Izaura na wodzie gazowanej i oleju.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka sody z brzuszkiem
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- łyżeczka octu
- 2 łyżki mocnej kawy ( płyn)
- Masa twarogowa:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- szklanka śmietany 18%
- 3 jajka
- cukier według uznania
- 2 łyżki manny
- łyżka budyniu
- łyżka soku z cytryny
- łyżka skórki -//- -//-
- Polewa:
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki kakao
- łyżka mocnej kawy
- 4 - 5 łyżek cukru
- łyżka oleju
1.Mokre składniki mieszamy razem z cukrem.
Następnie na dwa razy dodajemy przesiane suche składniki. Bardzo krótko mieszamy aby nie uwolnić glutenu.2.Składniki na masę serową wrzucamy wszystkie razem i miksujemy. Aż powstanie gładka masa.3. Tortownicę 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do takiej formy wylewamy najpierw ciemne ciasto, a na nie masę twarogową.4. Równamy, ale nie zbyt dokładnie. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.5. Składniki na polewę rozpuszczamy w garnuszku i polewamy nią zimne ciasto.
Przepis dodał użytkownik ElaDziurkowska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze