Herbata z mikrofalówki – smaczna i zdrowa?

Gotowanie w kuchence mikrofalowej wzbudza wiele kontrowersji. Jednak jak się okazuje, przygotowana w mikrofali herbata jest smaczniejsza i zdrowsza od parzonej tradycyjnie. Tak twierdzi Dr Quan Vang z Uniwersytetu w Newcastle.

Herbata z mikrofalówki – smaczna i zdrowa?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Z badań przeprowadzonych przez naukowca wynika, że parzenie herbaty w mikrofalówce aktywuje 80 proc. kofeiny, teaniny i polifenoli. W ten sposób napar staje się nie tylko zdrowszy, ale również smaczniejszy. Kofeina działa pobudzająco, polifenole zmniejszając stany zapalne i obniżają ciśnienie oraz poziom cukru we krwi, a teanina łagodzi stres. Dr Quan Vang twierdzi, że możemy wypić więcej filiżanek herbaty z mikrofalówki niż tej tradycyjnej.
Jak przygotować napój w mikrofalówce? Wsypujemy ulubioną herbatę do kubka i zalewamy ją gorącą wodą. Kubek wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. Po tym czasie odstawiamy napar na minutę do naciągnięcia, po czym wyciągamy torebkę bądź odcedzamy liście. Badacz namawia do wzbudzania liści lub torebki podczas ostatniego etapu poprzez mieszanie albo ruszanie torebką.

- Czy herbata zaparzona w mikrofalówce jest rzeczywiście zdrowsza? - zastanawia się Rafał Przybylok z Czajnikowy.pl. - Tu musimy zawierzyć badaniom dr Quan Vanga, ponieważ nie dysponujemy laboratorium, gdzie moglibyśmy to sprawdzić. Możemy natomiast przekonać się, czy rzeczywiście jest smaczniejsza. Z naszych testów wynika, że herbata z mikrofalówki, podobnie jak bardzo długo parzona, zawiera dużo goryczy, co o ile w przypadku czarnej herbaty jest znośne, totalnie nieakceptowalne przy zielonej herbacie.
Autorzy kanału Czajnikowy.pl sprawdzili herbatę ekspresową oraz herbatę liściastą Ceylon.
- Na pierwszy rzut oka herbaty wyglądają i pachną identycznie. Napój z kuchenki mikrofalowej jest natomiast bardziej esencjonalny i gorzki w smaku. Ale czy rzeczywiście potrzebujemy mikrofalówki, by aktywować te wszystkie cenne substancje? Przejdą one do naparu, jeśli będziemy dłużej zaparzać liście lub je lekko podgotujemy – podsumowuje Rafał Przybylok.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć