Jadalne owady. Moda czy przyszłość naszej kuchni?

Świerszcze zamiast chipsów, koniki polne w sałatce, larwy mącznika oblane czekoladą – niewykluczone, że już niedługo takie przysmaki zagoszczą w naszym jadłospisie. Ludzkość musi pilnie poszukiwać alternatywy dla konwencjonalnej żywności. Mogą się nią stać owady, bogate w białko i inne cenne składniki odżywcze.

Jadalne owadyOwady są bardzo bogatym źródłem cennych składników odżywczych
Źródło zdjęć: © 123RF

W diecie człowieka owady goszczą od tysięcy lat. W Chinach, Japonii, Meksyku czy RPA koniki polne, szarańcze, termity, mrówki albo larwy jedwabników wciąż stanowią ceniony przysmak. Według szacunków FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) średnio 2 miliardy ludzi na całym świecie spożywa blisko 2 tysiące gatunków owadów.

Niewykluczone, że niedługo do takich specjałów będą musieli przekonać się również mieszkańcy innych regionów, w tym Europy. Wzrastające koszty produkcji zwierzęcej, błyskawicznie rosnąca liczba ludności, wyczerpywanie się zasobów świeżej wody, zmiany klimatu, zanieczyszczenie środowiska – to czynniki, które powodują konieczność poszukiwań alternatywnych źródeł żywności.

Hodowla owadów mniej negatywnie oddziałuje na środowisko, jest też wydajniejsza niż hodowla świń i krów. Nic dziwnego, że FAO już od kilku lat prowadzi badania dotyczące wykorzystania świerszczy czy termitów w żywieniu człowieka. Ich wyniki są obiecujące, okazuje się bowiem, iż owady kryją bogactwo cennych składników odżywczych, w tym białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy błonnika.

Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą

Największym problemem może być jednak przekonanie Europejczyków do jedzenia owadów. Choć niedawne badanie przeprowadzone wśród mieszkańców Trójmiasta przez Joannę Bartkowicz z Akademii Morskiej w Gdyni pokazuje zmianę w mentalności polskich konsumentów. Blisko 45 proc. ankietowanych mężczyzn i 34 proc. kobiet zadeklarowało chęć spożycia tradycyjnych potraw z dodatkiem owadów, w celu poprawy ich wartości odżywczych. Według połowy pytanych większa wiedza dotycząca owadów byłaby zachętą do ich konsumpcji.

Owady – wartości odżywcze

Nie ulega wątpliwości, że owady są bardzo bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Potwierdzają to informacje zamieszczone w pracy Pauliny Luizy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zatytułowanej "Charakterystyka owadów jadalnych jako źródła alternatywnego białka w ujęciu żywieniowym, środowiskowym oraz gospodarczym".

Świerszcze czy szarańcze w ponad 60 procentach składają się z białka, które cechuje podobna strawność do białka jaja i równie pełnowartościowego co białko mleka. Owady dostarczają szczególnie dużo treoniny, waliny oraz tyrozyny – aminokwasów, które m.in. wpływają na poprawę samopoczucia, zmniejszają stres, a nawet poprawiają pamięć.

Jadalne owady
© 123RF

Chrząszcze kryją w sobie także sporo tłuszczów, o składzie zbliżonym do ryb. Dominują w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL (co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia), wzmacniają odporność organizmu i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Owady jadalne dostarczają niewiele węglowodanów, są natomiast bogate w błonnik pod postacią chityny (pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspiera regenerację i rozrost komórek nerwowych, sprzyja utrzymaniu zdrowej wagi ciała). Mogą pochwalić się wysoką zawartością żelaza, cynku, miedzi, manganu i magnezu, a także witamin, zwłaszcza tiaminy oraz ryboflawiny.

Owady w kuchni

Mimo niewątpliwych walorów odżywczych owady na pewno nie zagoszczą zbyt szybko w polskiej kuchni. Warto jednak przekonać się, że mogą być ciekawym produktem spożywczym. Nie jest to trudne, ponieważ coraz więcej sklepów, szczególnie internetowych, oferuje tego typu specjały.

Zobacz też:

Na przykład larwy mącznika młynarka, które mają lekko orzechowy smak, porównywalny z nasionami słonecznika. Świetnie smakują po upieczeniu i oblaniu polewą czekoladową, dobrze komponują się również z przyprawami, takimi jak papryka lub curry, jako pikantna przekąska.

Ciekawym zamiennikiem słonych paluszków albo chipsów mogą być suszone świerszcze, które z powodzeniem wykorzystamy także jako składnik rozmaitych sałatek albo dodatek do pizzy czy zapiekanki.

W podobny sposób możemy też konsumować suszone koniki polne. Doprawione mieszanką wonnych ziół staną się pożywną przekąską albo smacznym dodatkiem do wielu potraw. Warto je też zmielić i taką "mączkę" wykorzystać do przygotowania pysznych ciasteczek.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany