Jadalna ozdoba świątecznego stołu
Oblane czekoladą wafle z serową masa to prosta do przygotowania słodka przekąska. Posmakuje zarówno dużym, jak i małym łasuchom
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Nadzienie:
- biała czekolada - 50 g
- mascarpone - 200 g
- żelatyna - 2 płaskie łyżeczki
- woda- 2 łyżki
- żurawina suszona- 1/3 szklanki
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa (czekolada gorzka - 70 g, czekolada mleczna - 70 g, olej - 1 łyżka)
- wafle - 6 szt.
- kolorowa posypka
Nadzienie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mascarpone. W międzyczasie żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody i zostawić do napęcznienia. Mascarpone przełożyć do miski, zmiksować na gładką masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce czekolady. Na koniec żelatynę połączyć z masą. Dodać żurawinę i wymieszać.
Polewa czekoladowa: Obie czekolady wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Składanie: Wafle nadziać masą czekoladową i odstawić do stężenia w lodówce (około 30 min., nadziane wafle powkładałam do kubka - do góry spodem). Kiedy już masa stężeje, wafle ułożyć na płaskiej powierzchni, polać czekoladą i ozdobić posypką.
Przepis dodał użytkownik www.krainamiodemplynaca.blogspot.com
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze