Nie prześpij sezonu. Domowe syropy i nalewki – 5 łatwych przepisów
Wiosna to idealny czas na przygotowanie domowych syropów – naturalnego remedium na przeziębienie, kaszel, ból gardła, a także na odporność. Sprawdź, jakie ziołowe i roślinne syropy możesz z łatwością przygotować w domowym zaciszu.
Domowe syropy i nalewki – syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z czarnego bzu wzmacnia odporność, ale także uszczelnia żyły, działa napotnie i przeciwgorączkowo. Można go podawać dzieciom i dorosłym, bo to prawdziwa skarbnica zdrowia. Świetnie sprawdzi się przy przeziębieniu czy zapaleniu pęcherza moczowego.
Składniki:
- ok. 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 2 kg cukru
- 2 l wody
- 2 cytryny
Przygotowanie:
- Zagotować wodę z cukrem, w międzyczasie opłukać kwiaty czarnego bzu i przełożyć je do dużego garnka.
- Wrzątkiem z rozpuszczonym cukrem zalać czarny bez i odstawić na ok. 10 godzin.
- Po upływie tego czasu przelać syrop do drugiego garnka przez gazę, a następnie zagotować.
- Dodać sok z wyciśniętych dwóch cytryn.
- Gorący syrop przelać do słoików, odstawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Przechowywać w ciemnym miejscu – syrop zachowa swe wartości nawet przez wiele miesięcy i nie zepsuje się dzięki wysokiej zawartości cukru.
Domowe syropy i nalewki – syrop z kwiatów forsycji
Forsycja to krzew o ozdobnych, żółtych kwiatach, który często widujemy na działkach i w przydomowych ogródkach. Kwitnie gęsto, ale krótko, warto więc skorzystać z dobrodziejstw forsycji, póki trwa sezon. Zawiera rutynę, flawonoidy, lignany czy saponiny, uszczelnia naczynia krwionośne i działa przeciwgorączkowo. Można jeść kwiaty forsycji w sałatkach, ale warto raczyć się także syropem, który będzie zdrowym i smakowitym dodatkiem do herbaty oraz deserów.
Składniki:
- 2 szklanki kwiatów forsycji
- 5 cytryn
- 1 l wody
- 300 ml miodu
Przygotowanie:
- Kwiaty forsycji zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
- Odcedzić przez gazę, a do wody dodać sok z wyciśniętych cytryn oraz miód.
- Wymieszać dokładnie, przelać do wyparzonych słoików, zakręcić dokładnie i odstawić w ciemne miejsce.
Syrop należy spożyć w ciągu 2 tygodni
Właściwości lecznicze forsycji
Domowe syropy i nalewki – syrop z liści brzozy
Wczesną wiosną zbiera się sok z brzozy – niestety sezon nań trwa krótko. Warto jednak wiedzieć, że ten życiodajny płyn przepływa nie tylko przez pień drzewa – można go znaleźć także w liściach. Dlatego warto przygotować na ich bazie syrop. Nieoceniony w problemach trawiennych, łagodzi dolegliwości jelitowe, a nawet niweluje wrzody żołądka. Zmniejsza ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej i może być stosowany pomocniczo w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych.
Składniki:
- 30 dag młodych, jasnozielonych liści brzozy
- 1 l wody
- 0,5 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Liście opłukać i zblendować lub posiekać bardzo drobno.
- Zalać wrzątkiem, nakryć i odstawić na co najmniej 12 godzin.
- Po upływie tego czasu odcedzić napar, a liście dokładnie wycisnąć.
- Wodę z sokiem zagotować, dodając cukier oraz sok z cytryny.
- Przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce – można pasteryzować, ale i bez tego syrop z brzozy powinien wytrzymać co najmniej kilka miesięcy.
Domowe syropy i nalewki – syrop z akacji
Robinia akacjowa, która ma intensywne pachnące, dorodne, białe kwiaty, wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Ma działanie przeciwzapalne, ale też żółciopędne i moczopędne. Syropem można słodzić napoje – w tym herbatę i lemoniadę, ciesząc się nie tylko wspaniałym letnim smakiem, ale i właściwościami oczyszczającymi rośliny.
Składniki:
- 4 szklanki kwiatów akacji
- 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru
- sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
- Kwiaty przebrać, pozbawiając gałązek, a następnie wyłożyć na papierze i pozostawić na kilka godzin, by wyszły z nich owady.
- Następnie przesypać do garnka lub dużego słoja i zalać syropem przygotowanym z zagotowanej z cukru i sokiem z cytryny wody.
- Zamieszać, przykryć szczelnie i odstawić na 48 godzin.
- Po upływie tego czasu przecedzić syrop do czystego naczynia, a następnie ponownie zagotować.
- Gorący syrop przelać do słoików bądź butelek, zakręcić szczelnie, a po ostygnięciu odstawić w ciemne, chłodne miejsce.
Domowe syropy i nalewki – nalewka z kwiatów kasztanowca
Wyciąg z kasztanowca stosowany jest w leczeniu między innymi żylaków, bo zawiera escynę, która ma działanie uszczelniające naczyń krwionośnych. Poza tym w kwiatach kasztanowca znajduje się kwercetyna, która obniża poziom złego cholesterolu. Nalewka z kwiatów kasztanowca pomaga więc chronić przed chorobami układu krwionośnego – zwłaszcza niweluje ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Składniki:
- 2 szklanki kwiatów kasztanowca
- 1 l wódki
- opcjonalnie: 10 niedojrzałych kasztanów
Przygotowanie:
- Kwiaty przebrać i wyłożyć na papier na kilka godzin.
- Następnie posiekać bardzo drobno i zalać wódką.
- Można dodać posiekane, świeże kasztany i kilka łyżek miodu.
- Odstawić na około dwa tygodnie, a następnie przelać przez gazę do czystych butelek.
- Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3-7 tygodni i spożywać po upływie tego czasu w ilości 10-20 kropli dziennie.
Zobacz także: