Jabłka w kuchni. Trzy pomysły na pyszne dania

Propozycje na obiad i deser.

Andrzej Polan postanowił wykorzystać sezon na jabłka i przygotował jabłkowe menu. Przy okazji zdradził, co zrobić, by schab podczas smażenia był złocisty i nie wysychał.

Zupa z papryki i jabłek

Składniki:
8 papryk czerwonych
2 marchewki
2 cebule
1 pęczek włoszczyzny
4 jabłka
200 ml śmietanki 18%
olej do smażenia
100 g pestek słonecznika
100 g pestek z dyni
2 łyżki miodu
sól, pieprz
ocet jabłkowy
cytryna
bazylia świeża

Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion warzywny. Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojoną marchewkę i oczyszczone, pokrojone papryki. Po krótkim smażeniu dodajemy bulion i gotujemy wszystko ok. 30 min. Następnie wszystko miksujemy na krem, dodajemy ocet do smaku, miód, sól i pieprz. Pestki prażymy na suchej patelni. Jabłka obieramy, kroimy w zapałki, skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy ze śmietanką. Zupę podajemy z jabłkami w śmietance, posypujemy pestkami słonecznika i dyni oraz bazylią.

Schab smażony z sosem ze śmietanki i jabłek

Składniki:
8 kotletów ze schabu
masło do smażenia
cukier
4 jabłka
2 cebule
250 ml śmietanki 30%
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
100 ml cydru lub soku z cytryny
6 ziemniaków
rozmaryn

Przygotowanie:
Mięso oprószamy solą, pieprzem i cukrem, dzięki któremu nabierze ładniejszego złotego koloru podczas smażenia. Na maśle przesmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor, zdejmujemy z patelni. Pokrojoną cebulę smażymy kilka minut, następnie dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę i zalewamy sokiem lub cydrem. Odparowujemy i dodajemy śmietankę. Doprawiamy wszystko gałką, solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy w cząstki, obsmażamy na maśle, podlewamy bulionem i dopiekamy w piekarniku wraz z rozmarynem.

Ciasto z jabłkami

Składniki:
1 kg jabłek
250 ml śmietanki 36%
1 kisiel cytrynowy
2 szkl. cukru trzcinowego
skórka z cytryny
3 jajka
3 szkl. mąki pszennej
proszek do pieczenia
2 cukry wanilinowe

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę miksujemy z cukrem i skórką z cytryny. Do podbitej śmietanki dodajemy jajka, miksujemy i na koniec łączymy z mąką, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. 2 łyżki kisielu cytrynowego rozpuszczamy w szklance wody i łączymy z jabłkami. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, na wierzch łyżką kładziemy porcje jabłek i pieczemy ciasto ok. 40 min. w temp. 170 st. C.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇