Trwa ładowanie...

Nie prześpij sezonu. Domowe syropy i nalewki – 5 łatwych przepisów

Wiosna to idealny czas na przygotowanie domowych syropów – naturalnego remedium na przeziębienie, kaszel, ból gardła, a także na odporność. Sprawdź, jakie ziołowe i roślinne syropy możesz z łatwością przygotować w domowym zaciszu.

Domowe syropy są smaczne i zdroweDomowe syropy są smaczne i zdroweŹródło: 123RF
dpgkzud
dpgkzud

Domowe syropy i nalewki – syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu wzmacnia odporność, ale także uszczelnia żyły, działa napotnie i przeciwgorączkowo. Można go podawać dzieciom i dorosłym, bo to prawdziwa skarbnica zdrowia. Świetnie sprawdzi się przy przeziębieniu czy zapaleniu pęcherza moczowego.

Składniki:

  • ok. 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 2 kg cukru
  • 2 l wody
  • 2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę z cukrem, w międzyczasie opłukać kwiaty czarnego bzu i przełożyć je do dużego garnka.
  2. Wrzątkiem z rozpuszczonym cukrem zalać czarny bez i odstawić na ok. 10 godzin.
  3. Po upływie tego czasu przelać syrop do drugiego garnka przez gazę, a następnie zagotować.
  4. Dodać sok z wyciśniętych dwóch cytryn.
  5. Gorący syrop przelać do słoików, odstawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
dpgkzud

Przechowywać w ciemnym miejscu – syrop zachowa swe wartości nawet przez wiele miesięcy i nie zepsuje się dzięki wysokiej zawartości cukru.

Domowe syropy i nalewki – syrop z kwiatów forsycji

Forsycja to krzew o ozdobnych, żółtych kwiatach, który często widujemy na działkach i w przydomowych ogródkach. Kwitnie gęsto, ale krótko, warto więc skorzystać z dobrodziejstw forsycji, póki trwa sezon. Zawiera rutynę, flawonoidy, lignany czy saponiny, uszczelnia naczynia krwionośne i działa przeciwgorączkowo. Można jeść kwiaty forsycji w sałatkach, ale warto raczyć się także syropem, który będzie zdrowym i smakowitym dodatkiem do herbaty oraz deserów.

Składniki:

  • 2 szklanki kwiatów forsycji
  • 5 cytryn
  • 1 l wody
  • 300 ml miodu
dpgkzud

Przygotowanie:

  1. Kwiaty forsycji zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
  2. Odcedzić przez gazę, a do wody dodać sok z wyciśniętych cytryn oraz miód.
  3. Wymieszać dokładnie, przelać do wyparzonych słoików, zakręcić dokładnie i odstawić w ciemne miejsce.

Syrop należy spożyć w ciągu 2 tygodni

Właściwości lecznicze forsycji

Domowe syropy i nalewki – syrop z liści brzozy

Wczesną wiosną zbiera się sok z brzozy – niestety sezon nań trwa krótko. Warto jednak wiedzieć, że ten życiodajny płyn przepływa nie tylko przez pień drzewa – można go znaleźć także w liściach. Dlatego warto przygotować na ich bazie syrop. Nieoceniony w problemach trawiennych, łagodzi dolegliwości jelitowe, a nawet niweluje wrzody żołądka. Zmniejsza ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej i może być stosowany pomocniczo w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych.

dpgkzud

Składniki:

  • 30 dag młodych, jasnozielonych liści brzozy
  • 1 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Liście opłukać i zblendować lub posiekać bardzo drobno.
  2. Zalać wrzątkiem, nakryć i odstawić na co najmniej 12 godzin.
  3. Po upływie tego czasu odcedzić napar, a liście dokładnie wycisnąć.
  4. Wodę z sokiem zagotować, dodając cukier oraz sok z cytryny.
  5. Przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce – można pasteryzować, ale i bez tego syrop z brzozy powinien wytrzymać co najmniej kilka miesięcy.
dpgkzud

Domowe syropy i nalewki – syrop z akacji

Robinia akacjowa, która ma intensywne pachnące, dorodne, białe kwiaty, wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Ma działanie przeciwzapalne, ale też żółciopędne i moczopędne. Syropem można słodzić napoje – w tym herbatę i lemoniadę, ciesząc się nie tylko wspaniałym letnim smakiem, ale i właściwościami oczyszczającymi rośliny.

Składniki:

  • 4 szklanki kwiatów akacji
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 2 cytryn
dpgkzud

Przygotowanie:

  1. Kwiaty przebrać, pozbawiając gałązek, a następnie wyłożyć na papierze i pozostawić na kilka godzin, by wyszły z nich owady.
  2. Następnie przesypać do garnka lub dużego słoja i zalać syropem przygotowanym z zagotowanej z cukru i sokiem z cytryny wody.
  3. Zamieszać, przykryć szczelnie i odstawić na 48 godzin.
  4. Po upływie tego czasu przecedzić syrop do czystego naczynia, a następnie ponownie zagotować.
  5. Gorący syrop przelać do słoików bądź butelek, zakręcić szczelnie, a po ostygnięciu odstawić w ciemne, chłodne miejsce.

Domowe syropy i nalewki – nalewka z kwiatów kasztanowca

Wyciąg z kasztanowca stosowany jest w leczeniu między innymi żylaków, bo zawiera escynę, która ma działanie uszczelniające naczyń krwionośnych. Poza tym w kwiatach kasztanowca znajduje się kwercetyna, która obniża poziom złego cholesterolu. Nalewka z kwiatów kasztanowca pomaga więc chronić przed chorobami układu krwionośnego – zwłaszcza niweluje ryzyko wystąpienia miażdżycy.

dpgkzud

Składniki:

  • 2 szklanki kwiatów kasztanowca
  • 1 l wódki
  • opcjonalnie: 10 niedojrzałych kasztanów

Przygotowanie:

  1. Kwiaty przebrać i wyłożyć na papier na kilka godzin.
  2. Następnie posiekać bardzo drobno i zalać wódką.
  3. Można dodać posiekane, świeże kasztany i kilka łyżek miodu.
  4. Odstawić na około dwa tygodnie, a następnie przelać przez gazę do czystych butelek.
  5. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3-7 tygodni i spożywać po upływie tego czasu w ilości 10-20 kropli dziennie.
Nalewka z kwiatów kasztanowca 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dpgkzud
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpgkzud
Więcej tematów