Jadalne owady. Moda czy przyszłość naszej kuchni?

Świerszcze zamiast chipsów, koniki polne w sałatce, larwy mącznika oblane czekoladą – niewykluczone, że już niedługo takie przysmaki zagoszczą w naszym jadłospisie. Ludzkość musi pilnie poszukiwać alternatywy dla konwencjonalnej żywności. Mogą się nią stać owady, bogate w białko i inne cenne składniki odżywcze.

Jadalne owadyOwady są bardzo bogatym źródłem cennych składników odżywczych
Źródło zdjęć: © 123RF

W diecie człowieka owady goszczą od tysięcy lat. W Chinach, Japonii, Meksyku czy RPA koniki polne, szarańcze, termity, mrówki albo larwy jedwabników wciąż stanowią ceniony przysmak. Według szacunków FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) średnio 2 miliardy ludzi na całym świecie spożywa blisko 2 tysiące gatunków owadów.

Niewykluczone, że niedługo do takich specjałów będą musieli przekonać się również mieszkańcy innych regionów, w tym Europy. Wzrastające koszty produkcji zwierzęcej, błyskawicznie rosnąca liczba ludności, wyczerpywanie się zasobów świeżej wody, zmiany klimatu, zanieczyszczenie środowiska – to czynniki, które powodują konieczność poszukiwań alternatywnych źródeł żywności.

Hodowla owadów mniej negatywnie oddziałuje na środowisko, jest też wydajniejsza niż hodowla świń i krów. Nic dziwnego, że FAO już od kilku lat prowadzi badania dotyczące wykorzystania świerszczy czy termitów w żywieniu człowieka. Ich wyniki są obiecujące, okazuje się bowiem, iż owady kryją bogactwo cennych składników odżywczych, w tym białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy błonnika.

Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą

Największym problemem może być jednak przekonanie Europejczyków do jedzenia owadów. Choć niedawne badanie przeprowadzone wśród mieszkańców Trójmiasta przez Joannę Bartkowicz z Akademii Morskiej w Gdyni pokazuje zmianę w mentalności polskich konsumentów. Blisko 45 proc. ankietowanych mężczyzn i 34 proc. kobiet zadeklarowało chęć spożycia tradycyjnych potraw z dodatkiem owadów, w celu poprawy ich wartości odżywczych. Według połowy pytanych większa wiedza dotycząca owadów byłaby zachętą do ich konsumpcji.

Owady – wartości odżywcze

Nie ulega wątpliwości, że owady są bardzo bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Potwierdzają to informacje zamieszczone w pracy Pauliny Luizy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zatytułowanej "Charakterystyka owadów jadalnych jako źródła alternatywnego białka w ujęciu żywieniowym, środowiskowym oraz gospodarczym".

Świerszcze czy szarańcze w ponad 60 procentach składają się z białka, które cechuje podobna strawność do białka jaja i równie pełnowartościowego co białko mleka. Owady dostarczają szczególnie dużo treoniny, waliny oraz tyrozyny – aminokwasów, które m.in. wpływają na poprawę samopoczucia, zmniejszają stres, a nawet poprawiają pamięć.

Jadalne owady
© 123RF

Chrząszcze kryją w sobie także sporo tłuszczów, o składzie zbliżonym do ryb. Dominują w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL (co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia), wzmacniają odporność organizmu i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Owady jadalne dostarczają niewiele węglowodanów, są natomiast bogate w błonnik pod postacią chityny (pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspiera regenerację i rozrost komórek nerwowych, sprzyja utrzymaniu zdrowej wagi ciała). Mogą pochwalić się wysoką zawartością żelaza, cynku, miedzi, manganu i magnezu, a także witamin, zwłaszcza tiaminy oraz ryboflawiny.

Owady w kuchni

Mimo niewątpliwych walorów odżywczych owady na pewno nie zagoszczą zbyt szybko w polskiej kuchni. Warto jednak przekonać się, że mogą być ciekawym produktem spożywczym. Nie jest to trudne, ponieważ coraz więcej sklepów, szczególnie internetowych, oferuje tego typu specjały.

Zobacz też:

Na przykład larwy mącznika młynarka, które mają lekko orzechowy smak, porównywalny z nasionami słonecznika. Świetnie smakują po upieczeniu i oblaniu polewą czekoladową, dobrze komponują się również z przyprawami, takimi jak papryka lub curry, jako pikantna przekąska.

Ciekawym zamiennikiem słonych paluszków albo chipsów mogą być suszone świerszcze, które z powodzeniem wykorzystamy także jako składnik rozmaitych sałatek albo dodatek do pizzy czy zapiekanki.

W podobny sposób możemy też konsumować suszone koniki polne. Doprawione mieszanką wonnych ziół staną się pożywną przekąską albo smacznym dodatkiem do wielu potraw. Warto je też zmielić i taką "mączkę" wykorzystać do przygotowania pysznych ciasteczek.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita