Dynia na 6 sposobów

Dynia jest produktem, który doskonale komponuje się z mięsem, z innymi warzywami, z owocami czy nawet z cukrem. Z dyni można bez problemu zrobić dżem oraz mus albo zupę. Jest niskokaloryczna, zawiera dużo potasu, błonnika, kwasu foliowego i beta-karotenu. Jest więc zdrowa i warto wprowadzić ją do swojego menu, urozmaicając potrawy i ciesząc się jej charakterystycznym smakiem. Mamy dla was kilka propozycji dań z dynią w roli głównej.

Curry dyniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©mahara - stock.adobe.com

Warzywne curry

Składniki:

  • 300 g dyni,
  • 300 g kalafiora,
  • 300 g ciecierzycy z puszki,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 250 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

  1. Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
  2. Olej rozgrzewamy w garnku i szklimy na nim cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na drobnej tarce imbir. Smażymy przez minutę, ciągle mieszając.
  3. Przyprawiamy i mieszamy całość, a następnie jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy wodę, passatę i dynię. Wszystko zagotowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. Gotujemy przez 20 minut, nie przykrywając garnka. Potem dodajemy kalafior wcześniej pokrojony w kostkę lub podzielony na drobne różyczki.
  5. Wlewamy mleko kokosowe i ciecierzycę razem z częścią zalewy. Wszystko mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem oraz posiekaną świeżą kolendrą.

Kopytka dyniowe. Doskonały pomysł na pyszny obiad

Dyniowe racuchy

Składniki:

  • 200 g dyni startej na drobnych oczkach,
  • 150 g mąki,
  • 100 g naturalnego jogurtu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Startą dynię umieszczamy w misce. Wlewamy do niej jogurt naturalny i dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Następnie mieszamy razem zawartość obu misek do momentu uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju lub masła klarowanego.
  3. Robimy racuchy – każdy z ok. 2 łyżek masy i smażymy do wyrośnięcia i zrumienienia z obu stron – po ok. 2 minuty z każdej.
  4. Przed każdą kolejną porcją placków, natłuszczamy lekko patelnię. Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem.

Zupa dyniowa z grzankami z parmezanem

Składniki na zupę:

  • 1,5 kg dyni (waga przed obraniem),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 ziemniak,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • szczypta chili,
  • 700 ml bulionu,
  • 80 ml śmietanki 30 proc.

Składniki na grzanki:

  • 2 kajzerki,
  • 25 g masła,
  • 5 łyżek startego parmezanu.

Przygotowanie:

  1. Obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Pod koniec podsmażania dodajemy czosnek i imbir. Chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, ziemniaki i paprykę pokrojone w kostkę.
  3. Smażymy ok. 4 minuty, często mieszając. Jakby się zaczynało przypalać, lekko podlewamy bulionem. Dodajemy dynię i chili. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10-15 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i miksujemy.
  4. Na końcu dolewamy śmietankę i zdejmujemy z ognia. Podajemy z grzankami z parmezanem.
  5. Aby przygotować grzanki, bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy je suchą patelnię. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy kawałki kajzerki zaczną się rumienić, wrzucamy na patelnię pokrojone w kawałki masło. Mieszamy wszystko, a na końcu posypujemy serem.

Kurczak z dynią

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 500 g dyni (waga po obraniu i pozbawieniu pestek),
  • 15 cm pora,
  • 9 łyżek oliwy,
  • ½ szkl. śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki chili,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • do podania kasza pęczak lub makaron.

Przygotowanie:

  1. Obraną dynię kroimy w kostkę o boku średnio 1,5 cm. Zasypujemy ją słodką papryką i mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy i podsmażamy na niej dynię, mieszając dopiero po kilku minutach. Smażymy ją przez około 15-20 minut, aż będzie miękka. Dynia powinna być ładnie zrumieniona.
  3. W czasie, kiedy dynia się podpieka, przygotowujemy kurczaka z porem. Pierś kurczaka kroimy na kawałki o wielkości ok. 3-4 cm. Oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, chili i cynamonem.
  4. Pora kroimy w cienkie krążki.
  5. Dynię wykładamy na osobny talerz, a na patelni rozgrzewamy kolejne 4 łyżki oliwy. Podsmażamy na niej przez 10 minut kurczaka i pora, ustawiając dużą moc palnika i co jakiś czas mieszając.
  6. Do kurczaka i pora dorzucamy dynię i wlewamy śmietankę oraz sok z cytryny. Wszystko delikatnie mieszamy i zagotowujemy na niewielkiej mocy palnika.
  7. Po chwili patelnię zdejmujemy z ognia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać do niego pół szklanki bulionu. Podajemy z makaronem albo kaszą pęczak.

Zupa dyniowa z curry

Składniki:

  • 750 g dyni (warzywo zważone po obraniu i pozbawieniu pestek),
  • 250 g ziemniaków,
  • 3 szkl. bulionu,
  • 2 świeże pomidory albo ½ puszki pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ½ szkl. śmietany 18 proc. albo kremówki 30 proc.,
  • świeża bazylia.

Przygotowanie:

  1. Miąższ dyni kroimy w kostkę. Obrane ziemniaki również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekaną cebulę.
  2. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy dynię oraz ziemniaki.
  3. Zawartość garnka doprawiamy solą i smażymy przez ok. 5 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy kurkumę i curry. Następnie wlewamy gorący bulion. Garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut.
  4. Pomidory sparzamy i obieramy. W kostkę kroimy miąższ bez pestek i dorzucamy go do zupy. Jeśli korzystamy z pomidorów z puszki, wlewamy odpowiednią ilość bezpośrednio do garnka.
  5. Całość gotujemy przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Zupę blendujemy na gładką masę. Na talerzach dekorujemy kleksem śmietanki i posiekaną świeżą bazylią.

Pasztet z dyni i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 600-700 g miąższu dyni,
  • 3,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szkl. suchej),
  • 2 cebule,
  • 0,5 puszki mleka kokosowego,
  • 0,5 szkl. wody albo bulionu warzywnego,
  • 0,5 szkl. mąki ryżowej,
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 0,5 łyżki mielonej kolendry,
  • 0,5 łyżki mielonego kminu,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 0,5 łyżki kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • 50 ml oleju.

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na kawałki i rozkładamy na blasze. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
  2. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gorącą kaszę przekładamy do miski. Dolewamy do niej mleko kokosowe i przyprawiamy.
  3. Dynię i cebulę lekko blendujemy. Mieszamy je razem z kaszą. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy nieco wody albo mleka roślinnego.
  4. Po przestygnięciu, dodajemy do całości mąkę i dokładnie mieszamy.
  5. Blachę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wykładamy do niej masę i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5 godziny. Przed podaniem pasztet studzimy.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów