WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Jabłka smażone w cieście naleśnikowym. Pyszny deser godny "MasterChefa"

Jeśli masz ochotę na domowe placuszki z jabłkami, ale nie masz czasu na żmudne krojenie jabłek w kosteczkę, mamy dla ciebie świetny pomysł. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" przedstawiamy przepis na plasterki jabłek zapiekane w cieście naleśnikowym. Właśnie takie pyszności przygotowywały podczas dogrywki 2. odcinka 6. edycji programu "MasterChef Polska" Ola i Sandra. Dziewczyny walczyły o dostanie się do finałowej 14.

Plasterki jabłek smażone w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na deser lub podwieczorek. Ich sekretem jest dobrze przygotowane ciasto.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Wydawałoby się, że usmażenie jabłek w cieście naleśnikowym to nic trudnego. A jednak. Aleksandra i Sandra przekonały się, że wcale nie jest to taka prosta sprawa. Tym bardziej że na przygotowanie całego deseru miały tylko 20 minut. Mało. Ich zadaniem było przygotowanie nie tylko jak najlepszych złotych placuszków, ale liczyła się także ich liczba. Zwyciężyła ta, która przygotowała najwięcej jabłek w cieście.

Nie obyło się bez wpadek. Dziewczyny straciły kilka pierwszych, tak cennych minut na krojenie jabłek w skórce. Niestety, po uwadze Ani Starmach zaczęły pracę od początku od obrania owoców. Polała się także krew. W pośpiechu Sandra skaleczyła sobie obie dłonie. Po opatrzeniu ran przez medyka wróciła do gotowania.

Polecamy także wideo: Racuchy na kefirze jak u babci

Jakość i ilość jabłek smażonych w cieście naleśnikowym oceniała sama Magda Gessler. Była bezlitosna. Wytknęła każdy mankament: za małą porcję, surowe owoce, zbyt małą ilość ciasta lub niedosmażone z jednej strony placuszki.
Ostatecznie wygrała Sandra, choć przygotowała mniej jabłek w cieście, to jednak w ostatecznym rozrachunku 7 placuszków było idealnych. Niestety Oli udało się przygotować jedynie 5, które zaaprobowała Magda Gessler.

Wy także możecie w domu przygotować takie pyszności. Na szczęście nie musicie tego robić na wyścigi. Włóżcie w smażenie jabłek w cieście naleśnikowym całe serce, jak robiły to nasze babcie. Smak i zapach placuszków wynagrodzi wam czas i trud, które włożycie w ich przygotowanie.

Przepis na jabłka smażone w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 2-3 jabłka,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki mąki,
  • jajko,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie),
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia,
  • cukier puder.

Przygotowanie: do dużego naczynia wsyp suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli, cukier) i dodaj mleko oraz jajko. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę i odstaw ją na chwilę. W tym czasie umyj jabłka, obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w plastry i oprósz cynamonem (opcjonalnie). Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim obtoczone w cieście plasterki jabłek. Smaż z obu stron na złoty kolor. Poukładaj je na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz także wideo: Owsiane placuszki idealne na śniadanie

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia