Jabłko i jabłkowe soki dla zdrowia
W zdrowym ciele – zdrowy duch głosi stare polskie przysłowie. Czym w ogóle jest ta witalność i gdzie ją znaleźć? To prawdziwa radość z życia, szczery uśmiech i ogromny optymizm, którym możemy obdarować wszystkich wokół. Jej źródło to witaminy i minerały, które dostarczamy do organizmu głównie podczas posiłków bogatych w warzywa i owoce (wyjątkiem jest witamina D, produkowana głównie przez promienie słoneczne.
Jak zaznacza Konrad Gaca, specjalista żywieniowy współpracujący z marką Tymbark, jedne z najzdrowszych, a zatem i najbardziej witalnych - zarówno wśród owoców jak i soków – są jabłka. A dlaczego? Bo to dzięki nim się szczerze uśmiechamy i cieszymy z najprostszych rzeczy. - Jedna szklanka soku 100% tłoczonego prosto z jabłek to świetny pomysł na dodatek do drugiego śniadania. Warto sięgać po te odmiany, które są bezpośrednio związane z naszą strefą klimatyczną, wśród nich są Antonówki, Jonagold oraz Champion, które dodatkowo są bogate w witaminę C. Dzięki pektynom zawartym w jabłkach czujemy się syci i nie mamy ochoty na inne przekąski między posiłkami. Zdrowa dieta ma też ogromny wpływ na nasze samopoczucie – to ona dodaje nam witalności, energii i pozwala zachować optymizm – dodaje ekspert.
I właśnie w tym tkwi siła pełnej witalności – im bardziej kochamy siebie, tym zdrowszy jest nasz umysł – stres odchodzi w zapomnienie, a my cieszymy się z każdej, nawet najmniejszej rzeczy.
No dobrze, ale jak zrobić ten pierwszy krok i wprowadzić w życie witaminy? To bardzo proste – są dostępne niemalże w każdym owocu i warzywie, a także w sokach. Ich odpowiedni dobór w codziennym menu może być wyzwaniem, a dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia zalecają by spożywać ich minimum 5 porcji dziennie!
Pamiętajcie, że najtrudniejszy jest start, ale wystarczy kilka dni, by zrozumieć jak proste jest ułożenie różnorodnego i smacznego jadłospisu, a na początek pomożemy Wam w tym wspólnie ze specjalistą żywieniowym, Konradem Gacą.
5 porcji kochania życia: 1. Śniadanie – pamiętajcie, że to, co zjecie rano, będzie miało wpływ na cały dzień. Dlatego dobrym rozwiązaniem na pierwszy posiłek jest przygotowanie jabłkowo–orzechowego ryżu brązowego.
- Na drugie śniadanie warto wybrać owoc, niezależnie w jakiej postaci. Świetnym pomysłem jest więc sok 100% z jabłek, który doda nam energii.
- Jedną z porcji warzyw włączamy do obiadu, przygotowując np. krem z pieczonej dyni, z imbirem i rozmarynem.
- Na podwieczorek możemy zaserwować sobie sałatkę warzywną, np. z soczewicą, papryką, pomidorami i marchwią.
- Kolacja powinna być białkowa, ale warto dodać do niej warzywa. Dlatego też jako wieczorny posiłek proponuję dorsza pieczonego w ulubionych warzywach, a szczególnie polecam cukinię, paprykę i pora.