Jabłka w kuchni. Trzy pomysły na pyszne dania

Propozycje na obiad i deser.

Andrzej Polan postanowił wykorzystać sezon na jabłka i przygotował jabłkowe menu. Przy okazji zdradził, co zrobić, by schab podczas smażenia był złocisty i nie wysychał.

Zupa z papryki i jabłek

Składniki:
8 papryk czerwonych
2 marchewki
2 cebule
1 pęczek włoszczyzny
4 jabłka
200 ml śmietanki 18%
olej do smażenia
100 g pestek słonecznika
100 g pestek z dyni
2 łyżki miodu
sól, pieprz
ocet jabłkowy
cytryna
bazylia świeża

Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion warzywny. Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojoną marchewkę i oczyszczone, pokrojone papryki. Po krótkim smażeniu dodajemy bulion i gotujemy wszystko ok. 30 min. Następnie wszystko miksujemy na krem, dodajemy ocet do smaku, miód, sól i pieprz. Pestki prażymy na suchej patelni. Jabłka obieramy, kroimy w zapałki, skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy ze śmietanką. Zupę podajemy z jabłkami w śmietance, posypujemy pestkami słonecznika i dyni oraz bazylią.

Schab smażony z sosem ze śmietanki i jabłek

Składniki:
8 kotletów ze schabu
masło do smażenia
cukier
4 jabłka
2 cebule
250 ml śmietanki 30%
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
100 ml cydru lub soku z cytryny
6 ziemniaków
rozmaryn

Przygotowanie:
Mięso oprószamy solą, pieprzem i cukrem, dzięki któremu nabierze ładniejszego złotego koloru podczas smażenia. Na maśle przesmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor, zdejmujemy z patelni. Pokrojoną cebulę smażymy kilka minut, następnie dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę i zalewamy sokiem lub cydrem. Odparowujemy i dodajemy śmietankę. Doprawiamy wszystko gałką, solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy w cząstki, obsmażamy na maśle, podlewamy bulionem i dopiekamy w piekarniku wraz z rozmarynem.

Ciasto z jabłkami

Składniki:
1 kg jabłek
250 ml śmietanki 36%
1 kisiel cytrynowy
2 szkl. cukru trzcinowego
skórka z cytryny
3 jajka
3 szkl. mąki pszennej
proszek do pieczenia
2 cukry wanilinowe

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę miksujemy z cukrem i skórką z cytryny. Do podbitej śmietanki dodajemy jajka, miksujemy i na koniec łączymy z mąką, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. 2 łyżki kisielu cytrynowego rozpuszczamy w szklance wody i łączymy z jabłkami. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, na wierzch łyżką kładziemy porcje jabłek i pieczemy ciasto ok. 40 min. w temp. 170 st. C.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę