Herbata z mikrofalówki – smaczna i zdrowa?

Gotowanie w kuchence mikrofalowej wzbudza wiele kontrowersji. Jednak jak się okazuje, przygotowana w mikrofali herbata jest smaczniejsza i zdrowsza od parzonej tradycyjnie. Tak twierdzi Dr Quan Vang z Uniwersytetu w Newcastle.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Z badań przeprowadzonych przez naukowca wynika, że parzenie herbaty w mikrofalówce aktywuje 80 proc. kofeiny, teaniny i polifenoli. W ten sposób napar staje się nie tylko zdrowszy, ale również smaczniejszy. Kofeina działa pobudzająco, polifenole zmniejszając stany zapalne i obniżają ciśnienie oraz poziom cukru we krwi, a teanina łagodzi stres. Dr Quan Vang twierdzi, że możemy wypić więcej filiżanek herbaty z mikrofalówki niż tej tradycyjnej.
Jak przygotować napój w mikrofalówce? Wsypujemy ulubioną herbatę do kubka i zalewamy ją gorącą wodą. Kubek wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. Po tym czasie odstawiamy napar na minutę do naciągnięcia, po czym wyciągamy torebkę bądź odcedzamy liście. Badacz namawia do wzbudzania liści lub torebki podczas ostatniego etapu poprzez mieszanie albo ruszanie torebką.

- Czy herbata zaparzona w mikrofalówce jest rzeczywiście zdrowsza? - zastanawia się Rafał Przybylok z Czajnikowy.pl. - Tu musimy zawierzyć badaniom dr Quan Vanga, ponieważ nie dysponujemy laboratorium, gdzie moglibyśmy to sprawdzić. Możemy natomiast przekonać się, czy rzeczywiście jest smaczniejsza. Z naszych testów wynika, że herbata z mikrofalówki, podobnie jak bardzo długo parzona, zawiera dużo goryczy, co o ile w przypadku czarnej herbaty jest znośne, totalnie nieakceptowalne przy zielonej herbacie.
Autorzy kanału Czajnikowy.pl sprawdzili herbatę ekspresową oraz herbatę liściastą Ceylon.
- Na pierwszy rzut oka herbaty wyglądają i pachną identycznie. Napój z kuchenki mikrofalowej jest natomiast bardziej esencjonalny i gorzki w smaku. Ale czy rzeczywiście potrzebujemy mikrofalówki, by aktywować te wszystkie cenne substancje? Przejdą one do naparu, jeśli będziemy dłużej zaparzać liście lub je lekko podgotujemy – podsumowuje Rafał Przybylok.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę