Indyk w roli głównej. Dietetycy polecają go z czystym sumieniem

Indyki to jedne z największych ptaków domowych. Pochodzą z Ameryki Północnej, w Europie pojawiły się pięćset lat temu i szybko zyskały popularność, bo okazało się, że ich hodowla nie jest trudna.

IndykMięso indyka jest bardzo smaczne i wartościowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©pavel siamionov - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Mięso indyka ma bardzo wiele zalet - zawiera mnóstwo białka, a niewiele tłuszczu, jest lekkostrawne i nie zawiera żadnych składników wywołujących alergie. Ma w sobie za to mnóstwo mikroelementów, takich jak potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk. W mięsie z indyka jest również mnóstwo witamin, szczególnie z grupy B oraz D. Dlatego też warto jeść indyka nie tylko od święta. A przygotować go możemy na wiele sposobów.

Indyk pieczony

Do pieczenia w całości wybierajmy indyki, które ważą od trzech do pięciu kilogramów. Takie sztuki są najsmaczniejsze. Składniki: cały indyk, kilogram wątróbek drobiowych, trzy czerstwe bułki, mleko, pęczek natki pietruszki, garść rodzynek, majeranek, sól, pieprz, masło.

Indyka myjemy dokładnie, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na noc do lodówki. Bułki moczymy w mleku, odciskamy je, gdy będą miękkie. Wątróbki oczyszczamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do miski wkładamy zmielone wątróbki, bułkę, posiekaną natkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę wkładamy do wnętrza indyka, zapinamy wykałaczkami. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Indyka układamy w brytfance, smarujemy masłem i pieczemy godzinę. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy kolejne dwie godziny.

Indyk duszony

Uda z indyka są mniej delikatne niż piersi, ale mięso to idealnie nadaje się do duszenia. Potrzebujemy: udo z indyka, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, cebulę, czosnek, masło, oliwę, bulion drobiowy, natkę pietruszki, ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz.

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, smażymy osuszone udo z indyka, aż się zrumieni. Warzywa obieramy i kroimy na plasterki. Mięso przekładamy do dużego rondla, wrzucamy warzywa i wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około godzinę. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę.

Kotlety z indyka

Piersi z indyka idealnie nadają się do przygotowania szybkich i bardzo smacznych kotletów. Do ich przygotowania potrzebne nam będą: pierś z indyka, kilka plasterków suszonej szynki, kilka liści szałwii, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Pierś kroimy na plastry i lekko zbijamy je tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek kładziemy listek szałwii, na to plasterek szynki i spinamy wszystko wykałaczką. Smażymy na oliwie po dwie- trzy minuty z każdej strony. Podajemy ze świeżym pieczywem lub kaszą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie