Jadalne owady. Moda czy przyszłość naszej kuchni?

Świerszcze zamiast chipsów, koniki polne w sałatce, larwy mącznika oblane czekoladą – niewykluczone, że już niedługo takie przysmaki zagoszczą w naszym jadłospisie. Ludzkość musi pilnie poszukiwać alternatywy dla konwencjonalnej żywności. Mogą się nią stać owady, bogate w białko i inne cenne składniki odżywcze.

Jadalne owadyOwady są bardzo bogatym źródłem cennych składników odżywczych
Źródło zdjęć: © 123RF

W diecie człowieka owady goszczą od tysięcy lat. W Chinach, Japonii, Meksyku czy RPA koniki polne, szarańcze, termity, mrówki albo larwy jedwabników wciąż stanowią ceniony przysmak. Według szacunków FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) średnio 2 miliardy ludzi na całym świecie spożywa blisko 2 tysiące gatunków owadów.

Niewykluczone, że niedługo do takich specjałów będą musieli przekonać się również mieszkańcy innych regionów, w tym Europy. Wzrastające koszty produkcji zwierzęcej, błyskawicznie rosnąca liczba ludności, wyczerpywanie się zasobów świeżej wody, zmiany klimatu, zanieczyszczenie środowiska – to czynniki, które powodują konieczność poszukiwań alternatywnych źródeł żywności.

Hodowla owadów mniej negatywnie oddziałuje na środowisko, jest też wydajniejsza niż hodowla świń i krów. Nic dziwnego, że FAO już od kilku lat prowadzi badania dotyczące wykorzystania świerszczy czy termitów w żywieniu człowieka. Ich wyniki są obiecujące, okazuje się bowiem, iż owady kryją bogactwo cennych składników odżywczych, w tym białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy błonnika.

Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą

Największym problemem może być jednak przekonanie Europejczyków do jedzenia owadów. Choć niedawne badanie przeprowadzone wśród mieszkańców Trójmiasta przez Joannę Bartkowicz z Akademii Morskiej w Gdyni pokazuje zmianę w mentalności polskich konsumentów. Blisko 45 proc. ankietowanych mężczyzn i 34 proc. kobiet zadeklarowało chęć spożycia tradycyjnych potraw z dodatkiem owadów, w celu poprawy ich wartości odżywczych. Według połowy pytanych większa wiedza dotycząca owadów byłaby zachętą do ich konsumpcji.

Owady – wartości odżywcze

Nie ulega wątpliwości, że owady są bardzo bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Potwierdzają to informacje zamieszczone w pracy Pauliny Luizy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zatytułowanej "Charakterystyka owadów jadalnych jako źródła alternatywnego białka w ujęciu żywieniowym, środowiskowym oraz gospodarczym".

Świerszcze czy szarańcze w ponad 60 procentach składają się z białka, które cechuje podobna strawność do białka jaja i równie pełnowartościowego co białko mleka. Owady dostarczają szczególnie dużo treoniny, waliny oraz tyrozyny – aminokwasów, które m.in. wpływają na poprawę samopoczucia, zmniejszają stres, a nawet poprawiają pamięć.

Jadalne owady
© 123RF

Chrząszcze kryją w sobie także sporo tłuszczów, o składzie zbliżonym do ryb. Dominują w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL (co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia), wzmacniają odporność organizmu i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Owady jadalne dostarczają niewiele węglowodanów, są natomiast bogate w błonnik pod postacią chityny (pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspiera regenerację i rozrost komórek nerwowych, sprzyja utrzymaniu zdrowej wagi ciała). Mogą pochwalić się wysoką zawartością żelaza, cynku, miedzi, manganu i magnezu, a także witamin, zwłaszcza tiaminy oraz ryboflawiny.

Owady w kuchni

Mimo niewątpliwych walorów odżywczych owady na pewno nie zagoszczą zbyt szybko w polskiej kuchni. Warto jednak przekonać się, że mogą być ciekawym produktem spożywczym. Nie jest to trudne, ponieważ coraz więcej sklepów, szczególnie internetowych, oferuje tego typu specjały.

Zobacz też:

Na przykład larwy mącznika młynarka, które mają lekko orzechowy smak, porównywalny z nasionami słonecznika. Świetnie smakują po upieczeniu i oblaniu polewą czekoladową, dobrze komponują się również z przyprawami, takimi jak papryka lub curry, jako pikantna przekąska.

Ciekawym zamiennikiem słonych paluszków albo chipsów mogą być suszone świerszcze, które z powodzeniem wykorzystamy także jako składnik rozmaitych sałatek albo dodatek do pizzy czy zapiekanki.

W podobny sposób możemy też konsumować suszone koniki polne. Doprawione mieszanką wonnych ziół staną się pożywną przekąską albo smacznym dodatkiem do wielu potraw. Warto je też zmielić i taką "mączkę" wykorzystać do przygotowania pysznych ciasteczek.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce