Idealne kotlety za każdym razem. Sprzęt dla każdego domowego kucharza
Idealne mięso mielone przygotujesz w domu. Stare, ręczne maszynki do mielenia mięsa już dawno ustąpiły miejsca nowoczesnym, elektrycznym modelom, które są o wiele bardziej praktyczne, wygodne w obsłudze i poręczne. Już nie musisz marnować mnóstwa czasu i energii, by zmielić idealne mięso na kotlety lub ser na sernik.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Szerokie zastosowania sprawiają, że maszynki do mielenia świetnie odnajdują się w nowoczesnych kuchniach. Nadają się nie tylko do mięs, ale również przygotowywania surówek, sałatek, kiełbasy a nawet niektórych ciast. Wszystko to obejdzie się bez zbędnego brudzenia rąk. Dzięki dodatkowym komponentom możesz zrezygnować z drogich, gotowych produktów na rzecz tych, które przygotujesz samodzielnie w czasie krótszym, niż przy użyciu zwykłej maszynki.
Kotlety, kiełbasy, burgery
Zanim zdecydujesz się nad zmieleniem mięsa, zastanów się nad jego przeznaczeniem. Do niektórych potraw wystarczy standardowe sito, ale czasem warto pobawić się dostępnymi rozmiarami oczek, by osiągnąć lepszy efekt. Mięso do przygotowania kotletów mielonych powinno mielić się na sitku 4 mm, a jeśli chcesz, by cebulka była niewyczuwalna na języku, warto przemielić ją na najmniejszych oczkach. Z kolei mięso na hamburgery czy kiełbasy powinno być mielone na najgrubszym sitku o szerokości 8 mm lub nawet więcej. W ten sposób kawałki mięsa będą doskonale wyczuwalne.
Ważny jest również rodzaj mięsa używany do przygotowania konkretnych potraw. Na masę mięsną powinny składać się zarówno chude, jak i bardziej tłuste kawałki, z tym, że te ostatnie powinny stanowić maksymalnie 30 proc. objętości. Mięsa można oczywiście ze sobą łączyć, najlepiej nadaje się do tego wołowina i wieprzowina, chociaż można pokusić się również o dodatek cielęciny czy baraniny. Maszynka do mielenia mięsa to doskonały dodatek dla osób, które chcą wiedzieć, co ląduje na ich talerzu.
Idealna konsystencja
Po zmieleniu warto dodać do masy odrobinę suchego chleba lub bułki namoczonego w mleku. To sprawi, że po upieczeniu mięso pozostanie wyjątkowo soczyste. Ważne jest również spoiwo, które utrzyma zmielone mięso w jednym kawałku. Może to być na przykład jajko, ale równie dobrze sprawdzi się kasza manna lub mąka ziemniaczana. Dzięki nim kotlety będą bardziej zwarte, a ich smak nie zmieni się.
Dobra maszynka do mielenia mięsa pozwoli ci nie tylko przygotować smaczne kotlety czy burgery, ale sprawdzi się również do przygotowania wielu innych potraw. Szatkownica z wymiennymi bębnami pozwoli przygotować warzywa w różnej formie – tnąc warzywa w plastry, małe i duże wiórki bądź ucierać na gładką masę. Zwłaszcza ostatni bęben to idealna opcja na buraczki do obiadu lub placki ziemniaczane. Część z nich umożliwia również wyciskanie soków zarówno z cytrusów, jak i owoców miękkich.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.