Jagnięcina. Jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF

Żywieniowi eksperci często wymieniają jagnięcinę wśród najzdrowszych mięs. Mimo to owcze mięso nie pojawia się często na polskich stołach. Z kolei w innych zakątkach świata jagnięcina często jest jednym z podstawowych elementów lokalnych kuchni. Jesteście ciekawi jak jest przyrządzana w Indiach, we Włoszech i na Bliskim Wschodzie? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Właściwości jagnięciny

Obraz
© 123RF

Chwalona za składniki odżywcze, wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością kwasów tłuszczowych. Kwas linolowy charakteryzuje się działaniem antynowotworowym. Ponadto w jagnięcym mięsie (czyli owcy, która nie ukończyła 6 miesiąca życia) znajduje się też białko, witamina B oraz żelazo i cynk. Jagnięcina w Polsce nie jest dostępna w każdym sklepie. Obecnie możemy ją kupić w Lidlu. Kotleciki jagnięce z kością możemy kupić w cenie 9,90 złotych, goleń z kością za 3,49 złotych oraz mięso na gulasz w cenie 5,99 złotych za 100 g.

/ 6Jagnięcina w kuchni indyjskiej

Obraz
© 123RF

W kuchni indyjskiej, pełnej aromatycznych i pikantnych przypraw, spotkamy wiele potraw z wykorzystaniem jagnięciny. Jednym z nich jest _ tikka masala, czyli jagnięcina z jogurtem duszona w sosie pomidorowym i warzywami. Mięso owiec znajdziemy także w innych potrawach m.in. w _jalfrezi z warzywami, rogan josh, czyli mięsie duszonym w maśle ghee, w pulpetach z sosem – kofcie oraz jako składnik curry i gęstych zup.

/ 6Jagnięcina w kuchni arabskiej

Obraz
© 123RF

Jagnięcina jest jednym z podstawowych produktów w kuchni arabskiej, głównie na Bliskim Wschodzie. Przykładem takiej potrawy jest bamia, czyli duszona jagnięcina z okrą zwaną też piżmianem jadalnym. W tym regionie jagnięcinę często podaję się też z dodatkiem kardamonu – w picie jako arayess oraz w omlecie ejje.

/ 6Jagnięcina w kuchni greckiej

Obraz
© 123RF

W Grecji, podobnie jak w innych krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego, jagnięcina jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięs. Kokoretsi, tradycyjna potrawa z podrobów młodych owiec m.in. ze śledziony i serc, serwowana jest podczas Wielkanocy. Kleftiko to z kolei pieczona jagnięcina w ziołach i oliwie. Podawana jest zawsze z pieczonymi warzywami. Jej historia wiąże się z greckimi partyzantami, którzy podczas wojny z Turcją piekli mięso i warzywa w specjalnych jamach.

/ 6Jagnięcina w kuchni włoskiej

Obraz
© 123RF

We Włoszech, podobnie jak w Grecji, jagnięciny nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Pieczone jagnię z warzywami zazwyczaj podawane jest na świąteczny obiad. To, w jaki sposób podawane jest mięso, zależy od regionu Włoch. I tak, np. na Sycylii spotkamy_ l'agnello alla messinese_ z czarnymi oliwkami i owczym serem pecorino, w Lombardii l’agnello con carciofi e acciughe _z anchois i rozmarynem, w okolicach Bolonii _costolette di agnello, czyli żeberka w miodzie i oregano, a z kolei w Abruzji agnello cacio e uova – potrawkę z jagnięciny, sera pecorinoi jajek z dodatkiem rozmarynu, tymianku i ziaren jałowca.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca