Indyk w roli głównej. Dietetycy polecają go z czystym sumieniem

Indyki to jedne z największych ptaków domowych. Pochodzą z Ameryki Północnej, w Europie pojawiły się pięćset lat temu i szybko zyskały popularność, bo okazało się, że ich hodowla nie jest trudna.

IndykMięso indyka jest bardzo smaczne i wartościowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©pavel siamionov - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Mięso indyka ma bardzo wiele zalet - zawiera mnóstwo białka, a niewiele tłuszczu, jest lekkostrawne i nie zawiera żadnych składników wywołujących alergie. Ma w sobie za to mnóstwo mikroelementów, takich jak potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk. W mięsie z indyka jest również mnóstwo witamin, szczególnie z grupy B oraz D. Dlatego też warto jeść indyka nie tylko od święta. A przygotować go możemy na wiele sposobów.

Indyk pieczony

Do pieczenia w całości wybierajmy indyki, które ważą od trzech do pięciu kilogramów. Takie sztuki są najsmaczniejsze. Składniki: cały indyk, kilogram wątróbek drobiowych, trzy czerstwe bułki, mleko, pęczek natki pietruszki, garść rodzynek, majeranek, sól, pieprz, masło.

Indyka myjemy dokładnie, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na noc do lodówki. Bułki moczymy w mleku, odciskamy je, gdy będą miękkie. Wątróbki oczyszczamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do miski wkładamy zmielone wątróbki, bułkę, posiekaną natkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę wkładamy do wnętrza indyka, zapinamy wykałaczkami. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Indyka układamy w brytfance, smarujemy masłem i pieczemy godzinę. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy kolejne dwie godziny.

Indyk duszony

Uda z indyka są mniej delikatne niż piersi, ale mięso to idealnie nadaje się do duszenia. Potrzebujemy: udo z indyka, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, cebulę, czosnek, masło, oliwę, bulion drobiowy, natkę pietruszki, ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz.

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, smażymy osuszone udo z indyka, aż się zrumieni. Warzywa obieramy i kroimy na plasterki. Mięso przekładamy do dużego rondla, wrzucamy warzywa i wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około godzinę. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę.

Kotlety z indyka

Piersi z indyka idealnie nadają się do przygotowania szybkich i bardzo smacznych kotletów. Do ich przygotowania potrzebne nam będą: pierś z indyka, kilka plasterków suszonej szynki, kilka liści szałwii, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Pierś kroimy na plastry i lekko zbijamy je tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek kładziemy listek szałwii, na to plasterek szynki i spinamy wszystko wykałaczką. Smażymy na oliwie po dwie- trzy minuty z każdej strony. Podajemy ze świeżym pieczywem lub kaszą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce