym. Ponadto w jagnięcym mięsie (czyli owcy, która nie ukończyła 6 miesiąca życia) znajduje się też białko, witamina B oraz żelazo i cynk. Jagnięcina w Polsce nie jest dostępna w każdym sklepie. Obecnie możemy ją kupić w Lidlu. Kotleciki jagnięce z kością możemy kupić w cenie 9,90 złotych, goleń z kością za 3,49 złotych oraz mięso na gulasz w cenie 5,99 złotych za 100 g.
Jagnięcina w kuchni indyjskiej
W kuchni indyjskiej, pełnej aromatycznych i pikantnych przypraw, spotkamy wiele potraw z wykorzystaniem jagnięciny. Jednym z nich jest _ tikka masala, czyli jagnięcina z jogurtem duszona w sosie pomidorowym i warzywami. Mięso owiec znajdziemy także w innych potrawach m.in. w _jalfrezi z warzywami, rogan josh, czyli mięsie duszonym w maśle ghee, w pulpetach z sosem – kofcie oraz jako składnik curry i gęstych zup.
Jagnięcina w kuchni arabskiej
Jagnięcina jest jednym z podstawowych produktów w kuchni arabskiej, głównie na Bliskim Wschodzie. Przykładem takiej potrawy jest bamia, czyli duszona jagnięcina z okrą zwaną też piżmianem jadalnym. W tym regionie jagnięcinę często podaję się też z dodatkiem kardamonu – w picie jako arayess oraz w omlecie ejje.
Jagnięcina w kuchni greckiej
W Grecji, podobnie jak w innych krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego, jagnięcina jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięs. Kokoretsi, tradycyjna potrawa z podrobów młodych owiec m.in. ze śledziony i serc, serwowana jest podczas Wielkanocy. Kleftiko to z kolei pieczona jagnięcina w ziołach i oliwie. Podawana jest zawsze z pieczonymi warzywami. Jej historia wiąże się z greckimi partyzantami, którzy podczas wojny z Turcją piekli mięso i warzywa w specjalnych jamach.
Jagnięcina w kuchni włoskiej
We Włoszech, podobnie jak w Grecji, jagnięciny nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Pieczone jagnię z warzywami zazwyczaj podawane jest na świąteczny obiad. To, w jaki sposób podawane jest mięso, zależy od regionu Włoch. I tak, np. na Sycylii spotkamy_ l'agnello alla messinese_ z czarnymi oliwkami i owczym serem pecorino, w Lombardii l’agnello con carciofi e acciughe _z anchois i rozmarynem, w okolicach Bolonii _costolette di agnello, czyli żeberka w miodzie i oregano, a z kolei w Abruzji agnello cacio e uova – potrawkę z jagnięciny, sera pecorinoi jajek z dodatkiem rozmarynu, tymianku i ziaren jałowca.