Jabłka smażone w cieście naleśnikowym. Pyszny deser godny "MasterChefa"

Jeśli masz ochotę na domowe placuszki z jabłkami, ale nie masz czasu na żmudne krojenie jabłek w kosteczkę, mamy dla ciebie świetny pomysł. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" przedstawiamy przepis na plasterki jabłek zapiekane w cieście naleśnikowym. Właśnie takie pyszności przygotowywały podczas dogrywki 2. odcinka 6. edycji programu "MasterChef Polska" Ola i Sandra. Dziewczyny walczyły o dostanie się do finałowej 14.

Plasterki jabłek smażone w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na deser lub podwieczorek. Ich sekretem jest dobrze przygotowane ciasto.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Wydawałoby się, że usmażenie jabłek w cieście naleśnikowym to nic trudnego. A jednak. Aleksandra i Sandra przekonały się, że wcale nie jest to taka prosta sprawa. Tym bardziej że na przygotowanie całego deseru miały tylko 20 minut. Mało. Ich zadaniem było przygotowanie nie tylko jak najlepszych złotych placuszków, ale liczyła się także ich liczba. Zwyciężyła ta, która przygotowała najwięcej jabłek w cieście.

Nie obyło się bez wpadek. Dziewczyny straciły kilka pierwszych, tak cennych minut na krojenie jabłek w skórce. Niestety, po uwadze Ani Starmach zaczęły pracę od początku od obrania owoców. Polała się także krew. W pośpiechu Sandra skaleczyła sobie obie dłonie. Po opatrzeniu ran przez medyka wróciła do gotowania.

Polecamy także wideo: Racuchy na kefirze jak u babci

Jakość i ilość jabłek smażonych w cieście naleśnikowym oceniała sama Magda Gessler. Była bezlitosna. Wytknęła każdy mankament: za małą porcję, surowe owoce, zbyt małą ilość ciasta lub niedosmażone z jednej strony placuszki.
Ostatecznie wygrała Sandra, choć przygotowała mniej jabłek w cieście, to jednak w ostatecznym rozrachunku 7 placuszków było idealnych. Niestety Oli udało się przygotować jedynie 5, które zaaprobowała Magda Gessler.

Wy także możecie w domu przygotować takie pyszności. Na szczęście nie musicie tego robić na wyścigi. Włóżcie w smażenie jabłek w cieście naleśnikowym całe serce, jak robiły to nasze babcie. Smak i zapach placuszków wynagrodzi wam czas i trud, które włożycie w ich przygotowanie.

Przepis na jabłka smażone w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 2-3 jabłka,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki mąki,
  • jajko,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie),
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia,
  • cukier puder.

Przygotowanie: do dużego naczynia wsyp suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli, cukier) i dodaj mleko oraz jajko. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę i odstaw ją na chwilę. W tym czasie umyj jabłka, obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w plastry i oprósz cynamonem (opcjonalnie). Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim obtoczone w cieście plasterki jabłek. Smaż z obu stron na złoty kolor. Poukładaj je na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz także wideo: Owsiane placuszki idealne na śniadanie

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów