Jabłka w kuchni. Trzy pomysły na pyszne dania

Propozycje na obiad i deser.

Andrzej Polan postanowił wykorzystać sezon na jabłka i przygotował jabłkowe menu. Przy okazji zdradził, co zrobić, by schab podczas smażenia był złocisty i nie wysychał.

Zupa z papryki i jabłek

Składniki:
8 papryk czerwonych
2 marchewki
2 cebule
1 pęczek włoszczyzny
4 jabłka
200 ml śmietanki 18%
olej do smażenia
100 g pestek słonecznika
100 g pestek z dyni
2 łyżki miodu
sól, pieprz
ocet jabłkowy
cytryna
bazylia świeża

Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion warzywny. Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojoną marchewkę i oczyszczone, pokrojone papryki. Po krótkim smażeniu dodajemy bulion i gotujemy wszystko ok. 30 min. Następnie wszystko miksujemy na krem, dodajemy ocet do smaku, miód, sól i pieprz. Pestki prażymy na suchej patelni. Jabłka obieramy, kroimy w zapałki, skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy ze śmietanką. Zupę podajemy z jabłkami w śmietance, posypujemy pestkami słonecznika i dyni oraz bazylią.

Schab smażony z sosem ze śmietanki i jabłek

Składniki:
8 kotletów ze schabu
masło do smażenia
cukier
4 jabłka
2 cebule
250 ml śmietanki 30%
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
100 ml cydru lub soku z cytryny
6 ziemniaków
rozmaryn

Przygotowanie:
Mięso oprószamy solą, pieprzem i cukrem, dzięki któremu nabierze ładniejszego złotego koloru podczas smażenia. Na maśle przesmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor, zdejmujemy z patelni. Pokrojoną cebulę smażymy kilka minut, następnie dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę i zalewamy sokiem lub cydrem. Odparowujemy i dodajemy śmietankę. Doprawiamy wszystko gałką, solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy w cząstki, obsmażamy na maśle, podlewamy bulionem i dopiekamy w piekarniku wraz z rozmarynem.

Ciasto z jabłkami

Składniki:
1 kg jabłek
250 ml śmietanki 36%
1 kisiel cytrynowy
2 szkl. cukru trzcinowego
skórka z cytryny
3 jajka
3 szkl. mąki pszennej
proszek do pieczenia
2 cukry wanilinowe

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę miksujemy z cukrem i skórką z cytryny. Do podbitej śmietanki dodajemy jajka, miksujemy i na koniec łączymy z mąką, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. 2 łyżki kisielu cytrynowego rozpuszczamy w szklance wody i łączymy z jabłkami. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, na wierzch łyżką kładziemy porcje jabłek i pieczemy ciasto ok. 40 min. w temp. 170 st. C.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii