Jabłka smażone w cieście naleśnikowym. Pyszny deser godny "MasterChefa"

Jeśli masz ochotę na domowe placuszki z jabłkami, ale nie masz czasu na żmudne krojenie jabłek w kosteczkę, mamy dla ciebie świetny pomysł. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" przedstawiamy przepis na plasterki jabłek zapiekane w cieście naleśnikowym. Właśnie takie pyszności przygotowywały podczas dogrywki 2. odcinka 6. edycji programu "MasterChef Polska" Ola i Sandra. Dziewczyny walczyły o dostanie się do finałowej 14.

Plasterki jabłek smażone w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na deser lub podwieczorek. Ich sekretem jest dobrze przygotowane ciasto.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Wydawałoby się, że usmażenie jabłek w cieście naleśnikowym to nic trudnego. A jednak. Aleksandra i Sandra przekonały się, że wcale nie jest to taka prosta sprawa. Tym bardziej że na przygotowanie całego deseru miały tylko 20 minut. Mało. Ich zadaniem było przygotowanie nie tylko jak najlepszych złotych placuszków, ale liczyła się także ich liczba. Zwyciężyła ta, która przygotowała najwięcej jabłek w cieście.

Nie obyło się bez wpadek. Dziewczyny straciły kilka pierwszych, tak cennych minut na krojenie jabłek w skórce. Niestety, po uwadze Ani Starmach zaczęły pracę od początku od obrania owoców. Polała się także krew. W pośpiechu Sandra skaleczyła sobie obie dłonie. Po opatrzeniu ran przez medyka wróciła do gotowania.

Polecamy także wideo: Racuchy na kefirze jak u babci

Jakość i ilość jabłek smażonych w cieście naleśnikowym oceniała sama Magda Gessler. Była bezlitosna. Wytknęła każdy mankament: za małą porcję, surowe owoce, zbyt małą ilość ciasta lub niedosmażone z jednej strony placuszki.
Ostatecznie wygrała Sandra, choć przygotowała mniej jabłek w cieście, to jednak w ostatecznym rozrachunku 7 placuszków było idealnych. Niestety Oli udało się przygotować jedynie 5, które zaaprobowała Magda Gessler.

Wy także możecie w domu przygotować takie pyszności. Na szczęście nie musicie tego robić na wyścigi. Włóżcie w smażenie jabłek w cieście naleśnikowym całe serce, jak robiły to nasze babcie. Smak i zapach placuszków wynagrodzi wam czas i trud, które włożycie w ich przygotowanie.

Przepis na jabłka smażone w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 2-3 jabłka,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki mąki,
  • jajko,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie),
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia,
  • cukier puder.

Przygotowanie: do dużego naczynia wsyp suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli, cukier) i dodaj mleko oraz jajko. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę i odstaw ją na chwilę. W tym czasie umyj jabłka, obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w plastry i oprósz cynamonem (opcjonalnie). Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim obtoczone w cieście plasterki jabłek. Smaż z obu stron na złoty kolor. Poukładaj je na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz także wideo: Owsiane placuszki idealne na śniadanie

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce