Jabłka w kuchni. Trzy pomysły na pyszne dania

Propozycje na obiad i deser.

7

Andrzej Polan postanowił wykorzystać sezon na jabłka i przygotował jabłkowe menu. Przy okazji zdradził, co zrobić, by schab podczas smażenia był złocisty i nie wysychał.

Zupa z papryki i jabłek

Składniki:
8 papryk czerwonych
2 marchewki
2 cebule
1 pęczek włoszczyzny
4 jabłka
200 ml śmietanki 18%
olej do smażenia
100 g pestek słonecznika
100 g pestek z dyni
2 łyżki miodu
sól, pieprz
ocet jabłkowy
cytryna
bazylia świeża

Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion warzywny. Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojoną marchewkę i oczyszczone, pokrojone papryki. Po krótkim smażeniu dodajemy bulion i gotujemy wszystko ok. 30 min. Następnie wszystko miksujemy na krem, dodajemy ocet do smaku, miód, sól i pieprz. Pestki prażymy na suchej patelni. Jabłka obieramy, kroimy w zapałki, skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy ze śmietanką. Zupę podajemy z jabłkami w śmietance, posypujemy pestkami słonecznika i dyni oraz bazylią.

Schab smażony z sosem ze śmietanki i jabłek

Składniki:
8 kotletów ze schabu
masło do smażenia
cukier
4 jabłka
2 cebule
250 ml śmietanki 30%
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
100 ml cydru lub soku z cytryny
6 ziemniaków
rozmaryn

Przygotowanie:
Mięso oprószamy solą, pieprzem i cukrem, dzięki któremu nabierze ładniejszego złotego koloru podczas smażenia. Na maśle przesmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor, zdejmujemy z patelni. Pokrojoną cebulę smażymy kilka minut, następnie dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę i zalewamy sokiem lub cydrem. Odparowujemy i dodajemy śmietankę. Doprawiamy wszystko gałką, solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy w cząstki, obsmażamy na maśle, podlewamy bulionem i dopiekamy w piekarniku wraz z rozmarynem.

Ciasto z jabłkami

Składniki:
1 kg jabłek
250 ml śmietanki 36%
1 kisiel cytrynowy
2 szkl. cukru trzcinowego
skórka z cytryny
3 jajka
3 szkl. mąki pszennej
proszek do pieczenia
2 cukry wanilinowe

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę miksujemy z cukrem i skórką z cytryny. Do podbitej śmietanki dodajemy jajka, miksujemy i na koniec łączymy z mąką, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. 2 łyżki kisielu cytrynowego rozpuszczamy w szklance wody i łączymy z jabłkami. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, na wierzch łyżką kładziemy porcje jabłek i pieczemy ciasto ok. 40 min. w temp. 170 st. C.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne