Trwa ładowanie...
d3s1wpb
21-12-2014 11:40

Jadalna ozdoba świątecznego stołu

Przepis

Oblane czekoladą wafle z serową masa to prosta do przygotowania słodka przekąska. Posmakuje zarówno dużym, jak i małym łasuchom

d3s1wpb
4.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

Nadzienie:

  • biała czekolada - 50 g
  • mascarpone - 200 g
  • żelatyna - 2 płaskie łyżeczki
  • woda- 2 łyżki
  • żurawina suszona- 1/3 szklanki

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa (czekolada gorzka - 70 g, czekolada mleczna - 70 g, olej - 1 łyżka)
  • wafle - 6 szt.
  • kolorowa posypka
Przepis

Nadzienie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mascarpone. W międzyczasie żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody i zostawić do napęcznienia. Mascarpone przełożyć do miski, zmiksować na gładką masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce czekolady. Na koniec żelatynę połączyć z masą. Dodać żurawinę i wymieszać.

Polewa czekoladowa: Obie czekolady wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.

Składanie: Wafle nadziać masą czekoladową i odstawić do stężenia w lodówce (około 30 min., nadziane wafle powkładałam do kubka - do góry spodem). Kiedy już masa stężeje, wafle ułożyć na płaskiej powierzchni, polać czekoladą i ozdobić posypką.

Przepis dodał użytkownik www.krainamiodemplynaca.blogspot.com

Jadalna ozdoba świątecznego stołu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3s1wpb

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1wpb
d3s1wpb
d3s1wpb
d3s1wpb
Więcej tematów
d3s1wpb