Indyk w roli głównej. Dietetycy polecają go z czystym sumieniem

Indyki to jedne z największych ptaków domowych. Pochodzą z Ameryki Północnej, w Europie pojawiły się pięćset lat temu i szybko zyskały popularność, bo okazało się, że ich hodowla nie jest trudna.

IndykMięso indyka jest bardzo smaczne i wartościowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©pavel siamionov - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Mięso indyka ma bardzo wiele zalet - zawiera mnóstwo białka, a niewiele tłuszczu, jest lekkostrawne i nie zawiera żadnych składników wywołujących alergie. Ma w sobie za to mnóstwo mikroelementów, takich jak potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk. W mięsie z indyka jest również mnóstwo witamin, szczególnie z grupy B oraz D. Dlatego też warto jeść indyka nie tylko od święta. A przygotować go możemy na wiele sposobów.

Indyk pieczony

Do pieczenia w całości wybierajmy indyki, które ważą od trzech do pięciu kilogramów. Takie sztuki są najsmaczniejsze. Składniki: cały indyk, kilogram wątróbek drobiowych, trzy czerstwe bułki, mleko, pęczek natki pietruszki, garść rodzynek, majeranek, sól, pieprz, masło.

Indyka myjemy dokładnie, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na noc do lodówki. Bułki moczymy w mleku, odciskamy je, gdy będą miękkie. Wątróbki oczyszczamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do miski wkładamy zmielone wątróbki, bułkę, posiekaną natkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę wkładamy do wnętrza indyka, zapinamy wykałaczkami. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Indyka układamy w brytfance, smarujemy masłem i pieczemy godzinę. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy kolejne dwie godziny.

Indyk duszony

Uda z indyka są mniej delikatne niż piersi, ale mięso to idealnie nadaje się do duszenia. Potrzebujemy: udo z indyka, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, cebulę, czosnek, masło, oliwę, bulion drobiowy, natkę pietruszki, ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz.

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, smażymy osuszone udo z indyka, aż się zrumieni. Warzywa obieramy i kroimy na plasterki. Mięso przekładamy do dużego rondla, wrzucamy warzywa i wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około godzinę. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę.

Kotlety z indyka

Piersi z indyka idealnie nadają się do przygotowania szybkich i bardzo smacznych kotletów. Do ich przygotowania potrzebne nam będą: pierś z indyka, kilka plasterków suszonej szynki, kilka liści szałwii, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Pierś kroimy na plastry i lekko zbijamy je tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek kładziemy listek szałwii, na to plasterek szynki i spinamy wszystko wykałaczką. Smażymy na oliwie po dwie- trzy minuty z każdej strony. Podajemy ze świeżym pieczywem lub kaszą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀