WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Idealne kotlety za każdym razem. Sprzęt dla każdego domowego kucharza

Idealne mięso mielone przygotujesz w domu. Stare, ręczne maszynki do mielenia mięsa już dawno ustąpiły miejsca nowoczesnym, elektrycznym modelom, które są o wiele bardziej praktyczne, wygodne w obsłudze i poręczne. Już nie musisz marnować mnóstwa czasu i energii, by zmielić idealne mięso na kotlety lub ser na sernik.

kotlety mielone Idealny przepis na kotlety mielone to kwestia wielu czynników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szerokie zastosowania sprawiają, że maszynki do mielenia świetnie odnajdują się w nowoczesnych kuchniach. Nadają się nie tylko do mięs, ale również przygotowywania surówek, sałatek, kiełbasy a nawet niektórych ciast. Wszystko to obejdzie się bez zbędnego brudzenia rąk. Dzięki dodatkowym komponentom możesz zrezygnować z drogich, gotowych produktów na rzecz tych, które przygotujesz samodzielnie w czasie krótszym, niż przy użyciu zwykłej maszynki.

Kotlety, kiełbasy, burgery

Zanim zdecydujesz się nad zmieleniem mięsa, zastanów się nad jego przeznaczeniem. Do niektórych potraw wystarczy standardowe sito, ale czasem warto pobawić się dostępnymi rozmiarami oczek, by osiągnąć lepszy efekt. Mięso do przygotowania kotletów mielonych powinno mielić się na sitku 4 mm, a jeśli chcesz, by cebulka była niewyczuwalna na języku, warto przemielić ją na najmniejszych oczkach. Z kolei mięso na hamburgery czy kiełbasy powinno być mielone na najgrubszym sitku o szerokości 8 mm lub nawet więcej. W ten sposób kawałki mięsa będą doskonale wyczuwalne.

Ważny jest również rodzaj mięsa używany do przygotowania konkretnych potraw. Na masę mięsną powinny składać się zarówno chude, jak i bardziej tłuste kawałki, z tym, że te ostatnie powinny stanowić maksymalnie 30 proc. objętości. Mięsa można oczywiście ze sobą łączyć, najlepiej nadaje się do tego wołowina i wieprzowina, chociaż można pokusić się również o dodatek cielęciny czy baraniny. Maszynka do mielenia mięsa to doskonały dodatek dla osób, które chcą wiedzieć, co ląduje na ich talerzu.

Idealna konsystencja

Po zmieleniu warto dodać do masy odrobinę suchego chleba lub bułki namoczonego w mleku. To sprawi, że po upieczeniu mięso pozostanie wyjątkowo soczyste. Ważne jest również spoiwo, które utrzyma zmielone mięso w jednym kawałku. Może to być na przykład jajko, ale równie dobrze sprawdzi się kasza manna lub mąka ziemniaczana. Dzięki nim kotlety będą bardziej zwarte, a ich smak nie zmieni się.

Dobra maszynka do mielenia mięsa pozwoli ci nie tylko przygotować smaczne kotlety czy burgery, ale sprawdzi się również do przygotowania wielu innych potraw. Szatkownica z wymiennymi bębnami pozwoli przygotować warzywa w różnej formie – tnąc warzywa w plastry, małe i duże wiórki bądź ucierać na gładką masę. Zwłaszcza ostatni bęben to idealna opcja na buraczki do obiadu lub placki ziemniaczane. Część z nich umożliwia również wyciskanie soków zarówno z cytrusów, jak i owoców miękkich.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw