Nie prześpij sezonu. Domowe syropy i nalewki – 5 łatwych przepisów

Wiosna to idealny czas na przygotowanie domowych syropów – naturalnego remedium na przeziębienie, kaszel, ból gardła, a także na odporność. Sprawdź, jakie ziołowe i roślinne syropy możesz z łatwością przygotować w domowym zaciszu.

Syrop z kwiatów bzuDomowe syropy są smaczne i zdrowe
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Domowe syropy i nalewki – syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu wzmacnia odporność, ale także uszczelnia żyły, działa napotnie i przeciwgorączkowo. Można go podawać dzieciom i dorosłym, bo to prawdziwa skarbnica zdrowia. Świetnie sprawdzi się przy przeziębieniu czy zapaleniu pęcherza moczowego.

Składniki:

  • ok. 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 2 kg cukru
  • 2 l wody
  • 2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę z cukrem, w międzyczasie opłukać kwiaty czarnego bzu i przełożyć je do dużego garnka.
  2. Wrzątkiem z rozpuszczonym cukrem zalać czarny bez i odstawić na ok. 10 godzin.
  3. Po upływie tego czasu przelać syrop do drugiego garnka przez gazę, a następnie zagotować.
  4. Dodać sok z wyciśniętych dwóch cytryn.
  5. Gorący syrop przelać do słoików, odstawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Przechowywać w ciemnym miejscu – syrop zachowa swe wartości nawet przez wiele miesięcy i nie zepsuje się dzięki wysokiej zawartości cukru.

Domowe syropy i nalewki – syrop z kwiatów forsycji

Forsycja to krzew o ozdobnych, żółtych kwiatach, który często widujemy na działkach i w przydomowych ogródkach. Kwitnie gęsto, ale krótko, warto więc skorzystać z dobrodziejstw forsycji, póki trwa sezon. Zawiera rutynę, flawonoidy, lignany czy saponiny, uszczelnia naczynia krwionośne i działa przeciwgorączkowo. Można jeść kwiaty forsycji w sałatkach, ale warto raczyć się także syropem, który będzie zdrowym i smakowitym dodatkiem do herbaty oraz deserów.

Składniki:

  • 2 szklanki kwiatów forsycji
  • 5 cytryn
  • 1 l wody
  • 300 ml miodu

Przygotowanie:

  1. Kwiaty forsycji zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
  2. Odcedzić przez gazę, a do wody dodać sok z wyciśniętych cytryn oraz miód.
  3. Wymieszać dokładnie, przelać do wyparzonych słoików, zakręcić dokładnie i odstawić w ciemne miejsce.

Syrop należy spożyć w ciągu 2 tygodni

Właściwości lecznicze forsycji

Domowe syropy i nalewki – syrop z liści brzozy

Wczesną wiosną zbiera się sok z brzozy – niestety sezon nań trwa krótko. Warto jednak wiedzieć, że ten życiodajny płyn przepływa nie tylko przez pień drzewa – można go znaleźć także w liściach. Dlatego warto przygotować na ich bazie syrop. Nieoceniony w problemach trawiennych, łagodzi dolegliwości jelitowe, a nawet niweluje wrzody żołądka. Zmniejsza ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej i może być stosowany pomocniczo w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych.

Składniki:

  • 30 dag młodych, jasnozielonych liści brzozy
  • 1 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Liście opłukać i zblendować lub posiekać bardzo drobno.
  2. Zalać wrzątkiem, nakryć i odstawić na co najmniej 12 godzin.
  3. Po upływie tego czasu odcedzić napar, a liście dokładnie wycisnąć.
  4. Wodę z sokiem zagotować, dodając cukier oraz sok z cytryny.
  5. Przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce – można pasteryzować, ale i bez tego syrop z brzozy powinien wytrzymać co najmniej kilka miesięcy.

Domowe syropy i nalewki – syrop z akacji

Robinia akacjowa, która ma intensywne pachnące, dorodne, białe kwiaty, wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Ma działanie przeciwzapalne, ale też żółciopędne i moczopędne. Syropem można słodzić napoje – w tym herbatę i lemoniadę, ciesząc się nie tylko wspaniałym letnim smakiem, ale i właściwościami oczyszczającymi rośliny.

Składniki:

  • 4 szklanki kwiatów akacji
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

  1. Kwiaty przebrać, pozbawiając gałązek, a następnie wyłożyć na papierze i pozostawić na kilka godzin, by wyszły z nich owady.
  2. Następnie przesypać do garnka lub dużego słoja i zalać syropem przygotowanym z zagotowanej z cukru i sokiem z cytryny wody.
  3. Zamieszać, przykryć szczelnie i odstawić na 48 godzin.
  4. Po upływie tego czasu przecedzić syrop do czystego naczynia, a następnie ponownie zagotować.
  5. Gorący syrop przelać do słoików bądź butelek, zakręcić szczelnie, a po ostygnięciu odstawić w ciemne, chłodne miejsce.

Domowe syropy i nalewki – nalewka z kwiatów kasztanowca

Wyciąg z kasztanowca stosowany jest w leczeniu między innymi żylaków, bo zawiera escynę, która ma działanie uszczelniające naczyń krwionośnych. Poza tym w kwiatach kasztanowca znajduje się kwercetyna, która obniża poziom złego cholesterolu. Nalewka z kwiatów kasztanowca pomaga więc chronić przed chorobami układu krwionośnego – zwłaszcza niweluje ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Składniki:

  • 2 szklanki kwiatów kasztanowca
  • 1 l wódki
  • opcjonalnie: 10 niedojrzałych kasztanów

Przygotowanie:

  1. Kwiaty przebrać i wyłożyć na papier na kilka godzin.
  2. Następnie posiekać bardzo drobno i zalać wódką.
  3. Można dodać posiekane, świeże kasztany i kilka łyżek miodu.
  4. Odstawić na około dwa tygodnie, a następnie przelać przez gazę do czystych butelek.
  5. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3-7 tygodni i spożywać po upływie tego czasu w ilości 10-20 kropli dziennie.
Nalewka z kwiatów kasztanowca
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm