Jabłko i jabłkowe soki dla zdrowia

W zdrowym ciele – zdrowy duch głosi stare polskie przysłowie. Czym w ogóle jest ta witalność i gdzie ją znaleźć? To prawdziwa radość z życia, szczery uśmiech i ogromny optymizm, którym możemy obdarować wszystkich wokół. Jej źródło to witaminy i minerały, które dostarczamy do organizmu głównie podczas posiłków bogatych w warzywa i owoce (wyjątkiem jest witamina D, produkowana głównie przez promienie słoneczne.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Jak zaznacza Konrad Gaca, specjalista żywieniowy współpracujący z marką Tymbark, jedne z najzdrowszych, a zatem i najbardziej witalnych - zarówno wśród owoców jak i soków – są jabłka. A dlaczego? Bo to dzięki nim się szczerze uśmiechamy i cieszymy z najprostszych rzeczy. - Jedna szklanka soku 100% tłoczonego prosto z jabłek to świetny pomysł na dodatek do drugiego śniadania. Warto sięgać po te odmiany, które są bezpośrednio związane z naszą strefą klimatyczną, wśród nich są Antonówki, Jonagold oraz Champion, które dodatkowo są bogate w witaminę C. Dzięki pektynom zawartym w jabłkach czujemy się syci i nie mamy ochoty na inne przekąski między posiłkami. Zdrowa dieta ma też ogromny wpływ na nasze samopoczucie – to ona dodaje nam witalności, energii i pozwala zachować optymizm – dodaje ekspert.

I właśnie w tym tkwi siła pełnej witalności – im bardziej kochamy siebie, tym zdrowszy jest nasz umysł – stres odchodzi w zapomnienie, a my cieszymy się z każdej, nawet najmniejszej rzeczy.

No dobrze, ale jak zrobić ten pierwszy krok i wprowadzić w życie witaminy? To bardzo proste – są dostępne niemalże w każdym owocu i warzywie, a także w sokach. Ich odpowiedni dobór w codziennym menu może być wyzwaniem, a dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia zalecają by spożywać ich minimum 5 porcji dziennie!

Pamiętajcie, że najtrudniejszy jest start, ale wystarczy kilka dni, by zrozumieć jak proste jest ułożenie różnorodnego i smacznego jadłospisu, a na początek pomożemy Wam w tym wspólnie ze specjalistą żywieniowym, Konradem Gacą.

5 porcji kochania życia: 1. Śniadanie – pamiętajcie, że to, co zjecie rano, będzie miało wpływ na cały dzień. Dlatego dobrym rozwiązaniem na pierwszy posiłek jest przygotowanie jabłkowo–orzechowego ryżu brązowego.

  1. Na drugie śniadanie warto wybrać owoc, niezależnie w jakiej postaci. Świetnym pomysłem jest więc sok 100% z jabłek, który doda nam energii.
  2. Jedną z porcji warzyw włączamy do obiadu, przygotowując np. krem z pieczonej dyni, z imbirem i rozmarynem.
  3. Na podwieczorek możemy zaserwować sobie sałatkę warzywną, np. z soczewicą, papryką, pomidorami i marchwią.
  4. Kolacja powinna być białkowa, ale warto dodać do niej warzywa. Dlatego też jako wieczorny posiłek proponuję dorsza pieczonego w ulubionych warzywach, a szczególnie polecam cukinię, paprykę i pora.
Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw